200 g tummaa suklaata
¾ dl kuohukermaa
1–2 tl kanelia
24 kivetöntä taatelia
pistaasipähkinöitä rouheena

Koristeeksi
pistaasipähkinöitä
varrastikkuja ja koristenauhaa

---


1. Koristele ensin varrastikut. Liimaa nauhan pää 2–3 senttiä vartaan alaosasta. Kieritä tikkua ja anna nauhan rullautua vartaan ympärille. Liimaa nauha myös vartaan yläpäästä. Leikkaa liika pituus vartaan yläpäästä pois saksilla. Solmi pieni rusetti vartaan alaosaan siten, että tikkuun jää 2–3 sentin pituus taateliin työnnettäväksi.

2. Kuumenna kerma kattilassa. Lisää suklaa paloina kermaan ja kuumenna hämmennellen, kunnes suklaa on sulanut. Mausta kanelilla. Pudota suklaaseen muutama taateli kerrallaan. Nosta kahdella lusikalla leivinpaperin päälle.

3. Rouhi pistaasista sydämet irti kokkiveitsellä. Ripottele suklaataateleiden päälle koristeeksi. Nosta taatelit jäähtymään viileään. Työnnä koristellut varrastikut taateleihin. Nosta tarjolle jääkaappikylminä.

Teksti Kiia Renko, kuva Jukka Rapo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.