6 annosta

1 rkl voita
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 valkuaista
1 dl sokeria
½ tl omenaviinietikkaa

Suklaakastike
75 g tummaa suklaata, kaakaota 70 %
1 ½ dl vettä
2 tl voita
ripaus sokeria
mustikoita

---


1. Kuumenna uuni 120 asteeseen. Sulata voi. Sekoita joukkoon tumma kaakaojauhe.
Erottele kananmunista valkuaiset kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella
höttöiseksi marenkivaahdoksi.

2. Ripottele sekaan sokeria ja jatka
vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Mittaa mukaan
omenaviinietikka ja sekoita tasaiseksi. Valuta vaahtoon voi-kaakaoseos ja nostele kevyesti sekaisin. Kaakaon ei
tarvitse sekoittua vaahtoon kokonaan, muutamia suklaaraitoja saa jäädä.

3. Nostele vaahdosta leivinpaperin päälle uunipellille kämmenesi kokoisia
kekoja. Kypsennä uunissa noin 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna marenkien
kuivua jälkilämmöllä puolisen tuntia.

4. Tee kastike. Aloita paloittelemalla suklaa. Kiehauta vesi kattilassa ja
lisää suklaapalat. Keitä viitisen minuuttia, kunnes kastike sakenee
hieman. Sekoita joukkoon voi. Tarjoa marengit mustikoiden ja lämpimän suklaakastikkeen kanssa.

Teksti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.