Lapsen tyylikäs ei ole aina sama kuin aikuisen, mutta hienoja asukokonaisuuksia heiltäkin syntyy.
Lapsen tyylikäs ei ole aina sama kuin aikuisen, mutta hienoja asukokonaisuuksia heiltäkin syntyy.

Myös Kodin Kuvalehden toimitus juhlisti Anna lapsesi pukea sinut -päivää. Lasten vaatemaku on tunnetusti erilainen kuin aikuisten – vai onko sittenkään?

"Sain tämän mukavan jumpsuitin taannoin syntymäpäivälahjaksi aviomieheltäni. Lapset ovat ristineet puvun löysän mallin mukaisesti Barbapapa-puvuksi, vaikka väri on lähempänä Barbamamaa. Miehen kaapista kaivetut porosukat, taaperon valitsemat korkokengät, Sealife-mitali ja hedelmärannekoru kruunasivat kokonaisuuden."
"Sain tämän mukavan jumpsuitin taannoin syntymäpäivälahjaksi aviomieheltäni. Lapset ovat ristineet puvun löysän mallin mukaisesti Barbapapa-puvuksi, vaikka väri on lähempänä Barbamamaa. Miehen kaapista kaivetut porosukat, taaperon valitsemat korkokengät, Sealife-mitali ja hedelmärannekoru kruunasivat kokonaisuuden."

"Laitat sitten kanssa hupun päähän"

Telma, 7: ”Sulla on yleensä päällä mustaa ja harmaata, vaan tylsiä värejä. Tää sininen Barbapapa-puku on kivempi, mutta ois ollut vielä kivempaa, jos se ois vaaleanpunainen. Sulla oli vaan tylsiä mustia sukkia, niin me otettiin isin kaapista porosukat.”

Elena, 10: ”Tuo näyttää ihan sulta, sopii sulle jotenkin. Voisit tehdä tuosta sun virallisen työunivormun. Laitat sitten kanssa hupun päähän! Tässä on sulle vielä koru, se on Sealifesta.”

Arttu, 1: (valitsi äidille siniset korkokengät yhdessä siskon kanssa) ”Tjoo.”

"Aavistuksen kuumotti mennä Barbapapa-henkisessä oloasussa palaveriin aikakauslehtiyksikön johtajan kanssa."

Salla Stotesbury, toimituspäällikkö: ”Pelkäsin, että lapset löytäisivät kaapistani jotkut tavoitefarkut tai hankalan minimekon, joten olin heidän valinnastaan hyvin iloinen. Tämä asu on mukava, pehmeä ja lämmin, eikä kiristä mistään. Käytän sitä kotona lähes päivittäin, mutta onneksi se oli tullut pyykistä vasta toissapäivänä.

Aavistuksen kuumotti mennä Barbapapa-henkisessä oloasussa palaveriin aikakauslehtiyksikön johtajan kanssa, mutta leppoisissa merkeissä sekin sujui. Kun jalat väsyvät korkkareissa, vaihdan lasten kakkosvaihtoehtoon, pörrösukkiin. Tunnustan, että huppu ei ole pysynyt päässä ihan koko ajan.”

"Eskarilaisen kuvauskäsi ei ollut ihan vakaa, mutta hillityn harmaa asukokonaisuus syntyi lapsilta varmalla otteella."
"Eskarilaisen kuvauskäsi ei ollut ihan vakaa, mutta hillityn harmaa asukokonaisuus syntyi lapsilta varmalla otteella."

"Jos olis aikaa, tekisin vielä kaksi ranskanlettiä"

11v: "Nyt on äitillä kyllä äitimäinen äitiasu. Mutta samalla se on semmoinen, jota mä voisin pitää. Jos olis aikaa, tekisin vielä kaksi ranskanlettiä."

9v:  "Nää voisi olla äidin omat valinnat." 

6v: "Samat sanat! Noi on hienot! Mutta illalla laitat kesämekon."

"Noi on hienot! Mutta illalla laitat kesämekon."

