4 annosta

2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
3-4 rkl makeaa tai puolimakeaa sherryä
½ dl kide- tai ruokosokeria
1 vaniljatanko
1 muna
3 keltuaista

Päälle

3-4 rkl kide- tai ruokosokeria
halkaistuja, tummia viinirypäleitä

---


1. Mittaa kattilaan kerma, maito, sherry, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Kuumenna, kunnes sokeri on liuennut. Nosta liedeltä ja anna maustua noin 10 minuuttia. Poista vaniljatanko.

2. Riko kulhossa munan ja keltuaisten rakenne. Yhdistä seos kerma-maitoon.

3. Kaada seos annosvuokiin siivilän läpi valkuaisrihmojen poistamiseksi. 

4. Nosta annosvuoat isompaan, korkealaitaiseen vuokaan tai reunalliselle uunipellille. Kaada ison vuoan pohjalle kuumaa vettä. Kypsennä vanukkaita vesihauteessa uunin alatasolla 150 asteessa noin 40-50 minuuttia, kunnes sisus on kiinteää.

5. Ripottele päälle sokeria ja karamellisoi grillivastuksen alla nopeasti.

6. Tarjoa viileänä halkaistujen, kivettömien viinirypäleviipaleiden kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.