6–8 rullaa eli 50–70 palaa

Sushiriisi
6 dl sushiriisiä
Riisiviinietikkakastike
1½ dl riisiviinietikkaa
½ dl sokeria
1 tl suolaa

Lisäksi
6–8 nori- eli merileväarkkia
maun mukaan sinappi- tai sipulisilliä, suolakurkkua, keitettyä perunaa ja kananmunaa, kurkkua, majoneesia tai tuorejuustoa
bambumatto ja tuorekelmua käärimiseen

---


1. Valmista ensin sushiriisi. Kumoa riisi siivilään ja huuhtele juoksevalla vedellä, kunnes riisistä valuva vesi on kirkasta. Siirrä riisit paksupohjaiseen kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että veden pinta on 2–3 cm riisin yläpuolella. Sulje kattila kannella. Kuumenna riisi vesineen kiehuvaksi. Alenna lämpö pienimmälle ja hauduta riisiä noin 15 minuuttia. Älä raota kantta tai sekoittele riisiä kypsennyksen aikana. Sammuta liesi ja jätä riisit hautumaan vielä 5 minuutiksi. 

2. Valmista maustekastike. Mittaa ainekset kattilaan ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut etikan joukkoon. Älä päästä kiehumaan. Jäähdytä seos.
Kaada lämmin riisi laakeaan astiaan. Valuta kastiketta riisille ja hämmennä riisiä samalla koko ajan. Jäähdytä huoneenlämmössä. Suikaloi täytteeseen kurkku ja kala.

3. Aseta norilevy muovikelmulla vuoratulle bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin.
Painele ohut kerros riisiä norilevylle niin, että levyn yläreunaan jää parin sentin kaistale ilman riisiä. Asettele haluamasi täytteet keskelle riisiä koko levälevyn leveydelle. Rullaus onnistuu paremmin, mikäli olet maltillinen täytteiden määrän suhteen. Jos haluat valmistaa pienempiä rullia, voit jakaa levälevyn kahtia levyssä olevien viivojen suuntaisesti.

4. Pyöräytä maton avulla levy rullaksi ja muotoile se sopivan napakaksi painelemalla ja pyörittelemällä kevyesti maton sisällä. Leikkaa rullat viipaleiksi terävällä veitsellä ja aseta tarjolle. Yhdestä rullasta tulee noin 10 viipaletta.

Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.