Sanna Tyry, toimituspäällikkö: "Oli vähän hämmentävää, että lapset täysin ilman minkäänlaista painostusta tai vihjailua päätyivät hillityn harmaaseen kokonaisuuteen: jopa tyttären huovuttama koru on harmaa.

Tuntuipa kaihoisalta, että isoksi kasvaneet lapseni eivät valinneet pitsiä tai kruunua. Mutta hyvät olivat nämä konservatiivisemmatkin valinnat: näissä hynttyissä on helppo lähteä tänään teatteriin." 

"Villasukkia käytän usein kotona, ja ovat ne työsukkinakin mukavat. Niiden alle tytär ei antanut lupaa laittaa mitään muita sukkia."
"Villasukkia käytän usein kotona, ja ovat ne työsukkinakin mukavat. Niiden alle tytär ei antanut lupaa laittaa mitään muita sukkia."

"Tykkään näistä kaikista ja haluan ne äidin päälle samaan aikaan"

Hilla, 7: "Tykkään eniten kirjavista vaatteista, mutta äiti ei anna koskaan pukeutua pelkästään kirjavaan vaan aina täytyy olla myös yksiväristä. Tykkään näistä kaikista vaatteista tosi paljon ja haluaisin itselleni samanlaiset ja nyt haluan nähdä ne äidin päällä samaan aikaan.

Villasukat valitsin, koska äidillä on ne aina kotona. Niiden alle ei saa laittaa muita sukkia.

Äiti olisi toivonut jotain mustaa, mitä sillä on aina päällä töissä. Jos äiti tekisi enemmän töitä kotona, suosittelisin asuksi löysiä housuja, joissa olisi pallokuviointi."

"Yritän olla joustavampi lapsen itselleen valitsemien yhdistelmien suhteen, koska selvästi ”sopii yhteen” tai ”kaunis” tarkoittavat meille eri asioita."

Jenni Rinkinen, toimittaja: "Yhdistelmä on makuuni liian kirjava, vaikka pidänkin vaatteista erikseen. Mekkoa en ole käyttänyt vuoteen, koska se ei ole tuntunut omalta. Tänään olen saanut siitä monta kehua, joten taidan ottaa mekon taas käyttööni – tosin mustien sukkahousujen ja tennareiden kanssa.

Yritän olla joustavampi lapsen itselleen valitsemien yhdistelmien suhteen, koska selvästi ”sopii yhteen” tai ”kaunis” tarkoittavat meille eri asioita."

Anna lapsesi pukea sinut -päivää vietetään tänä vuonna 17. marraskuuta. Tapahtumaan voi osallistua muun muassa Facebookissa.

Monen mieleen on iskostunut väite, ettei farkkuja pitäisi pestä juuri koskaan. Viime vuosina on levinnyt uskomus, että ne puhdistuvat parhaiten pakastimessa. Marttojen mukaan neuvo ei ole pätevä.

Moni farkkujen ostaja on kuullut neuvon, että farkkuja pitäisi pestä todella harvoin. Toiset taas muistavat, ettei farkkuja kannattaisi pestä lainkaan, vaan ne pitäisi pakastaa. Mikä siis on oikea tapa pitää farkut puhtaina? Kysyimme Martoilta.

Farkku likaantuu siinä missä mikä tahansa muukin housukangas. Farkkujen ostovaiheessa kannattaa tarkistaa farkkujen materiaali ja noudattaa pesuohjeita. Farkkujen pesemistä ei tarvitse välttämällä välttää, vaan ne voi laittaa pesuun tarpeen mukaan.

”Perinteinen, sataprosenttinen puuvillafarkku on erittäin tuhtia kangasta. Kyllä se kestää pesua ja useimmiten jopa tykkää siitä”, sanoo kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

”Puuvillafarkku kestää kyllä pesua ja jopa tykkää siitä.”

Pikkaraisen mukaan harvempi pesuväli on paikallaan silloin, kun farkkukangas sisältää elastaania, joka tekee farkuista joustavat. Jos stretch-farkkuja pesee liian usein ja liian kuumissa lämpötiloissa, farkkujen joustavuus heikkenee.

”Elastaani haurastuu nopeammin pesussa ja kulutuksessa kuin farkuissa perinteisesti käytetty luonnonkuitu”, Pikkarainen sanoo.

Harvakseltaan pesemistä Pikkarainen suosittelee myös konekäsitellyille farkuille. Viimeistelyvaiheessa farkkuihin on vaikkapa painettu jokin kuosi, joka saattaa kärsiä liiallisesta pesusta.

Pakastaminen ei tapa bakteereja

Pikkaraisen mukaan farkkujen pakastamisbuumi on jo vähän laantunut parin vuoden takaisista ajoista.

Pakastaminen ei ole pesun korvike, sillä se ei tapa bakteereja, vaan laittaa ne nukkumaan. Farkkujen bakteerit heräävät uudestaan, kun ne pääsevät taas lämpimän ihon kanssa tekemisiin.

Pakastaminen ei ole pesun korvike, sillä se ei tapa bakteereja, vaan laittaa ne nukkumaan.

”Ei meillä tosin oikeastaan edes ole sellaisia bakteereja, joita pitäisi pestä ja räjäytellä pois. Luontaisesti ihollamme oleva normaali bakteerikanta suojaa meitä erilaisia flunssapöpöjä ja vatsatauteja vastaan”, Pikkarainen muistuttaa.

Kolme vinkkiä farkkujen pesuun

1. Noudata pesuohjemerkintöjä. Pese elastaania sisältävät farkut hellävaraisemmilla ohjelmilla ja alhaisemmissa lämpötiloissa kuin sataprosenttisesta puuvillasta tehdyt farkut. Myös farkut, joissa on painatuksia, kannattaa pestä varovaisemmin.

2. Käännä varsinkin tummat farkut nurinpäin pesua varten, ellet erityisesti halua, että farkun pinta vaalenee. Kääntäminen säästää myös farkun pinnassa olevia painatuksia, paljetteja ja muita koristeita.

3. Farkkupyykki on painavampaa kuin normaali arkipyykki. Laita farkut pyykkikoneeseen väljästi ja jätä rumpuun tilaa. Pieneen, muutaman kilon pyykkikoneeseen voi laittaa vain parit farkut kerrallaan.

Vinkit farkkujen pesuun antoi kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

Kuinka kauan samoja rintaliivejä voi käyttää? Mitä tehdä, jos olkaimet putoilevat? Pyysimme asiantuntijaa vastaamaan yleisimpiin rintaliivikysymyksiin.

1. Mistä tunnistaa itselle sopivan koon, Patricia Joensuun myymäläpäällikkö Rauni Suihko?

”Oikean kokoiset liivit eivät purista tai lipsu itsestään pois paikoiltaan. Uudet liivit on hyvä kiinnittää ostaessa ensimmäiseen hakaseen, jotta niitä voi myöhemmin kiristää. Ympärysmitta on sopiva, kun väliin mahtuu juuri ja juuri kolme sormea. Jos liivien takaosa nousee eikä ole suorassa, kun katsot sivulta, ympärysmitta on liian iso.

Tukevat liivit pysyvät paikoillaan myös liikkeessä. Kupin on hyvä olla mieluummin liian laaja kuin pieni. Kaikki kuppimallit eivät käy kaikille. Jos rinta tulee ulos kupista, liivit ovat liian pienet.”

2. Miksi olkaimet valuvat koko ajan?

”Monella on liian iso ympärysmitta ja liian pieni kuppi. Jos olkaimet valuvat, liivien ympärysmitta on liian iso tai ne ovat löystyneet liikaa käytössä. Olkaimen ja ihon väliin pitäisi mahtua yksi sormi.

Balconette-mallisissa liiveissä olkaimet on kiinnitetty aivan liivin reunaan. Jos olkaimet valuvat sen takia, malli ei ehkä sovi itselle.”

”Ihmiset pesevät rintaliivejä liian usein.”

