Osallistu Roosa nauha -kampanjaan neulomalla sukat. Jokaisesta myydystä Roosa nauha -sukkalankakerästä lahjoitetaan 80 senttiä Syöpäsäätiölle rintasyöpätyöhön.

APILA-SUKAT

Malli: Pirkanmaan Kotityö Oy
Koko: Naisten koko n. 38
Tarvikkeet: Roosa nauha sukkalanka (75 % villa, 25 % polyamidia, kerä 100 g).

Valkoinen (47) 100 g, vaaleanpunainen (57) 50 g ja vaaleanharmaa (58) 20 g.
Sukkapuikot  2-2½ mm.

Neuletiheys: 35 s ja 40 krs = 10 cm.

 Kantapään mallineule = puolipatentti:
1. krs: nosta puikon ensimmäinen s. neulomatta, ”neulo 1 o ja nosta seuraava s oikein neulomatta”. Toista ” - ”. Neulo kerroksen viimeinen silmukka oikein.
2. krs: käännä työ, nosta taas ensimmäinen s neulomatta ja neulo loppu krs nurin, mutta viimeinen silmukka oikein. Toista 1. ja 2. kerrosta.

Työohje: Luo valkoisella langalla 80 s. Jaa silmukat neljälle puikolle ja neulo sukansuun reunakuvioraita mallipiirroksen 1. mukaan.
Kierrereuna: Yksi kierreraitakerros muodostuu kahdesta kerroksesta.
1 krs. Neulo nurjaa kahdella värillä, *neulo 1 s valkoisella, jätä lanka työn eteen itseesi päin ja neulo 1 s. vaaleanpunaisella, jätä lanka työn eteen itseesi päin, nosta valkoinen vaaleanpunaisen yli ja neulo 1 s valkoisella, nosta vaaleanpunainen valkoisen yli ja neulo 1 s vaaleanpunaisella*. Jatka *-* krs:n loppuun.
2 krs. neulo koko krs oikeaa valkoisella.

Sukanvarren kirjoneule: Aloita mallipiirroksen 2. mukaan, neulo kirjoneulemallikerta (40 krs) =49 rs.

 

HUOM! Sovita kokonainen lehtikuvio jalkaterän päälle keskelle, ennen kuin aloitat kantapään teon.

Kantapää: Siirrä 1. puikon viimeinen ja 4. puikon ensimmäinen silmukka 2. ja 3. puikolle. Aloita kantapään neulominen 1. ja 4. puikon silmukoilla (38 s) valkoisella langalla, mallineuleen mukaisesti oikean puolen kerroksella.

Kun kantalapussa on 34 krs, aloita kantapään kavennukset. Neulo 25 s puolipatenttia ja tee ylivetokavennus = ota 1 s neulomatta puikolle, neulo seuraava silmukka, vedä neulomaton silmukka neulotun ylitse. Käännä työ ja ota 1. s neulomatta puikolle, neulo 12 s nurin, neulo 2 s nurin yhteen. Käännä työ, ota 1. s neulomatta puikolle, neulo 12 s puolipatenttia ja tee jälleen ylivetokavennus jne. Kavenna kantapään silmukoita siten, että keskiosan silmukkamäärä 14 pysyy muuttumattomana.

Kun sivujen silmukat (12+12) on kavennettu, jaa puikolle jääneet 14 s puoliksi kahdelle puikolle (7+7) ja poimi kantapään sivusta 17 s ensimmäiselle puikolle = 24 s. Tee poiminnat ”kirjoneuleena” mallipiirroksen 2. mukaan valkoisella ja vaaleanpunaisella, jotta kuvio jatkuu katkeamattomana varresta jalkapöydän puolelle.

Neulo 2. ja 3. puikko normaalisti sileää kirjoneuletta ja poimi silmukat 4. puikolle kantapään sivusta samoin kuin puikolla 1. ja neulo samalle puikolle myös kantapäästä jääneet 7 s. Työssä on nyt yhteensä 90 s.

