Piristä olohuonetta uusilla kankailla. Ompele säkkituoli, jossa on mukava rentoutua.

Tampereen Asuntomessuilla Finlaysonin suunnittelijoiden Anu Kanervon ja Sami Vullin sisustaman kivitalon olohuoneessa rentouduttiin säkkituoleilla.

Näin ompelet tuolin.

Koko: Korkeus noin 93 cm, alareunan leveys noin 110 cm.
Tarvikkeet: Finlaysonin Taimi- tai Coronna-puuvillakangasta 2,00 m, leveys 150 cm. Samankokoinen pala yksiväristä lakanakangasta. Kaksi 85 cm vetoketjua, täytteeksi 4 pussia styrox-rouhetta (1 pussi 50 l).

Tee näin:
1. Leikkaa tyynykappale 200x114 cm (mitat sisältävät 2 cm saumanvarat).
2. Taita kangas kaksinkerroin, oikeat puolet vastakkain. Ompele 100 cm sivut, jätä toiseen saumaan 85 cm pituinen halkio vetoketjulle (piirros 1).
3. Ompele vetoketju halkioon: taita toisesta reunasta 1 cm saumanvara nurjalle, ompele vetoketju taitereunan alle, vain hammastus jää näkyviin (käytä vetoketjupaininjalkaa).
Sulje vetoketju. Taita toisesta reunasta 2 cm saumanvara nurjalle. Aseta reuna samaan linjaan edellisen sauman kanssa, harsi reuna vetoketjuun. Tikkaa halkion toinen reuna noin 1,5 cm päästä reunasta.
4. Avaa kappale siten että siitä syntyy tetra (B:t kohdakkain). Vetoketju asettuu alareunan keskelle, A-kohdat kääntyvät kulmiksi. Ompele alareunan sauma (piirros 2).
5. Ompele sisus lakanakankaasta samalla tavalla. Aseta sisus päällisen sisään. Täytä sisus styrox-rouheella.
Malli: Anu Kanervo. Ohje Suuri Käsityö -lehdestä 10/2011.

piirros 1

 piirros 2

Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Tampereen Vuoreksessa 13.7−12.8.

Finlaysonin suunnittelijoiden sisustaman ateljeekodin (kohdenumero 31) lounge-henkisen olohuoneen katseenvangitsija on ylväs Keisari-kangas. Olohuoneessa näkyvät hauskalla tavalla myös Finlaysonin klassikkokuosit Taimi ja Coronna, joista on ommeltu rentoon oleskeluun sopivia säkkituoleja.

Messutalon yläkerrasta löytyy käsityöihmistä innostava ateljeehuone. Se on myös suunnittelijoiden unelmatila, jonka sisustuksessa yhdistyvät nykyiset työtilat ja entisajan Finlayson-ateljee. Ateljeehuoneessa nähdään hauskoja sisustusratkaisuja ja vanhoja aarteita, suunnittelijat Kanervo ja Vulli paljastavat.

Lue lisää messutunnelmista Finlaysonin nettisivuilta.

Asuntomessuilla voit tehdä edullisia löytöjä! Sisustustavaratalon Finlayson-myymälä sijaitsee messualueen sisäänkäynnin vieressä Sisustus- ja Rakentajahallissa, osasto 1.

Finlayson-tekstiilejä on esillä myös näissä messukohteissa: Terca-tiilitalo Mustikka (kohdenumero 12), passiivikivitalo Koti@mutteri (kohdenumero 13) ja Kastelli Woodpecker (kohdenumero 24).

Tee kassiin pitkät hihnat, jotta voit kantaa sitä olalla. Päätysaumoihin upotetut tereet tuovat ryhtiä, mutta voit oikaista ja jättää ne pois. Jos haluat suurentaa tai pienentää kassia, piirrä ensin haluamasi kokoinen pääty-ympyrä ja sitten siihen sopiva sivukappale.
Tee kassiin pitkät hihnat, jotta voit kantaa sitä olalla. Päätysaumoihin upotetut tereet tuovat ryhtiä, mutta voit oikaista ja jättää ne pois. Jos haluat suurentaa tai pienentää kassia, piirrä ensin haluamasi kokoinen pääty-ympyrä ja sitten siihen sopiva sivukappale.

Pyöräytä tukevasta kankaasta kassi, johon mahtuvat viikonlopun reissuvaatteet.

