Lastentarhanopettaja Päivi Kirjavainen, 48, asuu Raumalla ja on kolmen teini-ikäisen pojan äiti. Muuttumisleikissä hän sai maanläheisiä meikkineuvoja. "Kävin saman tien ostamassa BB-voiteen, ja meikistä tuli huolitellumpi."
Lastentarhanopettaja Päivi Kirjavainen, 48, asuu Raumalla ja on kolmen teini-ikäisen pojan äiti. Muuttumisleikissä hän sai maanläheisiä meikkineuvoja. "Kävin saman tien ostamassa BB-voiteen, ja meikistä tuli huolitellumpi."

Päivi Kirjavaisen rohkeat rock-hiukset pääsivät oikeuksiinsa meikkivinkkien ja uuden kampauksen ansiosta.

Kolmen teinipojan äiti toivoi muuttumispäivältä uutta potkua päivittäiseen laittautumiseensa. Hän tunnustaa, että oma naiseus on tuntunut jäävän pitkäksi aikaa lasten jalkapalloharrastusten, hikisten treenivaatteiden pyykkäyksen ja lastentarhanopettajan työn jalkoihin.

"Tunnen itseni nukkavieruksi. Entinen upea blondi on muuttunut värittömäksi hiirulaiseksi", Päivi puuskahtaa.

Päivin työ ei vaadi meikkaamista tai laittautumista. Hän pyöräilee töihin ja ulkoilee paljon. Koska meikkaus ei ole rutiinia, se ei tunnu Päivistä sujuvalta. Arkimeikki syntyy ripsivärillä, kulmavärillä ja huulikiillolla. Joskus hän saattaa laittaa luomiväriä.

"Minulla on kokeileva kampaaja, joka ehdottaa kaikkea uutta, esimerkiksi tätä sinistä metallisävyä."

Meikatessa Päivin isoin haaste on meikkipohja. Kuivan ihon vuoksi siitä ei tahdo tulla siistiä, vaan meikkivoide jää paakuiksi. Myös sävyn löytäminen on vaikeaa.

Päivi viihtyy lyhyissä hiuksissa, mutta vaihtelunhaluisena muuttaa niiden tyyliä usein.

"Minulla on kokeileva kampaaja, joka ehdottaa kaikkea uutta, esimerkiksi tätä sinistä metallisävyä."

3 vinkkiä meikkiin

  1. Kuivaihoisen helppo meikkipohja syntyy BB-voiteella, joka myös kosteuttaa. Vaikka ihosi olisi punakka, älä tee paksua meikkipohjaa. Se vain korostaa pintakuivuutta ja juonteita.
  2. Älä säiky tummaa rajausväriä, vaikka olisit luonnostasi vaalea. Se tuo silmät esille kauniisti.
  3. Kauniinmuotoisia huulia ja heleää ihoa korostaa raikas huulipunan sävy. Näytät viimeistellyltä.

3 vinkkiä hiuksiin

  1. Väri säilyy hiuksissasi pidempään kauniina, kun käytät värjättyjen hiuksien sampoota.
  2. Kiharat hiukset ovat luonnostaan kuivat. Muista hoitaa niitä kosteuttavilla tuotteilla.
  3. Helpoin kampaus syntyy, kun pesun jälkeen laitat kiharahiusten muotoilutuotetta, puristelet hiuksia ja annat kuivua. Sileään kampaukseen suihkuta ensin kampausnestettä ja föönaa pyöröharjalla sileäksi. Viimeistele muotoiluraudalla.

Katso vaihtokuvasta, miltä Päivi näytti ennen muuttumisleikkiä!


Päivin haaste on kuivan ihon meikkipohja.
Päivin sininen rokkitukka pääsee pöyhittynä oikeuksiinsa.
 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2016.

Kultakutri

Kolmen teinin äiti Päivi, 48, sai astetta rohkeamman rokkitukan – katso kuvat ennen ja jälkeen!

