Kynsiä voi puhallella kuivaksi, mutta helpompikin niksi on. Sen nimi on pikakuivattaja.
Kynsiä voi puhallella kuivaksi, mutta helpompikin niksi on. Sen nimi on pikakuivattaja.

Milloin lakkaa menee kynsinauhoille, milloin se on kokkareina reunoilla. Kun kynsiin on viimein saatu luotua upea lakkakerros, käsi osuu housuun ja lakat ovat rutussa. Kuulostaako tutulta? Asiantuntija neuvoo ratkaisut.

Kynsien lakkaamisessa siisti lopputulos ei ole itsestäänselvyys. Muoti- ja tyylikonsultti, kauneusalan ammattilainen Leena Sarvi neuvoo ratkaisut seitsemään yleisimpään kynsilakkaongelmaan.

1. Lyhyet kynnet. Kannattaako niitä edes lakata?

Toiset eivät saa kynsiään kasvamaan pitkiksi, ja toiset eivät edes halua pitkiä kynsiä. Tietokoneen näpyttely, pianonsoitto tai vauvan hoitaminen on monista helpompaa lyhytkyntisenä. Hoitoalalla pitkiä kynsiä ei suosita hygieniasyistä.

Joidenkin mielestä lakka ei edes näytä hyvältä lyhyissä kynsissä. Sarvi on toista mieltä. 

"Päinvastoin, lyhyet kynnet kannattaa ehdottomasti lakata. Lyhytkyntisille sopivat kaikki tummat, kuten tummanpunaiset ja tummanruskeat, kynsilakat. Ne jopa vaativat lyhyen kynnen. Eli mitä lyhyemmät kynnet, sitä tummempi lakka." 

2. Lakka ei levity tasaisesti kynnen pintaan 

Monesti kynsilakka ei näytä levittyvän tasaisesti, vaan kerääntyy kasoiksi kynnen reunoille. Sarven mukaan kynsi saattaa tällöin olla rasvainen tai likainen.  

"Aina kun ryhdytään lakkaamaan kynsiä, pitää ensin pestä kädet. Kynnen pitää olla puhdas. Vanha kunnon kynsiharja on hyvä apuväline, jolla saa puhtaaksi sekä kynnen pinnan että kynsinauha-alueen." 

Kynsien reunoille kerääntyvät lakkakokkareet voivat johtua myös siitä, että kynsinauhat ovat huonossa kunnossa. Ennen lakkausta kynsinauhat pitäisi työntää hellävaraisesti appelsiinipuutikulla tai muulla tarkoitukseen sopivalla tikulla kohti kynsivallia.    

Kynsilakkoja löytyy kaikissa sateenkaaren sävyissä. Moni lyhytkyntinen arastelee tummia värejä, mutta turhaan. Juuri lyhyet kynnet kannattaa lakata tummiksi.
Kynsilakkoja löytyy kaikissa sateenkaaren sävyissä. Moni lyhytkyntinen arastelee tummia värejä, mutta turhaan. Juuri lyhyet kynnet kannattaa lakata tummiksi.

3. Useiden lakkakerrosten levittäminen on työlästä

Monella meistä aika, kiinnostus tai maltti ei vaan riitä usean lakkakerroksen levittämiseen. Montako kerrosta kynsilakkaa kynnelle pitäisi oikeasti levittää? Sarven mukaan tämä riippuu lakasta. 

"Jos käytät läpikuultavaa tai vaaleaa sävyä, niin yksi kerros riittää hyvin. Intensiivisempi väri vaatii usein kaksi kerrosta."  

Lakkakerrosten määrään vaikuttaa myös kynsien kunto. Hyväkuntoiselle kynnelle värin voi levittää suoraan, mutta jos kynsissä on uria tai ne ovat liuskoittuvat, kannattaa käyttää kynnen tarpeiden mukaista aluslakkaa. Aluslakkoja on saatavana esimerkiksi haurastuville, liuskoittuville, uurteisille ja värjääntyneille kynsille.

