1 pkt ruis-perunataikinaa

Täyte
1½ l suppilovahveroita
1 sipuli
aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl ranskankermaa tai smetanaa
½ dl persiljasilppua
1 dl parmesaaniraastetta
suolaa, rouhittua mustapippuria

Munakerma
2 dl ruokakermaa
2 munaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Pinnalle
2 dl parmesaaniraastetta

---


1. Sulata taikina. Voitele muffinipelti tai pienet annosvuoat.

2. Silppua puhtaat sienet ja kuorittu sipuli. Kuullota pannulla, kunnes sienistä on neste haihtunut. Lisää pannulle silputut aurinkokuivatut tomaatit, ranskankerma, persilja, juustoraaste ja mausteet. Hauduta 10 minuuttia. Jäähdytä hetki.

3. Leikkaa taikinasta pieniä paloja. Painele palat muffipellin koloihin, pohjalle ja reunoille, yläreunaan asti. Lusikoi kolo täyteen täytettä. Sekoita munakerman aineet ja kaada piiraille. Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta.

4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia. Nosta pelti keskitasolle ja jatka paistamista noin 10 minuuttia. Jäähdytä hetki ja irrota piirakat varovasti vuoasta.

Lämmitä! Lämmitä piiraat sulaneina paistinpannulla. Pohjasta tulee ihanan rapea.

Teksti Kiia Renko, kuva Jukka Rapo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.