Annos 35 kpl

1 prk kermaviiliä
3 dl vettä
1½ tl suolaa
1 rkl siirappia
1 ps kuivahiivaa
3 dl ruishiutaleita
noin 8-10 dl vehnäjauhoja
1 porkkana
75 g leivontamargariinia

Pinnalle
ruishiutaleita

---


1. Lisää kermaviiliin 42-asteinen vesi. Lisää suola ja siirappi.

2. Sekoita kuivahiiva, ruishiutaleet ja puolet jauhoista. Lisää seos nesteeseen vähitellen alustaen.

3. Raasta porkkana, sulata margariini ja lisää ainekset taikinaan.

4. Vaivaa vähitellen loput jauhot taikinaan. Taikina on sopivaa, kun se irtoaa käsistä. Nostata taikinaa puolisen tuntia vedottomassa paikassa, leivinliinan alla.

5. Kumoa kohonnut taikina leivinpöydälle. Lyö taikinaa muutaman kerran nyrkillä, jotta saat ilmakuplat pois.

6. Jaa kahteen osaan. Leivo kummastakin taikinasta pötkö. Leikkaa pötköt noin 35 palaan. Pyörittele paloista leivinpöydällä pyöreät sämpylät. Nosta leipäset uunipellille leivinpaperin
päälle. Nostata leivinliinan alla vedottomassa paikassa noin 15 minuuttia.

7. Sipaise pinta vedellä ja ripottele koristeeksi ruishiutaleita. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.