4. Lakkaa menee ihon päälle 

Jos kynsilakkaa menee iholle tai kynsinauhoille, lopputulos on suttuinen. Ylimenneen lakan saa poistettua pumpulipuikolla, joka on kastettu kynsilakanpoistoaineeseen.  

"Laita mieluummin vähän maltillisemmin kynsilakkaa kuin liikaa ja jätä kynsien reunoille vaikka pienet "turvaurat", joissa lakkaa ei ole", suosittelee Sarvi. 

Kynsien lakkaamisen jälkeen jokaiselle kynnelle levitetään tippa pikakuivattajaa, minkä jälkeen kynsilakka on käytännössä heti kuiva.

5. Juuri lakatut kynnet ruttaantuvat heti – kuka niitä ehtii kuivattaa?  

Kynsilakan kuivumisen odottaminen vaatii pitkää pinnaa. Lakkaaminen kannattaa ajoittaa hetkeen, jolloin tiedät istuvasi pitkään paikallasi eli katsot vaikka telkkaria tai olet työmatkalla junassa.  

Vaikka kuinka yrittäisi malttaa, lopputuloksena saattaa silti olla rumiksi ruttaantuneet kynsilakat. Moni tarttuisi hiustenkuivaajaan, mutta on helpompikin ratkaisu. 

"Yksi erittäin hyvä niksi on pikakuivattaja. Kynsien lakkaamisen jälkeen jokaiselle kynnelle levitetään tippa pikakuivattajaa, minkä jälkeen kynsilakka on käytännössä heti kuiva", vinkkaa Sarvi.   

6. Kynsilakka kestää kynsissä vain pari päivää 

Kynsien lakkaus on monesti turhauttavaa, koska lakka ropisee pois parin päivän päästä. Tähän ongelmaan Sarvi suosittelee päällyslakkaa, joka kiinnittää kynsilakan ja suojaa sitä.  

"Se, kuinka kauan lakka kynnessä kestää, riippuu siitä, minkälainen ihminen on ja mitä hän tekee. Jos vaikka pesee hiuksensa usein ja läträä pitkiä aikoja suihkussa, lakat lähtevät kynsistä nopeammin. Oikeaoppisesti ja kynsien tarpeiden mukaisesti lakatut kynnet kestävät jopa viikon." 

7. Kynsilakka on paakkuuntunut pulloon

Lakat vanhentuvat, ja varsinkin kuumassa ja auringonvalossa ne paakkuuntuvat. Sarvi neuvoo säilyttämään kynsilakat viileässä ja valolta suojattuna. 

"Kynsilakkoihin voi sekoittaa tähän tarkoitukseen kehitettyjä kynsilakan ohenteita. Kynsilakkaa ei kuitenkaan saa laimentaa asetonilla tai kynsilakanpoistoaineella." 

Kynsilakkapullon kierreosa kannattaa aina käytön jälkeen pyyhkäistä kynsilakanpoistoaineella, jotta sen saa seuraavalla kerralla auki helpommin.  

Vierailija

Kynnet voikin saada kuiviksi hetkessä – 7 helppoa ratkaisua yleisimpiin kynsilakkapulmiin

Voi ei, älkää lakatko kynsiä junassa työmatkalla, kynsilakoissa on voimakas liuottimen haju, joka voi aiheuttaa kanssamatkustajissa paitsi kuvotusta, päänsärkyä, niin ainakin ihmettelyä käytöstapojen puutteesta! Vähän sama, kun joku ottaisi sukkansa pois ja leikkelisi varpaankynsiään siinä kaiken kansan keskellä.
Lue kommentti

Unelmoitko kauniimmasta hymystä, mutta hampaiden valkaiseminen epäilyttää? Onko se edes turvallista? Suuhygienisti sanoo kyllä, mutta ensin on tarkistettava purukaluston kunto.

