Nyt retroillaan ja valmistetaan ihanaa, tuoksuvaa, hillolla maustettua bostonkakkua.

Uliskoot tuuli, tulkoot hallayöt. Me käperrymme lämpimään kotiimme ja nautimme vanhan ajan bostonkakkua. Jos oikein laiskottaa, voit ostaa valmista pakastepullataikinaa ja suoriudut leipomisesta nopeammin. Nauti boston kylmän maidon tai kuuman kaaon kanssa.


Hilloboston


5 dl vettä
60 g hiivaa
vajaa 2½ dl sokeria
2 tl suolaa
½ rkl kardemummaa
1 muna
noin 14 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia tai voita

Täytteeksi
noin 1½ dl paistonkestävää sekahilloa (esimerkiksi puolet vadelma tai mansikkahilloa ja puolet omenahilloa)

Lisäksi
1 muna voiteluun
raesokeria, mantelilastuja tai punaisia tai vihreitä säilykekirsikoita koristeluun

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna.
Alusta jauhot taikinaan pikkuhiljaa ja lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikinaa huolella 5–10 minuuttia. Peitä ja kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin ½ tuntia.

2. Ota taikinasta vajaa puolet pohjaa varten ja kauli palasta halkaisijaltaan 23 cm:n kokoinen ympyrä. Voitele vuoka ja painele taikinapala vuoan pohjalle. Kauli lopusta taikinasta jauhotetulla pöydällä noin sentin paksuinen suorakaiteen mallinen levy, noin 20 x 30 cm. Levitä levylle hilloa ja kääri rullalle. Leikkaa rulla 8 osaan eli ensin puolesta välistä suoraan kahtia. Puolita näin syntyneet palat edelleen puoliksi ja vielä kerran, kunnes pöydällä on kahdeksan yhtä suurta taikinapalaa.

3. Aloita vuoan täyttäminen aina keskeltä. Nosta kaunein pala vuoan keskikohtaan pohjataikinan päälle leikkuupinta ylöspäin. Asettele loput seitsemän palaa sen ympärille tasaisesti. Mikäli taikinapalat eivät ole aivan samankokoisia, asettele palat vuokaan niin, että pienille paloille jää hiukan isompia vähemmän tilaa, jolloin palat kypsyessään laajenevat ja täyttävät vuoan tasaisesti. Huomioi, että käännät myös rullan päädyistä leikatut palat leikkauspinta ylöspäin. Palojen tulisi täyttää vuoka melko napakasti.

4. Kohota bostonkakkua liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes taikina on noussut niin, että se yltää noin 4 cm:n päähän vuoan reunan korkeudesta. Voitele bostonin pinta munalla ja koristele mielesi mukaan esimerkiksi mantelilastuilla, raesokerilla tai vihreillä tai punaisilla säilykekirsikoilla.

5. Paista 180 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Tarvittaessa suojaa pinta esimerkiksi alumiinifoliolla, mikäli se lähtee tummumaan liikaa. Sopivan kypsyyden näkee seuraamalla keskimmäisen kierteen kypsyyttä. Nosta kypsä pulla uunista ja anna jäähtyä vuoassaan ennen kuin kumoat pullan varovasti vuoasta pois. Käännä pulla heti koristeltu pinta ylöspäin.

Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo, ohje Leipomo-kahvila Satun Makiat