2 dl vettä
10 g hiivaa
¾ tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2½–3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Pinnalle
4 valkosipulinkynttä
8–10 salvian lehteä
3 rkl sulatettua voita

---


1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota hiiva veden joukkoon. Lisää suola ja sokeri.
Lisää taikinaan vehnäjauhoja vähitellen koko ajan taikinaa vaivaten. Vaivaa taikinaa yhteensä 6–8 minuuttia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa joukkoon öljyä. Taikina saa jäädä löysäksi.

2. Peitä kulho leivinliinalla. Kohota 40 minuuttia lämpimässä, vedottomassa paikassa.
Voitele öljyllä noin 30 cm x 35 cm kokoinen uunivuoka. Kaada taikina vuokaan. Painele taikinaa nyrkillä, jotta ilmakuplat painautuvat taikinasta pois. Peitä vuoka leivinliinalla ja kohota vielä 25 minuuttia.

3. Voitele leivän pinta voisulalla. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi ja levitä tasaisesti leivän pinnalle. Aseta päälle vielä salvian lehtiä.

4. Paista  225 asteessa keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes leivän pohja ja pinta ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa annospaloiksi.

Vinkki! Halutessasi voit maustaa myös leipätaikinan puristetulla valkosipulinkynnellä. Tee se vasta alustamisen loppuvaiheessa, ettei leivän sitko kärsi.

Teksti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.