6–8 palaa

1 pkt (400 g) kauramurotaikinaa

Tyrnikiisseli
2–3 appelsiinia
1½ dl tyrnitäysmehua
2 dl vettä
1½ dl sokeria
5 rkl maissitärkkelysjauhoja
3 keltuaista

Jogurttikermatäyte
2 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
3 munaa
¾ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

---


1. Valmista ensin tyrnikiisseli. Purista appelsiineista noin 2 dl mehua. Laita appelsiini- ja tyrnimehu, vesi, sokeri, maissitärkkelys sekä keltuaiset kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisseliksi. Nosta liedeltä ja jäähdytä.

2. Vatkaa jogurttitäytteen kuohukerma melko kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon jogurtti, munat, sokeri ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin odottamaan.

3. Kauli tai painele kauramurotaikina piirakkavuoan, halkaisija 28 cm, pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 5 minuuttia.

4. Levitä puolet tyrnikiisselistä pohjan päälle. Aseta keskelle iso sydänmuotti. Levitä jogurttikermatäyte sydänmuotin ympärille. Täytä muotti lopulla tyrnikiisselillä. Poista sydänmuotti varovasti. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes jogurttitäyte on hyytynyt ja pinta saanut hieman väriä. Tarjoa piirakka kylmänä.

Vinkki! Voit leipoa piirakan myös pitkulaiseen tai neliön muotoiseen vuokaan. Käytä silloin useampia pieniä muotteja. Kun piirakka on jäähtynyt, voit koristella sydänkuvion reunat sulalla suklaalla ja piirakan reunat tomusokerilla.

Teksti Kiia Renko, kuva Elvi Rista, ohje Virpi Heikkinen, Parainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.