Pohja
5 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
maitoa tai sitruunamehua kostutukseen

Sitruunakiisseli
1 dl sitruunamehua
1/2 dl maissitärkkelystä
3 dl vettä
2 keltuaista
1/2 dl sokeria
2 rkl voita
1-2 rkl raastettua sitruunankuorta

Täyte ja kuorrutus
5-6 dl vispikermaa
1 1/2-2 dl tomusokeria
1-2 rkl sitruunamehua
punaista elintarvikeväriä
1-1 1/2 l mansikoita

---


1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet varovasti sekoittaen. Kaada taikina 24-26 -senttiseen, voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä.

2. Mittaa muut kiisseliaineet kattilaan paitsi voi ja sitruunankuoriraaste. Kuumenna koko ajan hämmennellen, kunnes kiisseli kiehahtaa. Nosta liedeltä. Sekoita voi ja sitruunankuori kiisseliin. Jäähdytä.

3. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat.

4. Levitä kerros kiisseliä alimmalle pohjalle, sen päälle makeutettua ja värjättyä kermavaahtoa ja päällimmäiseksi ohuita mansikkaviipaleita. Voit laittaa useampia kerroksia mansikkaviipaleita päällekkäin. Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle ja täytä toinen kerros samalla tavalla. Nosta kansi kakun päälle. Kostuta sitäkin.

5. Levitä kermavaahtoa kuorrutukseksi ja koristele.

6. Anna vetäytyä jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään.

Vinkki! Lisää elintarvikeväriä hiukan kerrallaan sen mukaan, kuinka voimakkaan värin haluat vaahtoon. Voit myös lisätä sokeria makusi mukaan. Työnnä kakkuun esimerkiksi hammastikkuja pystyyn ja sujauta kakkuvati muovipussiin. Näin pussi ei tartu kermakuorrutukseen.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.