4 annosta

12 viipaletta ranskanleipää tai 8 isoa vehnäpaahtoleipäpalaa
25 g voita
4 rkl aprikoosimarmeladia
5 dl maitoa
3 munaa
¾ dl sokeria
4 rkl kermalikööriä
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

---


1. Leikkaa leivistä kuoret. Voitele leipäviipaleet voi-aprikoosiseoksella. Lado isoon uunivuokaan tai annoskuppeihin.

2. Sekoita maito, munat, sokeri, likööri, vanilja-sokeri ja kaneli keskenään ja kaada vuokaan. Anna vetäytyä 10 minuuttia. Painele leipäviipaleita välillä nesteen joukkoon, niin että ne pehmenevät kunnolla kauttaaltaan.

3. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla isoa vuokaa 30 minuuttia ja pieniä vuokia noin
20 minuuttia.

Teksti Suvi Rüster

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.