Monet isovanhemmat eivät ymmärrä, miksi he eivät saa tavata lapsenlapsiaan. Kärsivätkö lapset siitä? Väestöliiton asiantuntijat neuvovat vanhempia pohtimaan, rankaisevatko he lapsiaan siitä, ettei heillä itsellään synkkaa lapsen isovanhempien kanssa.

Kysymys tuli isovanhemmalta Kodin Kuvalehteen:

Yksi lapsistani on katkaissut välit minuun mielestäni sellaisen asian vuoksi, joka ei vaikuta minun ja lapsenlasten väleihin. Ne liittyvät erimielisyyksiimme yhteiskunnallisista asioista. En saa tavata hänen lapsiaan, mutta koska se ei ole lapsenlasteni syy, toimitan heille edelleen syntymäpäivä- ja joululahjat. Mitä voisin tehdä, että lapsenlasten ja minun suhde kantaisi heidän aikuisuuteensa asti? Mitä seurauksia siitä voi olla lapsille, kun heidän ei anneta tavata isovanhempiaan?

Isovanhemman huoli on tuttu Väestöliiton perheasiantuntijoille, jotka vastaavat isovanhemmille tarkoitettuun IsoV-palvelupuhelimeen.

”Moni meille soittaneista isovanhemmista käyttää sanaa vieraannuttaminen. He kertovat, että lapsenlapset on systemaattisesti vieraannutettu heistä”, kertoo perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa.

Isovanhemmat panevat toivonsa siihen, että täysi-ikäisinä nämä saavat vanhemmistaan piittaamatta päättää, haluavatko pitää yhteyttä vai eivät.

”Onhan se aika vaikeaa aloittaa suhteen luominen tyhjästä.”

Mutta voiko isovanhempiin luoda hyvän suhteen vielä aikuisena, jos lapsuudesta ovat jääneet pois yhteiset hetket ja mummolamuistot?

”Onhan se aika vaikeaa aloittaa suhteen luominen tyhjästä – tai pakkasen puolelta, jos vanhemmat ovat vuosien ajan tarjonneet vain omaa näkemystään isovanhemmista”, Minna Oulasmaa sanoo.

”Lapsi ei edes välttämättä halua tavata biologisia isovanhempiaan, jos hänellä on ollut muita lämpimiä suhteita eri-ikäisiin ihmisiin. Näistä on tullut heille sosiaalisia isovanhempia”, toteaa perheasiantuntija Susanne Ingman-Friberg.

Entä jos välit jäävät selvittämättä?

Minna Oulasmaa on kuullut myös vieraannuttamisilmiön kolmatta osapuolta: vanhempia, jotka ovat käytännössä katkaisseet kokonaan omat ja lastensa suhteet isovanhempiin. He saattavat kutsua isovanhemmat kylään kerran vuodessa lasten syntymäpäivinä, mutta nekin tapaamiset tuntuvat piinallisilta. Mitään yhteistä ei kerta kaikkiaan ole.

”Näille vanhemmille olen aina esittänyt kysymyksen: Mitä tapahtuu, jos iäkkäät isovanhemmat yllättäen kuolevat? Pystyttekö elämään loppuelämänne sovussa sen kanssa, että välit jäivät selvittämättä?”

”Lapsiperheen vanhemmat päättävät lasten asioista. Isovanhemmilla ei ole lapsenlapsiin juridisia oikeuksia.”

Moni on sanonut miettineensä kysymystä ja tulleensa tulokseen, että he ovat valmiita siihen. He ovat valmiita kestämään myös sen, millaisen mallin ongelmien ratkaisusta he antavat omille lapsilleen.

”Jos näin on, asia on selvä. Lapsiperheen vanhemmat päättävät lasten asioista, kunnes nämä ovat täyttäneet 18 vuotta. Isovanhemmilla ei ole lapsenlapsiin juridisia oikeuksia.”

