noin 8 lasillista

2 kypsää luumua
1 l sangriaa, itse tehtyä tai Alkon Don Simon
noin 4 dl kirsikoita tai vadelmia
2 ploa (à 0,33 l) ginger alea
jäitä

---


1. Poista luumuista kivet ja viipaloi hedelmäliha. Poista kirsikoista kivet. Mittaa hedelmät tehosekoittimeen sangrian kanssa. Aja tasaiseksi seokseksi.

2. Täytä lasit jäillä. Kaada sangria-hedelmäseos laseihin. Viimeistele kaatamalla päälle hieman ginger alea. Koristele halutessasi luumuilla tai kirsikoilla. 

Vinkki! Alkoholittoman version saat korvaamalla sangrian rypäle- tai mansikkamehulla. Ginger alen voi vaihtaa halutessaan sitruunalimsaan.

Whole Foodsin kommentti: Tämä viileä janojuoma on niin hyvää, että haluat tehdä seuraavan erän ennenkuin ensimmäinen on edes nautittu. Voit halutessasi lisätä joukkoon kesän ihania hedelmiä, kuten cantaloupe-, hunaja- tai vesimelonia. Tee aikuisten "slushie" murskaamalla jäät tehosekoittimessa.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo, ohje Whole Foods, New York

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.