Unelmoitko kauniimmasta hymystä, mutta hampaiden valkaiseminen epäilyttää? Onko se edes turvallista? Suuhygienisti sanoo kyllä, mutta ensin on tarkistettava purukaluston kunto.

Jotain arveluttavan tuntuista siinä saattaa olla, että hampaiden luonnolliselle värille tehtäisiin jotain. Moni pohtii, meneekö pinta jollain lailla pilalle.

Suuhygienisti Virpi Puhakka Hammas Mehiläisestä on tehnyt hampaiden valkaisuja yli kymmenen vuotta ja vakuuttaa, että nykyiset valkaisukeinot ovat turvallisia – varsinkin, kun valkaisu tehdään valvotusti ja sen tekevät ammattilaiset.

”Kaiken lähtökohtana on tietenkin se, että suu on terve”, Puhakka muistuttaa.

Siksi ennen valkaisua onkin hyvä käydä hammaslääkärillä perustarkastuksessa. Valkaisun voi tehdä, kun hammaskivet ja värjäytymät on poistettu, ikenet ovat terveet eikä suussa ole reikiä tai kiillevaurioita.

Kerro, millaiset hampaat haluat

Valkaisua ei tehdä samalla tavalla kaikille. Ensin pitää sopia suuhygienistin kanssa, mitä sillä tavoitellaan.

”Kysyn aina asiakkaan toiveita: onko tarkoitus vaalentaa hampaita vain muutama aste vai saada aikaan ihan selvä muutos”, Virpi Puhakka kertoo.

Apuna käytetään valmista väriskaalaa, johon hampaiden omaa lähtöväriä ja saavutettua lopputulosta verrataan.

Kolme valkaisukeinoa

Suuhygienisti Virpi Puhakan mielestä kolme turvallisinta keinoa valkaista hampaat ovat tehovalkaisu, kevytvalkaisu ja kotivalkaisu.

1. Tehovalkaisu

Tehovalkaisussa hampaiden ikenet suojataan, ja hampaiden pinnoille levitetään valkaisugeeliä. Geelin vaikutusta tehostetaan valolla, ja kemiallisen reaktion seurauksena hampaiden pintojen väripigmentit saadaan poistettua. Tehovalkaisua ei suositella tehtäväksi useammin kuin kerran vuodessa.

Lopputulos: Noin 6–8 astetta vaaleammat, eli selvästi valkoisemmat mutta kuitenkin luonnollisen väriset, hampaat.

2. Kevytvalkaisu

Kevytvalkaisu perustuu samaan reaktioon kuin tehovalkaisu, mutta siinä ei käytetä valoa. Myös valkaisugeeli on miedompaa kuin tehovalkaisussa. Kevytvalkaisun voi tehdä useammin kuin tehovalkaisun, mutta suositus on kerran vuodessa. Tällöin yksi kevytvalkaisu vaatii kolme valkaisukertaa.

Lopputulos: Noin 2–4 astetta vaaleampi kuin hampaiden oma väri.

3. Kotivalkaisu

Asiakas saa vastaanotolta hänelle sopivat muotit, joita kutsutaan valkaisulusikoiksi. Niihin laitetaan valkaisuainetta, ja muotteja pidetään suussa tunnin verran kerrallaan useamman päivän ajan. Valkaisuaine on miedompaa kuin tehovalkaisussa. Myöskään kotivalkaisujaksoja ei suositella useammin kuin kerran vuodessa.

Lopputulos: Noin 6–8 astetta vaaleampi kuin hampaiden oma väri.

Älä tilaa netistä

Suuhygienistien käyttämät valkaisuaineet ovat CE-merkittyjä. Se tarkoittaa, että ne ovat läpäisseet vaaditut standardit ja ovat turvallisia käyttää. Valkaisuaineena on yleensä karbamidiperoksidi, joka hajoaa kemiallisessa reaktiossa vetyperoksidiksi.

Netistä tilattavia valkaisuaineita Virpi Puhakka ei suosittele.

”On aika epävarmaa, mitä ne loppujen lopuksi sisältävät ja millaiset niiden pitoisuudet ovat.”

Muista kotihoito valkaisun jälkeen

Hampaiden valkaisua ei tehdä alle 18-vuotiaille, raskaana oleville, imettäville tai ihmisille, joiden hampaissa on kiillevaurioita.

Valkaisun jälkeen voi sivuoireena olla ohimenevää vihlontaa, mutta yleensä se loppuu muutaman tunnin kuluessa.

