6-8 annosta

Mustaherukkahyytelö
1½ liivatelehteä
1 dl sokeroimatonta mustaherukkamehua
½ dl vettä
1 dl sokeria

Valkosuklaahyytelö
3 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
5 dl vispikermaa
2 munaa
2 rkl sitruslikööriä

---


1. Laita kaikki liivatteet likoamaan yhtä aikaa kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.

2. Kiehauta herukkamehu, vesi ja sokeri kattilassa. Nosta 1½ liivatetta kylmästä vedestä, puristele liika vesi pois ja sulata herukkaseokseen.

3. Kaada mehuseos 24-senttiseen irtopohjavuokaan tai 10 pieneen annosvuokaan. Anna hyytyä kylmässä vähintään 2 tuntia.

4. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Kiehauta kattilan pohjalla vettä ja laita kattilan päälle kulho, jossa on valkosuklaapaloja. Anna suklaan sulaa.

5. Vatkaa munat vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma erillisessä kulhossa hyvin pehmeäksi vaahdoksi. 

6. Kuumenna kattilassa sitruslikööri ja sulata kaikki loput liivakot nesteeseen. Jäähdytä hetki.

7. Sekoita suklaa ja munavaahto. Lisää liivateliemi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi kermavaahto joukkoon.

8. Kaada kermaseos vuokaan tai vuokiin herukkahyytelön päälle. Peitä vuoka ja anna hyytyä kylmässä yön yli. Ennen tarjoilua irrota jälkiruoka vuoan reunoista ohutteräisellä veitsellä. Kasta vuoan pohja nopeasti kuumaan veteen. Kumoa jälkiruoka tarjoiluvadille kopauttaen se reilusti vatia vasten. Koristele halutessasi marjoilla ja tomusokerilla.

Vinkki! Voit korvata sitrusliköörin sitruunamehulla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.