noin 35 pientä lettua

Lettutaikina
5 dl maitoa
3 munaa
1 dl grahamjauhoja
1½-2 dl vehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhetta)
1 tl suolaa
2 rkl voisulaa

Täyte
100 g kylmäsavuporoviipaleita
5-6 aurinkokuivattua tomaattia
1 tlk (200 g) ranskankermaa
100 g ruohosipulituorejuustoa
1 dl persiljasilppua
1 tl rouhittua mustapippuria
½ dl ananasmurskaa

---


1. Sekoita taikinan aineet hyvin vatkaten. Voit jättää leivinjauheen pois halutessasi.

2. Valmista täyte. Viipaloi poro ja silppua rouheeksi tai hyvin pieniksi paloiksi. Silppua myös valutetut aurinkokuivatut tomaatit. Vaahdota ranskankerma kevyesti ja sekoita joukkoon notkistettu tuorejuusto sekä muut aineet. Anna täytteen vetäytyä jääkaapissa.

3. Paista lettupannulla pieniä ohukaisia. Laita jokaisen letun keskelle ruokalusikallinen täytettä ja sulje letut hammastikuilla päistä, jolloin letut näyttävät Napoleonin hatuilta.

Vinkki! Voit paistaa letut ja valmistaa täytteen edellisenä päivänä. Säilytä hyvin suojattuna jääkaapissa.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.