Lisää hunajalla makeutettuun ja vehnäjauhoista leivottuun perustaikinaan 1 dl hienonnettuja, kivettömiä oliiveja ja 1 dl öljyyn säilöttyjä, silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja sekä paahdettua paprikaa. Tavallisen ruokaöljyn sijaan voit käyttää säilyketomaattien öljyä. Halutessasi mausta taikina vielä 1 tl:lla oreganoa ja ripauksella rosmariinia.

Leivo taikinasta 3 pyöreää limppua. Hieraise pintaan jauhoja ja paista uunin alatasolla 200 asteessa 20–30 minuuttia, eli kunnes leipä on kypsää ja sen pohjaan koputettaessa kuuluu kumea ääni.

---


Perusleipätaikina

noin 20 sämpylää tai 3 pyöreää leipää/pitkää patonkia

5 dl vettä tai maitoa
35 g hiivaa
1½ rkl leipäsiirappia tai hunajaa
2 tl suolaa
2 dl maun antavaa ainesosaa (katso erilliset ohjeet alla)
noin 12 dl sämpylä- tai vehnäjauhoa TAI 2–3 dl kaurahiutaleita tai -leseitä ja noin 10 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

1. Sekoita murennettu hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siirappi tai hunaja ja suola sekä makua antavat aineet.

2. Alusta taikinaan huolella käsin tai esimerkiksi yleiskoneen kulhossa noin puolet jauhoista. Lisää öljy ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa huolella vielä 5–10 minuuttia. Peitä kulho ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä.

3. Leivo kohonneesta taikinasta leipiä tai sämpylöitä. Nosta leipomukset leivinpaperin päälle uunipellille ja kohota vielä noin ½ tuntia.

4. Leipiä paistetaan uunin alatasolla 200 asteessa 30–40 minuuttia, patonkeja 200 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia ja sämpylöitä keskitasolla 225 asteessa 10–15 minuuttia koosta riippuen.

Teksti Marja Samuli, kuva Reetta Pasanen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.