Jalkaosa: Jatka kuvion neulomista mallipiirroksen 2. mukaan ja aloita kiilakavennukset. Kavenna 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa 2 s yhteen ylivetokavennuksella. Tee kavennukset joka toinen kerros 4 x 1 s, jolloin kaikilla puikoilla on jälleen 20 s. Neulo kirjoneuletta vielä 40 kerrosta.

Kärki: Aloita kärkikavennukset ja tee se nauhakavennuksin: kavenna joka toinen kerros 1. ja 3. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen s oikein yhteen ja puikon viimeinen s oikein. Kavenna 2. ja 4. puikon alussa toiseksi ja kolmanneksi ensimmäiset s yhteen ylivetokavennuksella.

Huomioi kuviossa että isompi kukka kavennetaan pois ja vain pienempi ristikukka kuvio jää näkyviin kärjen ylä- ja alapuolelle. Tee kavennuksia joka toinen kerros kunnes jäljellä on 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele. Neulo toinen sukka samoin. Höyrytä kevyesti.

Hoito: Konepesu 40°. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Materiaali- ja ohjetiedustelut: Pirkanmaan Kotityö Oy, puh. 03-225 1420, fax 03-223 7223, taitopirkanmaa@taitopirkanmaa.fi, www.taitopirkanmaa.fi.
MALLIN KOPIOINTI JA KAUPALLINEN VALMISTUS ON KIELLETTY.

Vinkkejä sukan neulomiseen löydät myös perusvillasukan ohjeista ja videosta.

Lisää Roosa nauha -langasta neulottujen sukkien ohjeita.

Lue lisää Roosa nauha -kampanjasta täältä.

 

 

Kalanruotoneule näyttää monimutkaiselta, mutta onkin superhelppoa neuloa.

Kierteiden takia neuloksesta tulee jämäkkää, joten valitse työhön noin puoli numeroa vyötteen suositusta suuremmat puikot.

Oikea puoli: Vie puikko kahden silmukan läpi oikealta vasemmalle ja koukkaa lanka silmukoista. Pudota vasemmalta puikolta vain ensimmäinen silmukka.

Vie puikko taas kahden silmukan läpi, koukkaa lanka ja tiputa ensimmäinen silmukka. Toista näin koko kerros.

Neulo lopussa viimeinen silmukka tavallisesti oikein, jotta silmukkamäärä ei vähene.

Nurja puoli: Vie puikko kahden silmukan läpi niin kuin tavallisestikin neuloisit nurjan silmukan.

Vie lanka molemmista silmukoista, mutta pudota vasemmalta puikolta vain ensimmäinen silmukka. Neulo näin koko kerros.

Neulo lopussa viimeinen silmukka tavallisesti nurin.

Voit korvata valepalmikolla joustinneuleen villasukan suussa, pipon reunassa tai puseron helmassa. 

Valepalmikoita on monenlaisia. Tämä reikäpalmikko on kolme silmukkaa leveä, ja väliin tulee kaksi nurjaa silmukkaa.

Mallikerta on neljä kerrosta korkea.

Reikäpalmikko tasona

1. krs: Siirrä palmikon 1. silmukka puikolta toiselle, neulo 2 silmukkaa oikein ja siirrä nostettu silmukka neulottujen yli. Neulo väliin 2 nurin.

2. krs, nurja puoli: Neulo palmikon silmukat nurin ja luo väliin uusi silmukka kavennetun tilalle tekemällä langankierto puikolle. Neulo välisilmukat oikein.

3. krs: Neulo oikeat silmukat ja langankierto oikein, nurjat silmukat nurin.

4. krs, nurja puoli: Neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.

Toista näitä neljää kerrosta. 

Reikäpalmikko suljettuna neuleena: Neulo 1. , 2. ja 4. krs. kuten tasona. 

2. krs: Neulo palmikon silmukat oikein ja luo niiden väliin kavennetun silmukan tilalle uusi silmukka tekemällä langankierto puikolle. Neulo välisilmukat nurin.