6?10 palaa


Pohja
1 pkt (400 g) ruis-perunapakastetaikinaa

Täyte
250 g kiinteitä perunoita
noin 4 dl käsiteltyjä suppilovahveroita (2 l tuoreita)
1 punasipuli
öljyä
2 tl suolaa
1?2 tl rouhittua mustapippuria
1 dl sinihomejuustomuruja

Munakerma
1 prk (2½ dl) 3 juustoa -ruokakermaa
1 prk (150 g) ranskankermaa
3 munaa
1?2 tl rouhittua mustapippuria

Pinnalle
juustoraastetta


Sulata taikina ja painele voidellun, 24-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.
Kuori perunat ja keitä puolikypsiksi. Leikkaa viipaleiksi.
Silppua sienet ja kuullota pannulla ylimääräinen neste pois. Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä vedessä 30 minuuttia, siivilöi vesi pois ja kuullota lopuksi pannulla.
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota hetki sienien kanssa. Sekoita täyteaineet keskenään ja mausta.
Levitä puolet sienitäytteestä piirakkapohjalle ja sen päälle perunaviipaleet. Mausta viipaleet kevyesti suolalla. Levitä loppu sienitäyte perunoiden päälle.
Sekoita munakerman ainekset ja kaada täyteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista piirakkaa 200 asteessa ensin uunin alatasolla 10 minuuttia, sen jälkeen keskitasolla noin 20 minuuttia.
Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.