Jotain arveluttavan tuntuista siinä saattaa olla, että hampaiden luonnolliselle värille tehtäisiin jotain. Moni pohtii, meneekö pinta jollain lailla pilalle.

Suuhygienisti Virpi Puhakka Hammas Mehiläisestä on tehnyt hampaiden valkaisuja yli kymmenen vuotta ja vakuuttaa, että nykyiset valkaisukeinot ovat turvallisia – varsinkin, kun valkaisu tehdään valvotusti ja sen tekevät ammattilaiset.

”Kaiken lähtökohtana on tietenkin se, että suu on terve”, Puhakka muistuttaa.

Siksi ennen valkaisua onkin hyvä käydä hammaslääkärillä perustarkastuksessa. Valkaisun voi tehdä, kun hammaskivet ja värjäytymät on poistettu, ikenet ovat terveet eikä suussa ole reikiä tai kiillevaurioita.

Kerro, millaiset hampaat haluat

Valkaisua ei tehdä samalla tavalla kaikille. Ensin pitää sopia suuhygienistin kanssa, mitä sillä tavoitellaan.

”Kysyn aina asiakkaan toiveita: onko tarkoitus vaalentaa hampaita vain muutama aste vai saada aikaan ihan selvä muutos”, Virpi Puhakka kertoo.

Apuna käytetään valmista väriskaalaa, johon hampaiden omaa lähtöväriä ja saavutettua lopputulosta verrataan.

Kolme valkaisukeinoa

Suuhygienisti Virpi Puhakan mielestä kolme turvallisinta keinoa valkaista hampaat ovat tehovalkaisu, kevytvalkaisu ja kotivalkaisu.

1. Tehovalkaisu

Tehovalkaisussa hampaiden ikenet suojataan, ja hampaiden pinnoille levitetään valkaisugeeliä. Geelin vaikutusta tehostetaan valolla, ja kemiallisen reaktion seurauksena hampaiden pintojen väripigmentit saadaan poistettua. Tehovalkaisua ei suositella tehtäväksi useammin kuin kerran vuodessa.

Lopputulos: Noin 6–8 astetta vaaleammat, eli selvästi valkoisemmat mutta kuitenkin luonnollisen väriset, hampaat.

2. Kevytvalkaisu

Kevytvalkaisu perustuu samaan reaktioon kuin tehovalkaisu, mutta siinä ei käytetä valoa. Myös valkaisugeeli on miedompaa kuin tehovalkaisussa. Kevytvalkaisun voi tehdä useammin kuin tehovalkaisun, mutta suositus on kerran vuodessa. Tällöin yksi kevytvalkaisu vaatii kolme valkaisukertaa.

Lopputulos: Noin 2–4 astetta vaaleampi kuin hampaiden oma väri.

3. Kotivalkaisu

Asiakas saa vastaanotolta hänelle sopivat muotit, joita kutsutaan valkaisulusikoiksi. Niihin laitetaan valkaisuainetta, ja muotteja pidetään suussa tunnin verran kerrallaan useamman päivän ajan. Valkaisuaine on miedompaa kuin tehovalkaisussa. Myöskään kotivalkaisujaksoja ei suositella useammin kuin kerran vuodessa.

Lopputulos: Noin 6–8 astetta vaaleampi kuin hampaiden oma väri.

Älä tilaa netistä

Suuhygienistien käyttämät valkaisuaineet ovat CE-merkittyjä. Se tarkoittaa, että ne ovat läpäisseet vaaditut standardit ja ovat turvallisia käyttää. Valkaisuaineena on yleensä karbamidiperoksidi, joka hajoaa kemiallisessa reaktiossa vetyperoksidiksi.

Netistä tilattavia valkaisuaineita Virpi Puhakka ei suosittele.

”On aika epävarmaa, mitä ne loppujen lopuksi sisältävät ja millaiset niiden pitoisuudet ovat.”

