Erilaisiin leipomuksiin sopii eri tyyppinen taikina. Lue ohjeet seitsemään perustaikinaan ja katso mitä niistä voi valmistaa.

Suolainen murotaikina

  • Kun olet painellut taikinan vuoan pohjalle ja reunoille, painele vielä foliosuikale reunojen sisä- ja ulkopuolelle. Näin taikina pysyy esikypsennyksen aikana reunoilla eikä valahda pohjalle.

  • Varioi piirakkatäytteitä mielesimukaan. Kokeile esipaistettuja sieniä, kalaa, äyriäisiä, kasviksia, ruskistettua broileria, jauhelihaa tai soijarouhetta.

  • Mausta muna-kermaseos tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä.

  • Korvaa kerma halutessasi kermaviilillä tai tuorejuustolla. Halloumin voi korvata vuohenjuustolla tai juustoraasteella.

  • Makeaan murotaikinaan sekoitetaan 200 g voita, 1 dl sokeria, 1 muna, 5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta.

  • Taikina sopii sekä piirakkapohjaksiettä pikkuleipätaikinaksi.

Soodalla kohotettu pikataikina

  • Mausta sarvet juuston sijaan porkkanaraasteella. Sarvet voi täyttää ennen paistamista esimerkiksi tuorejuustonokareella, juustoraasteella tai sinihomejuustomuruilla.

  • Taikinan voi levittää uunipellille leivinpaperin päälle pyöreäksi, noin 3 senttiä paksuksi levyksi, leikata sektoreiksi ja paistaa sellaisenaan sarviksi rullaamisen sijaan.

  • Soodan voi aina korvata leivinjauheella, mutta leivinjauheen soodalla vain, jos taikinassa on happamia ainesosia kuten piimää, kermaviiliä, jogurttia, siirappia tai hunajaa. Jos soodaa käyttää liikaa tai sellaisiin taikinoihin, joissa ei ole happamia ainesosia, seurauksena voi olla maku- ja värivirheitä.

  • Nauti pikaleivonnaiset tuoreina, sillä ne vanhenevat nopeasti.

Kohottamaton taikina

  • Korvaa osa taikinanesteestä kasvissoseella tai puurolla.

  • Jos haluat rieskoista vähän paksumpia leipäsiä, vähennä jauhojen määrää 1 dl, jolloin taikina jää löysemmäksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunissa.

  • Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei rieskoista tulee sitkeitä.

  • Rieskataikinaa voi käyttää myös taikinakuorena kukkojen ja karjalanpiirakoiden tapaan. Kokeile täytteeksi pikkukaloja, keitettyjä juureksia tai kypsennettyjä lihapaloja.

Sekoitettu rahka-voitaikina

  • Sekoita taikina nopeasti, ettei siihen muodostu sitkoa.

  • Peitä taikina tuorekelmulla ja nosta se kylmään lepäämään. Näin kauliminen on helpompaa ja lopputuloksesta tulee lehtevä.

  • Korvaa rahka kermaviilillä ja osa jauhoista perunahiutaleilla.

  • Voit tehdä taikinasta myös pieniä, täytettyjä pasteijoita.

  • Suolaisten piirakoiden taikinaan voi lisätä myös 1 dl juustoraastetta tai yhden jauhetun, kypsän perunan.

Kahvikakkutaikina

  • Jätä kakkuvuokaan kolmannes kohoamisvaraa.

  • Jauhota kakkuvuoka korppujauhojen sijaan esimerkiksi karkeilla vehnäjauhoilla, kaurahiutaleilla, leseillä tai pähkinärouheella.

  • Paista kakut uunin alatasolla. Kakku ehtii kohota ennen kuin pinta kuorrettuu.

  • Mausta kakkutaikinaa halutessasi pähkinöillä, marjoilla, hedelmäsoseilla. kardemummalla tai raparperilla.

  • Voit tehdä taikinasta myös tiikerikakun. Ota 1/3 osa taikinaa ja värjää se mustikalla tai 1-2 ruokalusikallisella kaakaojauhetta.

  • Taikinasta voi leipoa myös muffineita.

 

Pullataikina

  • Ota kaikki raaka-aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kylmät jauhot tai rasva jäähdyttävät taikinanesteen, eikä hiiva jaksa kohottaa taikinaa riittävästi.

  • Kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Nesteen täytyy olla 42°C. 50 g tuorehiivaa pullataikinassa vastaa 2 pussillista kuivahiivaa.

  • Älä kohota taikinaa liikaa, ettei se lätsähdä.

  • Taikinan pitää olla pehmeää mutta napakkaa. Liian löysästä taikinasta tulee likilaskuisia pullia. Kova taikina ei kohoa ollenkaan.

  • Pullat ovat kypsiä, kun pohja on kauniin ruskea ja pohjaa kopautettaessa kuuluu kumea ääni.

  • Puolita taikinamäärä, niin voit leipoa siitä marjapiiraan pohjan.

  • Korvaa maito halutessasi vedellä tai miedolla omenamehulla.

 

Sokerikakkutaikina

  • Muna-sokerivaahto on tarpeeksi kuohkeaa, kun vatkaimella piirretty kuvio jää hetkeksi vaahdon pinnalle.

  • Muista, että 4-munan kakku riittää 10—12 hengelle, 6-munan kakku 15—18 hengelle. Kakusta tulee sitä riittoisampaa, mitä enemmän on täytettä.

  • Korvaa kolmannes jauhoista perunajauhoilla, niin saat lisää kuohkeutta.

  • Kun sokerikakkutaikinan paistaa levyksi uunipellillä, sen voi täyttää kääretortuksi tai tehdä täytettyjä leivoksia.

  • Kääretorttutaikinassa kannattaa käyttää perunajauhoja vehnäjauhojen kanssa.

  • Käytä kostutuslientä sen mukaan, kuinka kauan kakku saa mehevöityä ennen tarjoilua. Jos kakku tarjotaan heti, tarvitaan tuplamäärä kostuketta.

  • Sokerikakkupohjan vanha perusohje on: lasi munia ja 3/4 dl sokeria vaahdotetaan. Lisätään lasi vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta.

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.