noin 15 snacksia

15 sinihomejuuston makuista ruisnappia (Linkosuo)

Rapu-lohitäyte
100 g kylmäsavustettuja kirjolohiviipaleita
100 g jokiravun pyrstöjä tai katkarapuja
100 g piparjuurituorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl tillisilppua
½ tl sitruunapippuria
1 tl sokeria

---


1. Leikkaa lohi pieneksi hakkelukseksi ja ravut pieniksi paloiksi. Notkista juusto ja jogurtti.
Sekoita kaikki täyteaineet yhteen. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.

2. Pursota täytettä isoteräisellä tyllalla tai annostele sitä lusikoilla ruisnappien päälle.
Koristele ravuilla ja tillillä.

Vinkki! Voit käyttää myös muita ruisnappeja tai muotilla leikattuja, pieniä ruisleipäkiekkoja. Täytteen voi valmistaa edellisenä päivänä ja muutoinkin snacksit voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Peitä täytetyt snacksit kelmulla ja säilytä jääkaapissa muutama tunti.

 Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.