Ehdoton ei salatapaamisille

Lapsenlapsista eristetty mummo tai ukki saattaa ryhtyä suunnittelemaan salatapaamisia lapsenlasten kanssa. Siihen Minna Oulasmaalla on selkeä neuvo:

”Älä tee sitä. Salatapaamiset ovat huono vaihtoehto jokaisen osapuolen kannalta. Ne voivat johtaa lopulliseen välirikkoon tai äärimmillään lähestymiskieltoon.”

Vahinkoa syntyy, vaikka tapaaminen ei koskaan paljastuisi lapsen vanhemmille.

”Lapselle on hirveä taakka, jos hän joutuu kantamaan salaisuutta: mummo tuli koulun pihalle tapaamaan minua, mutta en saa kertoa siitä äidille ja isälle”, Susanne Ingman-Friberg sanoo.

”Lapselle voi tulla käsitys, että hän on syyllinen kaikkeen.”

Mutta kertyy lapselle taakkaa myös siitä, ettei hän saa tutustua isovanhempiinsa. Hän aistii jo hyvin pienenä, että tilanteessa on jotain hämärää. Kavereilla on mummoja ja ukkeja. Missä minun isovanhempani ovat? Eivätkö he halua nähdä minua?

”Lapselle voi tulla käsitys, että hän on syyllinen kaikkeen. Hän ajattelee, että vanhemmat ja mummi ja ukki eivät pysty olemaan yhdessä, koska hän syntyi.” 

Älä rankaise lasta omasta välirikostasi

Minna Oulasmaa ja Susanne Ingman-Friberg tietävät, että joskus vanhemmalla on kaikki syyt estää isovanhempia tapaamasta lapsenlasta.

Vanhemman oma lapsuus on voinut olla selviytymistaistelua. Kotona on ollut väkivaltaa, rajattomuutta tai rankkaa päihteiden käyttöä. Vanhempi tietää, että tilanne ei ole muuttunut. Lapsi ei ole turvassa isovanhempien luona.

Sitten taas on välirikkoja, jotka johtuvat siitä, etteivät vanhemmat ja isovanhemmat tule toimeen keskenään. Arvot ja näkemykset ovat liian erilaiset. Isovanhemmat eivät ole turvattomia, mutta vanhempien mielestä he ovat niuhottavan tiukkoja tai ärsyttävän boheemeja.

”Miksi he rankaisevat lastaan siitä, ettei heillä itsellään synkkaa lapsen isovanhempien kanssa?”

”Silloin kysyisin, onko vanhemmilla perimmäistä syytä kieltää tapaamisia”, Minna Oulasmaa sanoo.

”Miksi he rankaisevat lastaan siitä, ettei heillä itsellään synkkaa lapsen isovanhempien kanssa? Siitä seuraa vain, että viha valuu sukupolvelta toiselle.”

Suora puhe on aina parempi vaihtoehto. Lapselle voi kertoa rehellisesti, että vanhemman ja isovanhempien välit ovat huonot, mutta lapsi ei ole siihen syyllinen.

”Samalla voisi olla ihan reilua antaa lapselle lupaus: sinä saat luoda suhteen ukkiin tai mummiin, jos haluat. Se ei ole meiltä pois.”

Viikko 9/2018 on Väestöliiton isovanhemmuusviikko. Sen kunniaksi liitto on tuplannut puhelinneuvonta-ajan isovanhemmille. Neuvontaa on tarjolla keskiviikkona 28.2. ja torstaina 1.3. klo 13–15 numerossa 040 480 2100.

Vierailija

Milloin lapsen välit isovanhempiin saa katkaista? Asiantuntija vastaa

Enpä usko, että kukaan kevyillä perusteilla katkaisee välejä isovanhempiin. Jos välit ovat lopullisesti menneet, ymmärrän hyvin, ettei kukaan halua antaa lapsiaan hoitoon ihmisille, joita pitää epäluotettavina tai joita inhoaa. Tietenkin tilanne on ikävä ja voi olla kumman tahansa osapuolen "syy", voihan lasten vanhemmillakin olla mielenterveysongelmia tai päihdeongelmia.
Lue kommentti

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

  1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
  2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
  3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
  4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
  5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
  6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
  7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.