Titte Törnroth-Sarkkisen kasvihuoneessa versoo tomaatteja. Se on myös erinomainen kahvittelupaikka.
Titte Törnroth-Sarkkisen kasvihuoneessa versoo tomaatteja. Se on myös erinomainen kahvittelupaikka.

Elokuvaohjaaja Titte Törnroth-Sarkkinen alkoi hoitaa isoa pihaansa vasta kun ei enää jaksanut tehdä töitä.

Aurinko paahtaa Ahvenanmaalla pilvettömältä taivaalta. Tänään Titte Törnroth-Sarkkinen ei ole tehnyt yhtään puutarhatöitä. On niin kuuma, että Coffee-koirakin jaksaa vain loikoilla varjon viileydessä. Heinäsirkat säksättävät kiivasta rytmiään.

”Sydänkesällä puutarha on pelkkää nautintoa. Nousen ylös aikaiin, jotta saan olla yksin puutarhassa, kun muu maailma nukkuu. Tuntuu ihanalta astua ulos ja haistaa jonkin uuden, vasta auenneen kukan tuoksu”, Titte sanoo.

Tuoksuja Titen puutarhassa riittää. Monenväristen liljojen raskaat ja makeat parfyymiaromit leviävät tyynellä säällä kauas.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Titen uusimpia ihastuksia ovat kärhöt, jotka notkuvat kukkien painosta. Etupihan auringossa poksahtelevat auki pioniunikkojen pulleat nuput. Ylenpalttisen röyhelöinen kukinta on huikeassa helteessä vain nopea humahdus, mutta onneksi päivittäin avautuu uusia kukintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikuttavaksi näyn tekevät unikoiden dramaattiset, lähes mustat sävyt. Ne ovat tehokas pari samassa penkissä kasvaville, heleän vaaleanpunaisille kosmoskukille.

Titten etupihan kukkapenkkien tähtiä ovat pioniunikot. Yksivuotiset, kylvettävät kukat loistavat vaaleanpunaisen ja tummanvioletin sävyissä.

Uuteen alkuun

Titte on rakentanut puutarhansa pala palalta. Alussa vanhan puutalon ympärillä viheriöi yli 6 000 neliötä nurmikkoa. Titte antoi ruohon kasvaa vapaasti, vaikka korret venyivät pian korkeaksi viidakoksi. Ruotsissa työskentelevällä elokuvaohjaajalla ei ollut aikaa puutarhanhoidolle. 

Vuosituhannen vaihteessa loppuunpalaminen mullisti kaiken Titen elämässä. Hän jätti työnsä ja aloitti uuden elämän puutarhassa. 

”Aloin toipua väsymyksestä, kun työnsin kädet multaan. Se oli täydellistä terapiaa. Jos olo on vähän allapäin tai takana on rankka työpäivä, en vieläkään tiedä mitään parempaa kuin kitkeminen.”

Titen puutarhatyötoveri on puoliso Seppo Sarkkinen.

”Onneksi Seppo jakaa intohimoni ja on käsistään kätevä. Hän on nikkaroinut kaikki pihan rakennukset. Puutarhat inspiroivat meitä molempia.”

Vesiallasta kiertävä lautareunus muistuttaa laituria. Kultakalat talvehtivat alle puolen metrin syyvydessä, sillä Ahvenanmaalla talvet ovat leutoja.

Pariskunta päätti tehdä pihasta muutakin kuin nurmikentän. Hankalimmin hoidettaviin, möykkyisiin paikkoihin syntyi kaksi kukkapenkkiä kesässä. Titte käytti niiden perustamiseen sanomalehtitekniikkaa: asetteli vanhan nurmikon päälle monta senttiä sanomalehtiä, kasteli ne hyvin ja lapioi paperien päälle multaa.

Puutarhan värit ovat levollisia. Vihreää, valkoista, vaaleanpunaista, vaaleankeltaista ja sinistä korostavat siellä täällä tummasävyiset kukat tai lehdet. Valkokukkaisten kasvien Pilvimaa on sijoitettu niin, että Titte voi katsella sitä yläkerran makuuhuoneensa ikkunasta juuri ennen nukahtamista. Hattaramaiset, pallomaiset ja pöyheät kukat hohtavat hämärässä.

Monet kasvit ovat harvinaisuuksia, joita Titte ja Seppo ovat tuoneet tuliaisina puutarhamatkoiltaan ulkomailta. Kotiin palatessa auto on aina tupaten täynnä taimia. Ahvenanmaan leutoihin olosuhteisiin sopivia eksoottisia puita ja pensaita löytyy varsinkin Viron taimistoilta, joilla pariskunta vierailee joka vuosi.

Viehättävä varjo

Titteä inspiroivat englantilaisten puutarhojen tarkoin harkitut, toisiaan täydentävät kasvikerrokset. Maata myötäilevien kasvien joukosta kohoavat korkeammat perennat. Niitä Titte istuttaa mieluiten kahden, kolmen tai viiden ryhmiin, koska kasvit ovat hänestä silloin eniten edukseen. Esimerkiksi harmaan samettipintainen nukkapähkämömatto ja valkokirjavalehtiset hakuropajut ovat satumaisen kaunis, huurteisen sävyinen yhdistelmä aurinkoisen pation päädyssä.

Tontin reunamille on istutettu tuulensuojaksi puita. Puiden latvusten muodostaman katon alla kasvavat matalammat pensaat ja perennat, joista Titte sommittelee elegantteja yhdistelmiä. Valkoiset sormustinkukat, isotähtiputket ja muut runsaasti siementävät lempikasvit saavat kuitenkin valita kasvupaikkansa vapaasti.

”Eniten pidän varjopaikoista. Paisteeseen on hankala luoda kauneutta, koska voimakas valo latistaa värit ja muodot.”

Titte ihastui taloonsa heti. Häntä ei haitannut, että se oli ensikäynnillä täynnä laitapuolen kulkijoita. Nyt punainen tupa on kunnostettu.

Maan tasalla multapintaa peittävät maanpeitekasvit. Limetinvihreä suikeroalpi, hennonvalkoiseen kukkapitsiin peittyvä rönsytiarella ja taponlehden vahamaisen kiiltävät, munuaisenmuotoiset lehdet luovat kauniin maton.

Iltaisin Titte ja Seppo viihtyvät Tulimaassa, jonne osuvat viimeiset päivänsäteet. Titte on luonut grillipaikan ympärille dramatiikkaa kasveilla, joiden lehdet ovat tummanpuhuvat. Laskevan auringon valo saa lehdet loimottamaan tulenpunaisina. 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehti Puutarhassa -erikoisnumerossa 2/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla