Jos puolisosi haaveilee sukumökkeilystä ja sinä hiljaisesta kotoilusta, yhteinen kesäloma vaatii kompromisseja. ”Tärkeää on, ettei aina vain toinen jousta”, pariterapeutti Minna Oulasmaa sanoo.

Ihanaa, kesäloma! Vihdoin aikaa parisuhteelle, joka on hieman nuupahtanut talven ja arjen jäljiltä.

Ennen kuin alat kehitellä romanttisia kesäsuunnitelmia, kurkista kalenteriin.

”Ensin kannattaa selvittää realiteetit: paljonko yhteistä lomaa on? Jos sitä on vain viikko, olisiko viisainta sopia, että se omistetaan jollekin yhteiselle, kivalle tekemiselle? Ikiomia kesähaaveita on ehkä viisaampaa toteuttaa silloin, kun puoliso on töissä”, Väestöliiton pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa sanoo.

Yhteiset kohtaamiset lomalla ovat Oulasmaan mukaan kullanarvoisia. Siksi niitä kannattaa vaalia.

”Molempien on otettava askel toista vastaan ja mietittävä, mikä lomasuunnitelma ilahduttaisi kumpaakin. Tärkeää on, ettei aina vain toinen jousta. Molempien on pystyttävä kompromisseihin.”

Voit ehkä päättää, että mökkeilet hänen kanssaan viikonlopun. Aikarajan ansiosta et ahdistu.

Kompromisseista ei tosin ole mitään hyötyä, jos niitä ei tee hyvällä mielellä.

Jos inhoat esimerkiksi mökkeilyä mutta puolisosi rakastaa sitä, voit ehkä päättää, että mökkeilet hänen kanssaan viikonlopun. Aikarajan ansiosta et ahdistu, ehkä jopa nautit mökkireissustasi. 

Kerro lomatoiveesi ajoissa ääneen

Jotta pettymyksiltä vältyttäisiin, kumppanilta kannattaa kysyä: Mitä lomaltasi toivot? Mikä saa sinut rentoutumaan? Onko mielessäsi jokin tietty asia, jonka ainakin haluat toteuttaa? Entä mitä et missään tapauksessa halua tehdä?

”On äärettömän tärkeää käydä tuo keskustelu hyvissä ajoin ennen lomaa. Kumppani voi tietää toiveistasi vain, jos kerrot ne rehellisesti ääneen”, Oulasmaa sanoo.

”Loman tarkoitus on ladata akkuja, ja ihmiset lataavat akkujaan eri tavoin. Osittain kyse on temperamenttieroista: ulospäinsuuntautunut eli ekstrovertti rentoutuu päästessään sukumökin hälinään, introvertin unelmaloma taas on lukea koko päivä kirjaa yksin parvekkeella. Kumpikaan lomailutapa ei ole oikea tai väärä, ne ovat vain erilaiset.”

Festareista nauttivasta voi tuntua, että parvekkeella lueskeleva puoliso ei tee mitään ja tuhlaa koko kesän.

Jos toiveitaan ei sano ääneen, voi käydä niin, että ajautuu vuodesta toiseen kumppaninsa mukana neljäksi viikoksi sukumökille, vaikka ei haluaisi.

Festareista ja sukumökkeilystä nauttivasta ekstrovertista taas voi tuntua, että parvekkeella lueskeleva puoliso ei tee mitään ja tuhlaa koko kesän.

”Usein toinen suhteessa on intohimoisempi harrastaja ja haluaa käyttää kaiken aikansa esimerkiksi tiettyyn urheilulajiin. Silloin omat kiinnostuksen kohteet, kuten lukeminen, voivat tuntua paljon pienemmiltä ja mitättömämmiltä – vaikka lukeminenhan on mahtava harrastus!"

Oulamaan muaan onkin tärkeää antaa tilaa ja arvostusta paitsi toisen intohimoille, myös omilleen. Jos ei avaa suutaan ja kerro lomatoiveistaan, on turha mököttää.

”Jokainen aikuinen on vastuussa siitä, että tunnistaa tarpeensa ja sanoo ne ääneen. Et voi olettaa, että kumppanisi arvaa, mitä toivot ja tarvitset.”

Unohda lomasuoritukset, paitsi jos nautit niistä

On myös pariskuntia, jotka viettävät koko lomansa yhdessä.

”Se ei kuitenkaan ole ihannetila, jota kaikkien kannattaisi tavoitella”, Minna Oulasmaa sanoo. Myös sosiaalisesta mediasta nousevat paineet on fiksuinta unohtaa.

”Vaikka Facebook on täynnä kuvia lomasuorituksista ja pariskunnista, jotka käyvät purjehtimassa ja matkustelevat siellä sun täällä, tärkeintä on tehdä lomasta omannäköinen. Loma on itseä ja parisuhdetta varten, ei muita ihmisiä varten.”

Liittyykö lomapaineisiin myös se, että elokuussa eropapereita jätetään enemmän kuin vuoden aikana muuten?

”Jos eroon päädytään, syy on harvoin pelkässä lomassa, vaan ongelmat ovat kestäneet jo pidemmän aikaa”, Oulasmaa sanoo.

”Taustalla on usein se, että pari haluaa viettää vielä viimeisen kesäloman yhdessä esimerkiksi lasten vuoksi. Toinen eropiikki on tammikuussa. Se taas johtuu siitä, että halutaan viettää yhdessä vielä viimeinen joulu.”

Vierailija

”Puoliso haluaa festareille, minä haluan lukea parvekkeella kirjaa” – miten käy parisuhteen, jos kesäloman viettääkin erikseen?

Ainakin vanhempani ovat aina viettäneet valtaosan lomistaan omilla teillään, ja ovat edelleen yli 30 vuoden jälkeen onnellisesti yhdessä. Välillä reissataan ja puuhataan yhdessä jos kumpikin on innostunut jostain, mutta useimmiten erikseen kunkin kiinnostusten mukaan.
Lue kommentti