Olen eri kysyjä kuin tuo vierailija, mutta ihmettelin myös ennen-kuvan puuttumista. Pallosta vetämällä tulee kuva naisesta, jolla on samanlainen sininen tukka, lyhyemmän näköisenä tosin. Ehkä se on se ennen ja uusi tukka on nyt tuo pidempi tuossa kuvassa, jossa naisella on sininen poncho. Mitään kovin kummoista eroa en näe, paitsi toisessa tukka on kammattu pystyyn.
Lue kommentti

Unelmoitko kauniimmasta hymystä, mutta hampaiden valkaiseminen epäilyttää? Onko se edes turvallista? Suuhygienisti sanoo kyllä, mutta ensin on tarkistettava purukaluston kunto.

Jotain arveluttavan tuntuista siinä saattaa olla, että hampaiden luonnolliselle värille tehtäisiin jotain. Moni pohtii, meneekö pinta jollain lailla pilalle.

Suuhygienisti Virpi Puhakka Hammas Mehiläisestä on tehnyt hampaiden valkaisuja yli kymmenen vuotta ja vakuuttaa, että nykyiset valkaisukeinot ovat turvallisia – varsinkin, kun valkaisu tehdään valvotusti ja sen tekevät ammattilaiset.

”Kaiken lähtökohtana on tietenkin se, että suu on terve”, Puhakka muistuttaa.

Siksi ennen valkaisua onkin hyvä käydä hammaslääkärillä perustarkastuksessa. Valkaisun voi tehdä, kun hammaskivet ja värjäytymät on poistettu, ikenet ovat terveet eikä suussa ole reikiä tai kiillevaurioita.

Kerro, millaiset hampaat haluat

Valkaisua ei tehdä samalla tavalla kaikille. Ensin pitää sopia suuhygienistin kanssa, mitä sillä tavoitellaan.

”Kysyn aina asiakkaan toiveita: onko tarkoitus vaalentaa hampaita vain muutama aste vai saada aikaan ihan selvä muutos”, Virpi Puhakka kertoo.

Apuna käytetään valmista väriskaalaa, johon hampaiden omaa lähtöväriä ja saavutettua lopputulosta verrataan.

Kolme valkaisukeinoa

Suuhygienisti Virpi Puhakan mielestä kolme turvallisinta keinoa valkaista hampaat ovat tehovalkaisu, kevytvalkaisu ja kotivalkaisu.

1. Tehovalkaisu

Tehovalkaisussa hampaiden ikenet suojataan, ja hampaiden pinnoille levitetään valkaisugeeliä. Geelin vaikutusta tehostetaan valolla, ja kemiallisen reaktion seurauksena hampaiden pintojen väripigmentit saadaan poistettua. Tehovalkaisua ei suositella tehtäväksi useammin kuin kerran vuodessa.

Lopputulos: Noin 6–8 astetta vaaleammat, eli selvästi valkoisemmat mutta kuitenkin luonnollisen väriset, hampaat.

2. Kevytvalkaisu

Kevytvalkaisu perustuu samaan reaktioon kuin tehovalkaisu, mutta siinä ei käytetä valoa. Myös valkaisugeeli on miedompaa kuin tehovalkaisussa. Kevytvalkaisun voi tehdä useammin kuin tehovalkaisun, mutta suositus on kerran vuodessa. Tällöin yksi kevytvalkaisu vaatii kolme valkaisukertaa.

Lopputulos: Noin 2–4 astetta vaaleampi kuin hampaiden oma väri.

3. Kotivalkaisu

Asiakas saa vastaanotolta hänelle sopivat muotit, joita kutsutaan valkaisulusikoiksi. Niihin laitetaan valkaisuainetta, ja muotteja pidetään suussa tunnin verran kerrallaan useamman päivän ajan. Valkaisuaine on miedompaa kuin tehovalkaisussa. Myöskään kotivalkaisujaksoja ei suositella useammin kuin kerran vuodessa.

Lopputulos: Noin 6–8 astetta vaaleampi kuin hampaiden oma väri.

Älä tilaa netistä

Suuhygienistien käyttämät valkaisuaineet ovat CE-merkittyjä. Se tarkoittaa, että ne ovat läpäisseet vaaditut standardit ja ovat turvallisia käyttää. Valkaisuaineena on yleensä karbamidiperoksidi, joka hajoaa kemiallisessa reaktiossa vetyperoksidiksi.

