2 leipää

Taikina
5 dl vettä
2–3 tl suolaa
1 dl parmesaaniraastetta
100 g valkosipulituorejuustoa
noin 11½ dl vehnäjauhoja
1 ps (11 g) kuivahiivaa
¾ dl oliiviöljyä

Pinnalle
oliiviöljyä
1–2 dl parmesaaniraastetta
kirsikkatomaatteja
oliiveja
sormisuolaa
salvianlehtiä

---


1. Kuumenna vesi 42-asteiseksi eli kädenlämpöistä kuumemmaksi. Lisää suola, juustoraaste ja tuorejuusto nesteeseen. Tarkista, että vesi pysyy kuumana tai lämmitä hetki lisää.

2. Alusta jauhot ja kuivahiiva taikinaan vähän kerrallaan öljyn kanssa. Jätä taikina melko pehmeäksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta vielä kerran ilmakuplat pois pienen jauhomäärän kanssa.

4. Jaa taikina kahteen osaan. Painele kumpikin taikinapala jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle parin sentin paksuiseksi pyöreäksi tai kulmikkaaksi leiväksi. Liu’uta leivinpaperi uunipellille. Pellille mahtuu yksi leipä kerrallaan.

5. Kohota liinan alla vielä 20 minuuttia.

6. Voitele leipä öljyllä ja ripottele päälle parmesaania. Koristele tomaateilla, oliiveilla ja halutessasi sormisuolalla sekä salvianlehdillä.

7. Paista 225 asteessa uunin keski-tasolla 10–12 minuuttia. Peitä leipä liinalla ja paista toinen leipä.

Vinkki! Parmesaanilastut maistuvat leivän päällä. Lisää ne otettuasi leivät uunista.

 Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.