Aurinkosuoja on talviliikkujan paras ystävä. Auringon uv-säteily heijastuu lumesta ja pistää ihon koville.
Aurinkosuoja on talviliikkujan paras ystävä. Auringon uv-säteily heijastuu lumesta ja pistää ihon koville.

Kun ilma on kylmä ja tuulinen, talviliikkujan iho kaipaa tukea. Poimi tästä neuvot ennen ulkoilua.

Kun pakkanen kiristyy ja sähkölämmitys hohkaa, iho joutuu koville. Se altistuu kylmälle ja viimalle ja kuivuu herkemmin kuin muulloin.

Näillä vinkeillä pidät ihosi hyvässä kunnossa myös talvella.

1. Pue riittävästi.

Kosmetiikka ei välttämättä suojaa ihoa kylmyydeltä. Ennen suositeltiin vedettömiä voiteita pakkasulkoiluun, mutta niitä käytettäessä kannattaa kosmetologien mukaan olla tarkkana, ettei voide jäädy iholle.

”Kylmää vastaan kaikkein paras on mekaaninen suoja, vaikka silkkinen kommandopipo”, sanoo SKY-kosmetologi Inkeri Valtonen.

2. Suojaudu viimalta.

Meikki suojaa hieman tuulelta ja sateelta, mutta ei lämmitä. Jotkut tuotesarjat valmistavat erikseen tuotteita, jotka suojaavat ihoa tuulelta ja tihuttavalta sateelta. Ne ovat usein silikonipitoisia ja toimivat kuin talvitakkina säätä vastaan.

”Tihuttava sade voi olla iholle pahempi kuin tasainen kuiva pakkanen”, Valtonen sanoo.

”Silikonia pidetään usein huonona aineena, mutta se on erittäin hyvä suoja ulkoilmaa vastaan. Se ei tuki ihoa, on hyvin siedetty eikä juuri allergisoi. Se jää ihon pinnalle ja lähtee veden mukana pois.”

3. Vaihda voide.

Vaihda kevyt voide täyteläiseen. Vältä voiteita, joiden ainesosalistalla on paljon vettä. Asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele vedetöntä pakkasvoidetta, sillä sen läpi iho ei pääse hengittämään normaalisti.

4. Anna imeytyä.

Levitä voidetta ohuelti puoli tuntia ennen kuin lähdet ulkoilemaan, jotta se ehtii imeytyä. Muista myös huulet ja ohut silmänympärysiho, joka joutuu talvella koville. Se kuivuu herkästi esimerkiksi silloin, kun silmät valuvat vettä viimassa.

5. Muista sädesuoja.

Aurinkoisella säällä pitää muistaa aurinkosuojaus ja riittävä suojakerroin. Talvella uv-säteily heijastuu lumesta ja taivaalta yhtä aikaa, joten iho joutuu koville.

6. Älä polta.

Käytä peseytyessä mieluummin haaleaa kuin kuumaa vettä, vaikka se pakkasella voi houkutellakin. Kuuma vesi vie mennessään ihon omaa, kosteutta ylläpitävää rasvaa.

7. Kuori hipiä.

Kuori silloin tällöin iho, jotta se imaisisi hoitotuotteet hyödykseen.

8. Lisää tehoja.

Illan peseytymisen jälkeen levitä iholle kosteuttavaa seerumia, joka hoitaa kuivan ilman kurittamaa ihoa. Käytä välillä myös kosteuttavaa naamiota.

Asiantuntijat: SKY-kosmetologi Inkeri Valtonen, Maria Sandell, Clinique

Juttua muokattu 13.2.2018. Poistettu kohdasta 1. maininta yksittäisestä tuotemerkistä.

Unelmoitko kauniimmasta hymystä, mutta hampaiden valkaiseminen epäilyttää? Onko se edes turvallista? Suuhygienisti sanoo kyllä, mutta ensin on tarkistettava purukaluston kunto.

