250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
5 munaa
2–3 sitruunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Pinnalle
¾–1 dl tomusokeria
2–3 sitruunan mehu

---


1. Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.

2. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuoret raastimen hienolla terällä. Lisää raaste taikinaan. Purista sitruunoiden mehu talteen.

3. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää varovasti sekoittaen taikinaan.

4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 180 asteessa uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Jäähdytä hieman ja kumoa kakku vuoasta.

5. Pistele kakun pinta täyteen reikiä esimerkiksi hammastikulla.

6. Sekoita tomusokeri ja sitruunoiden mehu. Levitä sokeriseosta kakun päälle lusikalla niin, että seosta valuu reikiin.

7. Peitä kakku ja anna vetäytyä seuraavaan päivään. Tarjoa kermavaahdon ja marjojen kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.