12-15 annospalaa

Sokerikakkutaikina
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte
200 g valkoista Toblerone-suklaata
2 dl kuohukermaa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl lemon curd -tahnaa

Kostutus
½ dl sitruunanmehua
½ dl vettä
1 rkl sokeria

Koristeeksi
1 sitruunan kuori
100 g valkosuklaata

---


1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahtoon siivilän läpi varovasti taikinaa nostellen.

2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 22 cm). Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 25-30 minuuttia, kunnes kakkupohja irtoaa vuoan reunoista. Varmista kakun kypsyys vielä cocktailtikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, on kakkupohja kypsä. Anna pohjan levähtää viitisen minuuttia ennen kumoamista. Jäähdytä.

3. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota kerma. Sekoita kerma, lusikalla pehmennetty tuorejuusto ja suklaa keskenään kulhossa.

4. Halkaise kakkupohja kolmeksi levyksi. Aseta pohja kakkuvadille. Sekoita kostutuksen nesteet kulhossa ja valele kakkupohja kolmasosalla nesteestä.

5. Levitä päälle puolet lemon curd -tahnasta sekä kolmasosa valkosuklaatäytteestä. Aseta päälle kakkulevy ja täytä samoin kuin ensimmäinen kerros. Nosta päälle kakkulevy ja kostuta. Levitä päälle loput valkosuklaatäytteestä. Jätä kakun reunat kuorruttamatta. Raasta pinnalle hyvin pestyn appelsiinin kuori sekä rouhittua valkosuklaata.

Teksti Suvi Rüster, kuva Nico Backström

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.