Jotain arveluttavan tuntuista siinä saattaa olla, että hampaiden luonnolliselle värille tehtäisiin jotain. Moni pohtii, meneekö pinta jollain lailla pilalle.

Suuhygienisti Virpi Puhakka Hammas Mehiläisestä on tehnyt hampaiden valkaisuja yli kymmenen vuotta ja vakuuttaa, että nykyiset valkaisukeinot ovat turvallisia – varsinkin, kun valkaisu tehdään valvotusti ja sen tekevät ammattilaiset.

”Kaiken lähtökohtana on tietenkin se, että suu on terve”, Puhakka muistuttaa.

Siksi ennen valkaisua onkin hyvä käydä hammaslääkärillä perustarkastuksessa. Valkaisun voi tehdä, kun hammaskivet ja värjäytymät on poistettu, ikenet ovat terveet eikä suussa ole reikiä tai kiillevaurioita.

Kerro, millaiset hampaat haluat

Valkaisua ei tehdä samalla tavalla kaikille. Ensin pitää sopia suuhygienistin kanssa, mitä sillä tavoitellaan.

”Kysyn aina asiakkaan toiveita: onko tarkoitus vaalentaa hampaita vain muutama aste vai saada aikaan ihan selvä muutos”, Virpi Puhakka kertoo.

Apuna käytetään valmista väriskaalaa, johon hampaiden omaa lähtöväriä ja saavutettua lopputulosta verrataan.

Kolme valkaisukeinoa

Suuhygienisti Virpi Puhakan mielestä kolme turvallisinta keinoa valkaista hampaat ovat tehovalkaisu, kevytvalkaisu ja kotivalkaisu.

1. Tehovalkaisu

Tehovalkaisussa hampaiden ikenet suojataan, ja hampaiden pinnoille levitetään valkaisugeeliä. Geelin vaikutusta tehostetaan valolla, ja kemiallisen reaktion seurauksena hampaiden pintojen väripigmentit saadaan poistettua. Tehovalkaisua ei suositella tehtäväksi useammin kuin kerran vuodessa.

Lopputulos: Noin 6–8 astetta vaaleammat, eli selvästi valkoisemmat mutta kuitenkin luonnollisen väriset, hampaat.

2. Kevytvalkaisu

Kevytvalkaisu perustuu samaan reaktioon kuin tehovalkaisu, mutta siinä ei käytetä valoa. Myös valkaisugeeli on miedompaa kuin tehovalkaisussa. Kevytvalkaisun voi tehdä useammin kuin tehovalkaisun, mutta suositus on kerran vuodessa. Tällöin yksi kevytvalkaisu vaatii kolme valkaisukertaa.

Lopputulos: Noin 2–4 astetta vaaleampi kuin hampaiden oma väri.

3. Kotivalkaisu

Asiakas saa vastaanotolta hänelle sopivat muotit, joita kutsutaan valkaisulusikoiksi. Niihin laitetaan valkaisuainetta, ja muotteja pidetään suussa tunnin verran kerrallaan useamman päivän ajan. Valkaisuaine on miedompaa kuin tehovalkaisussa. Myöskään kotivalkaisujaksoja ei suositella useammin kuin kerran vuodessa.

Lopputulos: Noin 6–8 astetta vaaleampi kuin hampaiden oma väri.

Älä tilaa netistä

Suuhygienistien käyttämät valkaisuaineet ovat CE-merkittyjä. Se tarkoittaa, että ne ovat läpäisseet vaaditut standardit ja ovat turvallisia käyttää. Valkaisuaineena on yleensä karbamidiperoksidi, joka hajoaa kemiallisessa reaktiossa vetyperoksidiksi.

Netistä tilattavia valkaisuaineita Virpi Puhakka ei suosittele.

”On aika epävarmaa, mitä ne loppujen lopuksi sisältävät ja millaiset niiden pitoisuudet ovat.”