Muista kotihoito valkaisun jälkeen

Hampaiden valkaisua ei tehdä alle 18-vuotiaille, raskaana oleville, imettäville tai ihmisille, joiden hampaissa on kiillevaurioita.

Valkaisun jälkeen voi sivuoireena olla ohimenevää vihlontaa, mutta yleensä se loppuu muutaman tunnin kuluessa.

”Pyydän aina asiakkaita ottamaan särkylääkkeen tuntia ennen vastaanotolle tuloa. Se lieventää mahdollista vihlontaa”, kertoo suuhygienisti Virpi Puhakka.

Kun hampaat on valkaistu, muista välttää parin päivän ajan kaikkia tummempia ruoka-aineita, kuten mustikkaa, punajuurta, colajuomia, kahvia, punaviiniä ja salmiakkia. Jotta hammasrivistö pysyisi kirkkaana jatkossakin, oma kotihoito on tärkeää. Hampaat pitää puhdistaa säännöllisesti, ja ainakin kerran vuodessa pitäisi poistattaa hammaskivet ja värjäytymät.

Jos värjäät hiuksiasi vain siksi, että oma värisi on mielestäsi pliisu maantienharmaa tai -ruskea, voit lopettaa sekä värjäämisen että hiusvärisi väheksymisen. Luonnollisuus on nimittäin muotia.

Kampaaja ja hiusbloggaaja Meeri Mäntylän mukaan hiustrendeissä korostuu nyt luonnollisuus. Hiusväreissä se tarkoittaa esimerkiksi beigeä – ja hiusten omaa väriä.

”Hiuksissa saa näkyä nyt paljon omaa väriä, jota sitten voi kirkastaa vaikka muutamalla vaaleammalla raidalla”, Mäntylä kertoo.

Moni värjää säännöllisesti hiuksiaan, koska pitää omaa hiusväriään ”ei-minkään värisenä” tai ”maantienvärisenä”. Mäntylän mukaan vähättely on useimmiten turhaa.

”Moni sanoo, että minulla on tämmöinen maantie, mutta ihmisten hiuksissa on tosi kauniita ruskeita sävyjä.”

”Harvalla ihmisellä on todellisuudessa täysin maantienharmaa, tai kampaajatermein tuhkanvärinen, keskiruskea tukka. Moni sanoo, että minulla on tämmöinen maantie, mutta aika usein ihmisten hiuksissa on tosi kauniita ruskeita sävyjä. Myös beigeä löytyy luontaisesti aika paljon.”

Tuhkanharmaa hiusväri on armelias ja sopii suomalaisille. Viileänväriseen ihoon ja sinisiin silmiin sopivat viileänsävyiset hiukset.

Kampaajalta maantienväriä tai tuhkanharmaata hiusväriä toivotaan silloin, kun hiuksissa on sekä omaa tummempaa tyviväriä että vaaleaksi värjättyjä, kirkkaampia osioita. Hiustyven värisillä raidoilla voidaan ”jatkaa” omaa tyviväriä pidemmälle latvoihin.

Trendin takana halu välttää kemikaaleja

Luonnollisuutta on korostettu hiustrendeissä jo jonkin aikaa.

”Muutama vuosi sitten tuli balayage eli vapaalla kädellä tehdyt raidat, joita on esimerkiksi monilla Hollywood-julkkiksilla”, Meeri Mäntylä kertoo.

”Siinä omaa tummempaa väriä kirkastetaan vaaleammilla osioilla. Oma väri toimii kontrastivärinä, jolloin siitä saadaan paras hyöty irti luonnollisuustrendin mukaisesti.”

Luonnollisuustrendiin on Mäntylän mukaan osaltaan vaikuttanut se, että ihmiset ovat tulleet yhä tietoisemmiksi kemikaaleista ja niiden vaikutuksista. Hiustyven värjäystä ja tyvikasvukierrettä halutaan välttää.