”Pyydän aina asiakkaita ottamaan särkylääkkeen tuntia ennen vastaanotolle tuloa. Se lieventää mahdollista vihlontaa”, kertoo suuhygienisti Virpi Puhakka.

Kun hampaat on valkaistu, muista välttää parin päivän ajan kaikkia tummempia ruoka-aineita, kuten mustikkaa, punajuurta, colajuomia, kahvia, punaviiniä ja salmiakkia. Jotta hammasrivistö pysyisi kirkkaana jatkossakin, oma kotihoito on tärkeää. Hampaat pitää puhdistaa säännöllisesti, ja ainakin kerran vuodessa pitäisi poistattaa hammaskivet ja värjäytymät.

Jos värjäät hiuksiasi vain siksi, että oma värisi on mielestäsi pliisu maantienharmaa tai -ruskea, voit lopettaa sekä värjäämisen että hiusvärisi väheksymisen. Luonnollisuus on nimittäin muotia.

Kampaaja ja hiusbloggaaja Meeri Mäntylän mukaan hiustrendeissä korostuu nyt luonnollisuus. Hiusväreissä se tarkoittaa esimerkiksi beigeä – ja hiusten omaa väriä.

”Hiuksissa saa näkyä nyt paljon omaa väriä, jota sitten voi kirkastaa vaikka muutamalla vaaleammalla raidalla”, Mäntylä kertoo.

Moni värjää säännöllisesti hiuksiaan, koska pitää omaa hiusväriään ”ei-minkään värisenä” tai ”maantienvärisenä”. Mäntylän mukaan vähättely on useimmiten turhaa.

”Moni sanoo, että minulla on tämmöinen maantie, mutta ihmisten hiuksissa on tosi kauniita ruskeita sävyjä.”

”Harvalla ihmisellä on todellisuudessa täysin maantienharmaa, tai kampaajatermein tuhkanvärinen, keskiruskea tukka. Moni sanoo, että minulla on tämmöinen maantie, mutta aika usein ihmisten hiuksissa on tosi kauniita ruskeita sävyjä. Myös beigeä löytyy luontaisesti aika paljon.”

Tuhkanharmaa hiusväri on armelias ja sopii suomalaisille. Viileänväriseen ihoon ja sinisiin silmiin sopivat viileänsävyiset hiukset.

Kampaajalta maantienväriä tai tuhkanharmaata hiusväriä toivotaan silloin, kun hiuksissa on sekä omaa tummempaa tyviväriä että vaaleaksi värjättyjä, kirkkaampia osioita. Hiustyven värisillä raidoilla voidaan ”jatkaa” omaa tyviväriä pidemmälle latvoihin.

Trendin takana halu välttää kemikaaleja

Luonnollisuutta on korostettu hiustrendeissä jo jonkin aikaa.

”Muutama vuosi sitten tuli balayage eli vapaalla kädellä tehdyt raidat, joita on esimerkiksi monilla Hollywood-julkkiksilla”, Meeri Mäntylä kertoo.

”Siinä omaa tummempaa väriä kirkastetaan vaaleammilla osioilla. Oma väri toimii kontrastivärinä, jolloin siitä saadaan paras hyöty irti luonnollisuustrendin mukaisesti.”

Luonnollisuustrendiin on Mäntylän mukaan osaltaan vaikuttanut se, että ihmiset ovat tulleet yhä tietoisemmiksi kemikaaleista ja niiden vaikutuksista. Hiustyven värjäystä ja tyvikasvukierrettä halutaan välttää.

LeenaSini ja Heli ovat samassa ihanassa iässä kuin Kodin Kuvalehti. Muuttumisleikissä upeat viisikymppiset saivat uuden tyylin. Se sopii käänteisiin, joita heillä kaikilla on elämässään.

Leena: ”Saan lisää aikaa itseni hemmotteluun, kun lapset muuttavat kotoa”

Rahoitusasiantuntija ja liiketoimen kehittämisen opiskelija Leena Rankila asuu Hattulassa miehensä kanssa. Perheeseen kuuluvat myös 21- ja 19-vuotiaat tytöt. Koko perhe nauttii yhteisistä kaupunkilomista.
Rahoitusasiantuntija ja liiketoimen kehittämisen opiskelija Leena Rankila asuu Hattulassa miehensä kanssa. Perheeseen kuuluvat myös 21- ja 19-vuotiaat tytöt. Koko perhe nauttii yhteisistä kaupunkilomista.

