8-10 palaa

Pohjaan
200 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
200 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
3 keltuaista
3/4 dl vehnäjauhoa

Vaniljakreemi

1 dl maitoa
1 ps valmista vaniljakastikeainesta
2 dl kuohukermaa
50 g lemonlime -valkosuklaata (Fazer)

Päälle
noin 1 l tuoreita tummia tai vihreitä viinirypäleitä pelkästään tai puolet viinirypäleitä, puolet mansikoita
tomusokeria koristeluun

---


1. Sulata kattilassa miedolla lämmöllä pilkottu suklaa ja rasva. Lisää sokeri ja jäähdytä seos.

2. Lisää munat ja keltuaiset seosta voimakkaasti sekoittaen ja lopuksi jauhot siivilän läpi.

3. Kumoa taikina voideltuun, pienehköön suorakulmaiseen (esim. 30x19 cm) vuokaan.

4. Kypsennä 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia Jäähdytä vuoassa. Nosta peitettynä viileään vähintään 30 minuutiksi.

5. Sekoita sillä aikaa kulhossa maito, vaniljakastikeaines, löysäksi vaahdotettu kerma ja mikrossa miedolla lämmöllä sulatettu, jäähtynyt valkosuklaa. Anna vetäytyä noin 10 minuuttia tai kunnes seos sakenee.

6. Pese ja valuta viinirypäleet kuiviksi. Halkaise ne. Jos käytät puolet mansikoita, perkaa mansikat ja viipaloi ne.

7. Kokoa torttu. Levitä pintaan vaniljaseos. Mikäli haluat tarjota tortun leivospaloina leikkaa pohja tässä vaiheessa annospaloiksi. Pohja on melko tuhti, joten annospaloiksi riittävät hyvin pienemmätkin neliöt.

8. Koristele tortun pinta viinirypäle- ja halutessasi mansikkaviipaleilla. Viimeistele pinta tomusokerilla juuri ennen tarjoamista.

Vinkki! Pohjan voit valmistaa jo edellisenä päivänä viileään odottamaan.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.