4 annosta

1 pkt pakastevoitaikinaa (400 g)
1 lenkkimakkara
3 tomaattia
1 nippu basilikaa
1-2 rkl makeaa sinappia
(juustoraastetta)

---


1. Sulata taikina paketin ohjeen mukaan.

2. Kuori lenkkimakkara ja halkaise pituussuunnassa kahtia. Leikkaa neljäksi yhtä pitkäksi palaksi.

3. Paloittele tomaatit ja silppua basilika.

4. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä pitkulaiseksi, ohueksi levyksi.

5. Ruskista makkarapaloja kevyesti pannulla. Jäähdytä hetki. Sivele pinnalle reilusti sinappia. Laita makkarapalat pituussuunnassa taikinalevylle ja levitä tomaattipalat päälle. Ripottele tomaattien päälle basilikasilppu.

6. Nosta taikinalevyn reunat päälle ja taita pitkät päät sisäänpäin. Voitele vedellä tai munalla. Ripottele päälle halutessasi juustoraastetta.

7. Paista ensin uunin alatasolla 200 asteessa 10 minuuttia, jotta taikinakuoren pohja ehtii kypsyä. Nosta ritilä sen jälkeen uunin keskitasolle ja jatka paistamista 225 asteessa 25-35 minuuttia.

Vinkki! Jos haluat, ruskista silputtua sipulia pannulla ja lisää seos tomaattien kanssa taikinakuoreen. Taikinaksi sopii myös pakastelehtitaikina.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.