Saaristolaisleivästä ja graavisiiasta syntyy juhlava voileipäkakku.

Saaristolaisleipä
½ l  piimää
50 g hiivaa
1 ½ dl siirappia
1½ dl leipämaltaita
3 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
6-7 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä
voiteluun siirappivettä (1/3)

Graavisiika täyte
(1 leipä ja 15 muffinia)

500 g graavisiikaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g pippurituorejuustoa
rapeaa salaattia
tilliä
ruohosipulia
rosépippuria

---

1. Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää siirappi, maltaat, ruisjauhot, suola, hiivaleipäjauhot ja lopuksi öljy. Kohota taikinaa vähintään tunti. Puolen litran taikinasta valmistat joko kaksi leipää tai yhden leivän ja 15 muffinia.

2. Voitele kaksi 20-senttistä irtopohjavuokaa. Jaa taikina vuokiin. Kohota hyvin.
Paista leipiä 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti. Kun leivät ovat kypsyneet 45 minuuttia, valele ne siirappivedellä.

3. Ota leivät uunista, jäähdytä ja irrota vuoistaan. Säilytä tiukkaan käärittynä viileässä. Leivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta.

Vinkki! Voit valmistaa taikinasta pieniä muffineja vuoissa tai leivinpaperista rullatuissa formuissa. Muffinit kypsyvät 20-30 minuutissa.

Valmista voileipäkakku:
Leikkaa leipä kerroksittain kolmeen tai neljään osaan. Halutessasi voit kostuttaa viipaleita maidolla. Yhdistä juustolevitteet ja sekoita hienoksi leikelty tilli, ruohosipuli ja rosepippuri sekaan. Levitä leipäkerroksille täytettä, siikaa ja salaattia. Kokoa kakuksi. Täytä muffinit samaan tapaan.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.