3. Tarvitaanko kaaritukia mihinkään?

”Kaarituet eivät ole pienirintaisille välttämättömät. Tuellinen liivi kohottaa, mutta kaarituen on tärkeää olla oikean kokoinen, ettei se paina tai katkea.”

4. Kuinka usein rintaliivit pitää pestä?

”Kolmannen käyttökerran jälkeen. Ihmiset pesevät rintaliivejä liian usein. Itse huuhtelen liivit joskus vain suihkun alla ja ripustan kuivumaan. Vaatteet kärsivät liian tiuhasta pesusta. Jos taas liivejä pitää viikon putkeen, ne voivat alkaa haista hieltä.”

5. Kuinka kauan liivejä voi käyttää?

”Sanotaan, että yksien liivien käyttöikä on 6–8 kuukautta, mutta silloin ne saavat kyllä olla jatkuvassa käytössä. Mitä useammat liivit omistaa ja mitä useammin niitä vaihtelee, sitä kauemmin liivit kestävät.

”Liivejä olisi hyvä olla ainakin kolmet – yhdet pyykissä, yhdet päällä ja yhdet kaapissa.”

Itse käytän oikein pestyjä ja pidettyjä liivejä pari vuotta. Jos käytössä ja pesussa pyörii vain parit liivit, ne kuluvat nopeammin.”

6. Kuinka monet liivit kannattaa omistaa?

”Sanon usein, että liivejä olisi hyvä olla ainakin kolmet – yhdet pyykissä, yhdet päällä ja yhdet kaapissa. Rintojen koko saattaa vaihdella välillä hormonitoiminnan mukaan. Myös painon nousu ja lasku näkyy heti liiveissä.

Olisi hyvä olla erikseen urheiluliivit, arkiliivit ja juhlaliivit. Moni sanoo, että laittaa vanhat liivit päälle, kun menee hiihtämään. Liikkuessa on erityisen tärkeää, että liivit ovat tukevat ja hyvälaatuiset.”

7. Milloin liivit on aika vaihtaa uusiin?

”Kun liivit eivät kestä päällä tai niitä joutuu asettelemaan jatkuvasti. Olkaimet tippuvat tai liivit eivät tunnu hyvältä päällä. Hyvin istuvat liivit tuntuvat napakoilta ja tukevilta.”

8. Miten rintaliivit kannattaa pestä?

”Monissa rintaliiveissä lukee käsinpesu, mutta nykyään pesukoneissa on hyvät hienopesuohjelmat. Liivit kannattaa pestä hyvässä pesupussissa, 30 asteessa ja nestemäisellä pesuaineella. Siitä ei jää pulveripilkkuja vaatteen pintaan.

”Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää.”

Hyvä pesupussi on tärkeä, etteivät liivit pääse pyörimään koneessa. Kaarituet voivat irrotessaan rikkoa liivit ja koko koneen. Isossa pesupussissa liivit pääsevät menemään solmuun.

Jos liivejä pesee liian kuumassa, niiden värit lähtevät ja joustavuus häviää. Moni tekee sen virheen, että pesee valkoisia rintaliivejä valkaisevalla pesuaineella tai tahranpoistoaineella. Ne on värjätty valkoiseksi eli tahranpoistoaineella niistä ei tule valkoisia vaan niistä lähtee väri.

Tummien vaatteiden kanssa kannattaa käyttää tummia liivejä ja vaaleiden vaaleita. Tummista vaatteista voi tarttua vaaleisiin liiveihin irtoväriä.”

9. Miten liivejä pitäisi säilyttää?

”Muotoonprässättyjä liivejä ei saisi taitella sisäkkäin. Itse säilytän liivejä lipaston laatikossa, hakaset kiinni ja kupit muodossaan. Jos kupit taittaa toistensa sisään, varsinkin topattuihin liiveihin voi tulla lommoja. Kun kupit ovat suorassa, ne säilyvät hyvinä.”

Asiantuntijana Patricia Joensuun myymäläpäällikkö Rauni Suihko.