6–8 annosta

valmista sokerikakkupohjaa
2 –3 rkl vahvaa, kylmää kahvia
2 dl pakastevadelmia
½ l tiramisu- tai espressojäätelöä

Marenki
2 valkuaista
2 rkl sokeria
tilkka sitruunamehua

Lisäksi
uuninkestäviä annosvuokia
esimerkiksi granaattiomenan siemeniä ja suklaatikkuja koristeluun

---


1. Paloittele kakkupohjasta pienehköjä paloja ja sirottele paloja pienten uunivuokien pohjalle. Kostuta palat kahvilla. Lisää päälle osa vadelmista.

2. Leikkaa jäätelö reiluiksi kuutioiksi ja jaa ne uunivuokiin kakkupohjapalojen päälle. Jaa päälle loput vadelmat ja nosta vuoat hetkeksi pakastimeen.

3, Valmista marenki vaahdottamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sekaan sokeri ja sitruunamehu edelleen voimakkaasti vatkaten.

4. Kuumenna uunin grillivastukset. Nosta vuoat huoneenlämpöön ja täytä vuoat valkuaisvaahdolla niin, että myös reunat peittyvät. Pane vuoat kuumaan uuniin ylätasolle 3–4 minuutiksi. Kun kuorrutuksen huiput saavat hiukan väriä ota annokset uunista, koristele ja nosta saman tien tarjolle.

Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.