”Olen tyytyväinen ulkonäkööni. En enää nuorru, joten jatkan ylpeästi matkaani. Pidän uusien asioiden kokeilemisesta. Viime vuosien uusiin harrastuksiin kuuluvat moottoripyöräily ja golf, josta on innostunut koko perhe.

Edessä on uusi elämänvaihe, kun kuopuskin lentää pesästä. Äitinä olen tietenkin onnellinen, että lapsi löysi mieleisensä koulupaikan, mutta samalla olo on haikea.

Kun lapset muuttavat pois kotoa, aikaa on taas enemmän itsensä hemmottelulle. Luopuminen on silti surullista, koska yksi vaihe perheen elämässä päättyy.

”Emme ole vielä aviomieheni kanssa ehtineet suunnitella, mitä teemme sitten, kun jäämme kahden.”

Mieheni jäi eläkkeelle vuoden alussa, joten muutoksia on ollut jo jonkin aikaa. Emme ole vielä aviomieheni kanssa ehtineet suunnitella, mitä teemme sitten, kun jäämme kahden. Voi olla, että lisääntynyttä vapaa-aikaa vietetään harjoittelemalla svingiä golfkentillä.”

3 vinkkiä Leenalle

  1. Muotitoimittaja Mirkka Siusluoto: Roosa sopii kauniisti Leenan hiusten uuteen sävyyn, joten hänen kannattaa kokeilla pukeutumisessaan pastellisävyjä. Pastellien vastapainoksi valitsin sammalenvihreää, joka tuo Leenan pirteän ja iloisen olemuksen esiin.
  2. Meikkaaja Tiina-Maria Valanti: Leenan silmien vihreyttä korostavat liila ja lämpimän persikkaiset ruskean sävyt. Liila kajaali on piste iin päälle. Täyteläinen mattapintainen huulisävy on näkyvä mutta rauhallinen ja tasapainottaa hyvin myös vahvaa silmämeikkiä.
  3. Kampaaja Anna Järvinen: Leenan kannattaa suosia hiuksissaan lämpimiä värejä, sillä ne korostavat kauniisti ihon sävyä. Leenan hiuksia vaalennettiin hiukan ja sen jälkeen sävytettiin korallin värisellä suoravärillä.

Katso kuvat ennen ja jälkeen muuttumisleikin.


Enter image caption
Enter image caption
 


Heli: ”Uuden ammatin opiskeleminen on mahtavaa”

Luokanopettajaopiskelija Heli Hottinen-Puukko asuu Jyväskylässä. Perheeseen kuuluvat puoliso ja kaksi teini-ikäistä poikaa. Heli rakastaa puutarhanhoitoa. Sormet on saatava multaan heti keväällä.
Luokanopettajaopiskelija Heli Hottinen-Puukko asuu Jyväskylässä. Perheeseen kuuluvat puoliso ja kaksi teini-ikäistä poikaa. Heli rakastaa puutarhanhoitoa. Sormet on saatava multaan heti keväällä.

”En miellä itseäni viisikymppiseksi, vaan joskus koen olevani edelleen se parikymppinen tyttönen. Minulla on kaksi teini-ikäistä poikaa, joista on yhtäkkiä tullut minua pidempiä. Siitä ajan kulumisen huomaa. Ikä näkyy myös peilistä ja saa näkyäkin. En ajattele ikää kovin paljon.

Tässä elämänvaiheessa opin jatkuvasti uutta, mutta toisaalta huomaan, että minulla on jo paljon osaamista ja taitoa, joista ammentaa.

Kolme vuotta sitten lähdin organisaatiomuutoksessa media-alalta 17 vuoden työuran jälkeen. Haluan tehdä jatkossakin työtä, jonka merkityksen näen joka päivä. Olen tehnyt opettajan ja vapaan kirjoittajan töitä, ja viime syksynä pääsin luokanopettajaopintoihin. Oli todella hienoa huomata, että viisissäkymmenissä opin uutta yhtä tehokkaasti kuin ennenkin. Suoritin vuodessa reilu sata opintopistettä.

”Odotan innolla, että pääsen tekemään opettajan töitä.”

Tämän ikäisenä opiskeleminen oli mahtava kokemus. Ikäeroistamme huolimatta ryhmässämme on huikean hyvä henki, ja meillä oli hervottoman hauskaa yhdessä.

Odotan innolla, että pääsen tekemään opettajan töitä. Lasten ja nuorten kanssa yksikään päivä ei tule olemaan samanlainen.”