Netistä tilattavia valkaisuaineita Virpi Puhakka ei suosittele.

”On aika epävarmaa, mitä ne loppujen lopuksi sisältävät ja millaiset niiden pitoisuudet ovat.”

Muista kotihoito valkaisun jälkeen

Hampaiden valkaisua ei tehdä alle 18-vuotiaille, raskaana oleville, imettäville tai ihmisille, joiden hampaissa on kiillevaurioita.

Valkaisun jälkeen voi sivuoireena olla ohimenevää vihlontaa, mutta yleensä se loppuu muutaman tunnin kuluessa.

”Pyydän aina asiakkaita ottamaan särkylääkkeen tuntia ennen vastaanotolle tuloa. Se lieventää mahdollista vihlontaa”, kertoo suuhygienisti Virpi Puhakka.

Kun hampaat on valkaistu, muista välttää parin päivän ajan kaikkia tummempia ruoka-aineita, kuten mustikkaa, punajuurta, colajuomia, kahvia, punaviiniä ja salmiakkia. Jotta hammasrivistö pysyisi kirkkaana jatkossakin, oma kotihoito on tärkeää. Hampaat pitää puhdistaa säännöllisesti, ja ainakin kerran vuodessa pitäisi poistattaa hammaskivet ja värjäytymät.

Jos värjäät hiuksiasi vain siksi, että oma värisi on mielestäsi pliisu maantienharmaa tai -ruskea, voit lopettaa sekä värjäämisen että hiusvärisi väheksymisen. Luonnollisuus on nimittäin muotia.

Kampaaja ja hiusbloggaaja Meeri Mäntylän mukaan hiustrendeissä korostuu nyt luonnollisuus. Hiusväreissä se tarkoittaa esimerkiksi beigeä – ja hiusten omaa väriä.

”Hiuksissa saa näkyä nyt paljon omaa väriä, jota sitten voi kirkastaa vaikka muutamalla vaaleammalla raidalla”, Mäntylä kertoo.

Moni värjää säännöllisesti hiuksiaan, koska pitää omaa hiusväriään ”ei-minkään värisenä” tai ”maantienvärisenä”. Mäntylän mukaan vähättely on useimmiten turhaa.

”Moni sanoo, että minulla on tämmöinen maantie, mutta ihmisten hiuksissa on tosi kauniita ruskeita sävyjä.”

”Harvalla ihmisellä on todellisuudessa täysin maantienharmaa, tai kampaajatermein tuhkanvärinen, keskiruskea tukka. Moni sanoo, että minulla on tämmöinen maantie, mutta aika usein ihmisten hiuksissa on tosi kauniita ruskeita sävyjä. Myös beigeä löytyy luontaisesti aika paljon.”

Tuhkanharmaa hiusväri on armelias ja sopii suomalaisille. Viileänväriseen ihoon ja sinisiin silmiin sopivat viileänsävyiset hiukset.

Kampaajalta maantienväriä tai tuhkanharmaata hiusväriä toivotaan silloin, kun hiuksissa on sekä omaa tummempaa tyviväriä että vaaleaksi värjättyjä, kirkkaampia osioita. Hiustyven värisillä raidoilla voidaan ”jatkaa” omaa tyviväriä pidemmälle latvoihin.

Trendin takana halu välttää kemikaaleja

Luonnollisuutta on korostettu hiustrendeissä jo jonkin aikaa.

”Muutama vuosi sitten tuli balayage eli vapaalla kädellä tehdyt raidat, joita on esimerkiksi monilla Hollywood-julkkiksilla”, Meeri Mäntylä kertoo.

”Siinä omaa tummempaa väriä kirkastetaan vaaleammilla osioilla. Oma väri toimii kontrastivärinä, jolloin siitä saadaan paras hyöty irti luonnollisuustrendin mukaisesti.”

Luonnollisuustrendiin on Mäntylän mukaan osaltaan vaikuttanut se, että ihmiset ovat tulleet yhä tietoisemmiksi kemikaaleista ja niiden vaikutuksista. Hiustyven värjäystä ja tyvikasvukierrettä halutaan välttää.