Vastustamaton pannacotta on raikkaan sitruunainen ja makean marjainen.

4 annosta

3 sitruunaruohoa
2 limetinlehteä
2 dl kuohukermaa
2 dl täysmaitoa
½ dl sokeria
2 liivatelehteä
2 rkl tummaa rommia

Marinoidut marjat
4 hengelle
200 g marjoja, esim. vadelmia tai viipaloituja mansikoita
noin 1 dl appelsiini- tai sitruslikööriä
1 rkl sokeria
(2 tl raastettua sitruunankuorta)
---

1. Valmista ensin marinoidut marjat. Sekoita likööriin sokeri ja kuoriraaste. Lisää marjat ja anna maustua vähintään kaksi tuntia.

2. Leikkaa sitruunaruohot kolmeen osaan. Laita ne kattilaan limetinlehtien, kerman ja maidon kanssa. Lisää joukkoon sokeri. Kiehauta seos ja ota pois hellalta. Peitä kannella. Anna hautua noin 15 minuuttia. Siivilöi seos.

3. Laita liivatelehdet likoamaan väljään, kylmään veteen 10 minuutiksi. Kuumenna rommi mikrossa ja liuota kuivaksi puristeltu liivatelehdet rommiin. Sekoita rommi huolellisesti kermaseokseen. 

4. Kaada  seos neljään annoskulhoon (vetoisuus 1½–2 dl). Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi. Koristele marinoiduilla marjoilla.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.