Putkikassi

pituus 55 cm, halkaisija 25,5 cm

Tarvikkeet:

  • Tukevaa puuvillakangasta 60 x 135 cm
  • Vetoketjut 55 cm ja 25 cm
  • Puuvillanauhaa 2,80 m, leveys 3 cm
  • Terenauhaa 1,70 cm
  • Ompelulankaa
  • Jos kangas on pehmeää, vuorita se ryhdikkäällä kankaalla. Tarvitset sitä 60 x 110 cm:n palan.

Leikkaa kappaleet näin:

Leikkaa kassikappale (57 x 82 cm), 2 pyöreää päätykappaletta ( 27,5 cm) sekä tasku (27 x 16 cm). Mitat sisältävät 1 cm:n saumanvarat.

Leikkaa neljä vetoketjun päätypalaa (6 x 5 cm) ja pyöristä niiden toiset päädyt.

Leikkaa terenauha puoliksi.

Jos vuoritat kassin, leikkaa vuorista kassikappale ja päädyt.

Aseta vuori- ja päällikappaleet nurjat puolet vastakkain ja ompele ne reunoista yhteen.

Jätä taskuvetoketjun toinen kangasreuna näkyviin. Taskun pystysivut ovat piilossa hihnojen alla.
Jätä taskuvetoketjun toinen kangasreuna näkyviin. Taskun pystysivut ovat piilossa hihnojen alla.

Jos haluat, lisää päällivetoketjun päiden kohdalle pikku läpät, joista on hyvä pitää kiinni, kun kassia avataan ja suljetaan.
Jos haluat, lisää päällivetoketjun päiden kohdalle pikku läpät, joista on hyvä pitää kiinni, kun kassia avataan ja suljetaan.

Ompele kassi näin:

Siksakkaa tai saumuroi kassikappaleen lyhyet sivut ja taskun pitkät sivut.

1. Aseta lyhyt vetoketju taskun pitkälle sivulle oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä vetoketju oikein päin ja tikkaa läheltä kankaan reunaa. Käännä toiselta pitkältä sivulta saumanvara nurjalle ja silitä. Aseta tasku kassin päälle niin, että vetoketjureuna on 16 cm:n päässä kassin yläreunasta ja pystyreunat 15 cm:n päässä kassin sivuista. Ompele tasku kassiin pohjasta ja yläreuna vetoketjun reunakankaasta.

2. Taita kassi korkeussuunnassa kaksin kerroin ja merkitse pohjaviiva liidulla tai nuppineuloilla.

3. Aseta kantohihnan päät päällekkäin ja ompele. Avaa saumanvarat. Merkitse hihnan puoliväli. Aseta hihnan sauma kassin pohjaviivalle. Hihnan ulkoreuna on 13 cm:n päässä kassin sivusta. Aseta hihnan keskimerkki pohjaviivan toiseen päähän samalla tavalla. Neulaa hihnat kassiin pohjaviivan molemmin puolin 30 cm:n pituudelta. Tikkaa ne molemmista reunoista ja vahvista ompeleiden päät ristikkotikkauksin.

Aseta tereet niin, että niiden päät ovat lomittain kassin pohjan kohdalla.
Aseta tereet niin, että niiden päät ovat lomittain kassin pohjan kohdalla.

4. Neulaa pitkä vetoketju kassin lyhyille sivuille oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä kassi oikein päin ja tikkaa läheltä kankaan reunaa.

5. Aseta vetoketjun päätypalat pareittain oikeat vastakkain ja ompele kaarevat reunat. Kavenna saumanvarat ja käännä oikein päin. Ompele palat kassin saumanvaroihin vetoketjun keskikohtaan.

6. Harsi tereet päätykappaleiden oikealle puolelle. Nauhan pullea reuna on keskellä ja saumanvarat kankaan reunassa. Aseta päätykappaleet kassin päihin oikeat puolet vastakkain ja ompele. Huolittele saumanvarat.

Malli ja ohje: Rea Turunen.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2017.

Lataa putkikassin kaava alla olevasta linkistä.

Rea Turunen

59-vuotiaan helsinkiläisen tärkein harrastus on lentopallo, joten ensimmäisen putkikassinsa hän teki palloja varten. Käsitöistä tutuinta on ompeleminen, mutta Rea on pitänyt läheisensä lämpiminä myös neulekoneella tehdyillä vaatteilla.

Tammikuun lehden solmupuseron kaavojen numerot näkyivät huonosti. Tässä korjattu piirros. 

Lataa kuva suurempana pdf:nä sivun alareunan linkistä.