3 vinkkiä Helille

  1. Muotitoimittaja Mirkka Siusluoto: Tummapiirteiselle ja pitkälle Helille sopivat voimakkaat kuosit, jotka korostavat hänen upeaa olemustaan. Rohkeat tiilenpunaiset velourhousut sopivat täydellisesti Helin pitkiin sääriin.
  2. Meikkaaja Aino-Sofia Kojonen: Helillä on luonnostaan kauniit ja voimakkaat kulmat, joita kannattaa korostaa. Vahvat kulmat ja huulet ovat kaunis, raikas yhdistelmä ja tukevat toisiaan ilman, että lopputulos on liian voimakas.
  3. Kampaaja Jonna Karjunen: Helin hennot hiukset kaipaavat tukea. Suorat hiukset saavat luonnollisen näköistä laineikkuutta, jos niitä taivuttaa kuivauksen jälkeen kihartimella. Huoletonta taipuisuutta saa aikaan myös, kun föönatessa kieputtelee lähes kuivia hiuksia isoissa nipuissa sormien ympärille.

Katso kuvat ennen ja jälkeen muuttumisleikin.


Enter image caption
Enter image caption
 


Sini: ”Tunnen olevani elämäni kunnossa – pyöräilin viikossa 500 kilometriä”

Freelancetoimittaja Sini Silvan asuu Turussa pian 14-vuotiaan poikansa kanssa. Sini harrastaa kestävyysurheilua, ja hänen sielunmaisemansa on Puumalassa.
Freelancetoimittaja Sini Silvan asuu Turussa pian 14-vuotiaan poikansa kanssa. Sini harrastaa kestävyysurheilua, ja hänen sielunmaisemansa on Puumalassa.

”Tunnen olevani viisikymppisenä elämäni kunnossa. Kesällä pyöräilin 527 kilometriä viikon sisään, sillä innostuimme tekemään ystäväni kanssa pyöräretken Turusta Puumalaan. Retkestä syntyi voittajafiilis, kun huomasin, että jaksan ylämäen toisensa jälkeen. Joinain päivinä ajoimme jopa 100 kilometriä. Olen myös juossut kesän aikana kaksi puolimaratonia ja kolmannen juoksen syksyllä.

”Juoksemalla pää pysyy kunnossa, sillä lenkkeilen kavereiden kanssa, jotka ovat yhtä pöhköjä kuin itsekin.”

Ennen aloitin juoksuharrastuksen joka kevät uudestaan. Juoksukoulun avulla siitä tuli harrastus, joka jatkuu ympäri vuoden. Erityisen kivaa on, että vaatteet mahtuvat päälle. Juoksemalla pää pysyy kunnossa, sillä lenkkeilen kavereiden kanssa, jotka ovat yhtä pöhköjä kuin itsekin. Juttu jatkuu koko matkan ajan.

Elämäntyylini on aktiivinen, ja tykkään tehdä asioita ripeästi. Kun siivoamme, siivoamme nopeasti ja kun laitan ruokaa, sen täytyy olla hyvää mutta syntyä äkkiä.

Juoksen yleensä neljä kertaa viikossa ja käyn lisäksi pari kertaa kuntosalilla. Tähän kun yhdistyy työ, äitinä olo, puheenjohtajuus Turun journalistiyhdistyksessä ja omakotitalo, en ihmettele, että lapseni on joskus kutsunut minua pikaäidiksi.”

3 vinkkiä Sinille

  1. Muotitoimittaja Mirkka Siusluoto: Korkeavyötäröiset paperipussimalliset housut tuovat upeasti esiin Sinin kapean vyötärön. Housujen tai hameen vyötärö kannattaa nostaa hieman navan yläpuolelle, niin jalat näyttävät saavan lisää pituutta. Ruskeat silmälasipokat sopivat uuden hiusvärin kanssa loistavasti.
  2. Meikkaaja Aino-Sofia Kojonen: Sinin kannattaa korostaa kauniita silmiään vahvasti, mutta jättää ne utuisiksi. Luonnolliset sävyt ja huolellinen häivytys saavat silmien värin entistä paremmin esiin. Kulmiin sopivat kevyet sävyt.
  3. Kampaaja Tommy Väänänen: Eteenpäin pitenevä linja ja ilmava kampaus sopivat Sinin luonnonkiharille hiuksille. Kampaus kannattaa viimeistellä puristelemalla.

Katso kuvat ennen ja jälkeen muuttumisleikin.


Enter image caption
Enter image caption
 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2017.