Muista kotihoito valkaisun jälkeen

Hampaiden valkaisua ei tehdä alle 18-vuotiaille, raskaana oleville, imettäville tai ihmisille, joiden hampaissa on kiillevaurioita.

Valkaisun jälkeen voi sivuoireena olla ohimenevää vihlontaa, mutta yleensä se loppuu muutaman tunnin kuluessa.

”Pyydän aina asiakkaita ottamaan särkylääkkeen tuntia ennen vastaanotolle tuloa. Se lieventää mahdollista vihlontaa”, kertoo suuhygienisti Virpi Puhakka.

Kun hampaat on valkaistu, muista välttää parin päivän ajan kaikkia tummempia ruoka-aineita, kuten mustikkaa, punajuurta, colajuomia, kahvia, punaviiniä ja salmiakkia. Jotta hammasrivistö pysyisi kirkkaana jatkossakin, oma kotihoito on tärkeää. Hampaat pitää puhdistaa säännöllisesti, ja ainakin kerran vuodessa pitäisi poistattaa hammaskivet ja värjäytymät.

Jos värjäät hiuksiasi vain siksi, että oma värisi on mielestäsi pliisu maantienharmaa tai -ruskea, voit lopettaa sekä värjäämisen että hiusvärisi väheksymisen. Luonnollisuus on nimittäin muotia.

Kampaaja ja hiusbloggaaja Meeri Mäntylän mukaan hiustrendeissä korostuu nyt luonnollisuus. Hiusväreissä se tarkoittaa esimerkiksi beigeä – ja hiusten omaa väriä.

”Hiuksissa saa näkyä nyt paljon omaa väriä, jota sitten voi kirkastaa vaikka muutamalla vaaleammalla raidalla”, Mäntylä kertoo.

Moni värjää säännöllisesti hiuksiaan, koska pitää omaa hiusväriään ”ei-minkään värisenä” tai ”maantienvärisenä”. Mäntylän mukaan vähättely on useimmiten turhaa.

”Moni sanoo, että minulla on tämmöinen maantie, mutta ihmisten hiuksissa on tosi kauniita ruskeita sävyjä.”

”Harvalla ihmisellä on todellisuudessa täysin maantienharmaa, tai kampaajatermein tuhkanvärinen, keskiruskea tukka. Moni sanoo, että minulla on tämmöinen maantie, mutta aika usein ihmisten hiuksissa on tosi kauniita ruskeita sävyjä. Myös beigeä löytyy luontaisesti aika paljon.”

Tuhkanharmaa hiusväri on armelias ja sopii suomalaisille. Viileänväriseen ihoon ja sinisiin silmiin sopivat viileänsävyiset hiukset.

Kampaajalta maantienväriä tai tuhkanharmaata hiusväriä toivotaan silloin, kun hiuksissa on sekä omaa tummempaa tyviväriä että vaaleaksi värjättyjä, kirkkaampia osioita. Hiustyven värisillä raidoilla voidaan ”jatkaa” omaa tyviväriä pidemmälle latvoihin.

Trendin takana halu välttää kemikaaleja

Luonnollisuutta on korostettu hiustrendeissä jo jonkin aikaa.

”Muutama vuosi sitten tuli balayage eli vapaalla kädellä tehdyt raidat, joita on esimerkiksi monilla Hollywood-julkkiksilla”, Meeri Mäntylä kertoo.

”Siinä omaa tummempaa väriä kirkastetaan vaaleammilla osioilla. Oma väri toimii kontrastivärinä, jolloin siitä saadaan paras hyöty irti luonnollisuustrendin mukaisesti.”

Luonnollisuustrendiin on Mäntylän mukaan osaltaan vaikuttanut se, että ihmiset ovat tulleet yhä tietoisemmiksi kemikaaleista ja niiden vaikutuksista. Hiustyven värjäystä ja tyvikasvukierrettä halutaan välttää.