Piristä olohuonetta uusilla kankailla. Ompele säkkituoli, jossa on mukava rentoutua.

Tampereen Asuntomessuilla Finlaysonin suunnittelijoiden Anu Kanervon ja Sami Vullin sisustaman kivitalon olohuoneessa rentouduttiin säkkituoleilla.

Näin ompelet tuolin.

Koko: Korkeus noin 93 cm, alareunan leveys noin 110 cm.
Tarvikkeet: Finlaysonin Taimi- tai Coronna-puuvillakangasta 2,00 m, leveys 150 cm. Samankokoinen pala yksiväristä lakanakangasta. Kaksi 85 cm vetoketjua, täytteeksi 4 pussia styrox-rouhetta (1 pussi 50 l).

Tee näin:
1. Leikkaa tyynykappale 200x114 cm (mitat sisältävät 2 cm saumanvarat).
2. Taita kangas kaksinkerroin, oikeat puolet vastakkain. Ompele 100 cm sivut, jätä toiseen saumaan 85 cm pituinen halkio vetoketjulle (piirros 1).
3. Ompele vetoketju halkioon: taita toisesta reunasta 1 cm saumanvara nurjalle, ompele vetoketju taitereunan alle, vain hammastus jää näkyviin (käytä vetoketjupaininjalkaa).
Sulje vetoketju. Taita toisesta reunasta 2 cm saumanvara nurjalle. Aseta reuna samaan linjaan edellisen sauman kanssa, harsi reuna vetoketjuun. Tikkaa halkion toinen reuna noin 1,5 cm päästä reunasta.
4. Avaa kappale siten että siitä syntyy tetra (B:t kohdakkain). Vetoketju asettuu alareunan keskelle, A-kohdat kääntyvät kulmiksi. Ompele alareunan sauma (piirros 2).
5. Ompele sisus lakanakankaasta samalla tavalla. Aseta sisus päällisen sisään. Täytä sisus styrox-rouheella.
Malli: Anu Kanervo. Ohje Suuri Käsityö -lehdestä 10/2011.

piirros 1

 piirros 2

Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Tampereen Vuoreksessa 13.7−12.8.

Finlaysonin suunnittelijoiden sisustaman ateljeekodin (kohdenumero 31) lounge-henkisen olohuoneen katseenvangitsija on ylväs Keisari-kangas. Olohuoneessa näkyvät hauskalla tavalla myös Finlaysonin klassikkokuosit Taimi ja Coronna, joista on ommeltu rentoon oleskeluun sopivia säkkituoleja.

Messutalon yläkerrasta löytyy käsityöihmistä innostava ateljeehuone. Se on myös suunnittelijoiden unelmatila, jonka sisustuksessa yhdistyvät nykyiset työtilat ja entisajan Finlayson-ateljee. Ateljeehuoneessa nähdään hauskoja sisustusratkaisuja ja vanhoja aarteita, suunnittelijat Kanervo ja Vulli paljastavat.

Lue lisää messutunnelmista Finlaysonin nettisivuilta.

Asuntomessuilla voit tehdä edullisia löytöjä! Sisustustavaratalon Finlayson-myymälä sijaitsee messualueen sisäänkäynnin vieressä Sisustus- ja Rakentajahallissa, osasto 1.

Finlayson-tekstiilejä on esillä myös näissä messukohteissa: Terca-tiilitalo Mustikka (kohdenumero 12), passiivikivitalo Koti@mutteri (kohdenumero 13) ja Kastelli Woodpecker (kohdenumero 24).

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike