¾ -1 dl sokeria
4 keltuaista
4 valkuaista
2 prk (á 150 g) mascarponejuustoa
noin 200 g tiramisukeksejä
noin 2½ dl kylmää espressokahvijuomaa
½ dl Amaretto -likööriä
kaakaojauhetta koristeluun

---

1. Kerää esille kaikki tarvittavat ainekset.

2. Kasta keksit kylmään, alkoholilla maustettuun vahvaan kahviin ja lado puolet kekseistä suorareunaiseen vuokaan.

3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti keltuaisvaahto ja lusikalla pehmennetty juusto.

4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto keltuais-juustoseokseen.

5. Levitä kostutetun keksikerroksen päälle puolet juustoseoksesta ja nosta päälle loput kahvijuomassa kostutetut keksit. Valele loput nesteestä keksien pinnalle. Levitä loput juustoseoksesta keksien päälle ja nosta peitettynä jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

6. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.

7. Koristele haluamallasi tavalla tai jätä koristeeksi pelkkä kaakaojauhekerros.

Kannattaa kokeilla
Tiramisu muuntuu helposti myös keveäksi tai gluteenittomaksi versioksi:
- Korvaa sormimaiset Savoiardi eli lady fingers -keksit kaura- tai gluteenittomilla kekseillä. 

- Keksien tilalla voi käyttää ohuita, hieman kuivuneita sokerikakkulevyjä. Myös kaakaolla maustettu sokerikakkutaikina sopii tiramisuun.

- Keksien maustamiseen voi käyttää myös tavallista vahvaa, kylmää kahvijuomaa.

- Mascarponejuuston sijaan sekoita 200 g maustamatonta tuorejuustoa ja 150 g ranskankermaa.

- Kevyt täyte syntyy 250 grammasta maitorahkaa ja 2 desistä vaahdotettua kermavalmistetta tai vaniljakastiketta. Jätä tällöin pois vaahdotettu keltuainen ja valkuainen ja lisää pari kuumennettuun kermaan liuotettua liivatelehteä.

Vinkit!
- Tarjoa jälkiruuan kanssa samaa alkoholia jota olet käyttänyt maustamisessa. Jälkiruuan voit valmistaa myös ilman alkoholia.

- Mausta täyte. Maunantajiksi sopivat esimerkiksi mansikka-, vadelma- tai mangosose sekä suklaa-mariannerouhe.

- Mustaherukka sopii ihanasti tiramisuun. Levitä ohut kerros mustaherukkahilloa kostutetun keksipohjan päälle ennen juustoseoksen lisäämistä.

- Käytä mielikuvitusta koristelussa. Lisää pinnalle syötäviä kukkia, marjoja tai suklaalastuja.

- Tiramisun voi koota suoraan myös annoskulhoihin.

Teksti Marja Samuli, kuva Tuomas Kolehmainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.