En kestä! Ensin BB, sitten CC ja nyt jo DD-voide! Mitä se on? Dynamiittiako?

Nyt taas ahdistaa. Naamarasvojen ja ihmeseerumeiden nimet ovat kehittyneet hirviömäisiksi. Kaupassa pitää ikänäkösilmillä tihrustaa englanninkielisiä litanioita: Bi-Sérum Intensif Anti-Soif Skin Best Instant Correcting Youth-Protecting Concentrate... Ei ihme, että Riitta ­(nimeä ei muutettu) käytti pari viikkoa mikrokuorinta-ainetta päivävoiteena.

Moni ei ehtinyt puristaa edes BB-voide­tuubia loppuun sitä seuranneesta CC-voiteesta puhumattakaan, ja nyt mark­kinoille on jo tupsahtanut  DD-voide.

Mitä se deedee sitten on? Kaksinkertainen annos D-vitamiinia? Vai daily dynamite, siis päivittäistä dynamiittia?

Vähän sinne päin. DD tulee sanoista ­Dynamic Do All (dynaaminen duunaaja), Diamond Definition (timanttinen täsmä) tai Daily Defense (päivittäinen puolustus).

Periaatteessa DD-tuubissa on ihan samaa voidetta kuin kosteus- ja meikki­voiteen yhdistävässä BB:ssä ja aurinkokertoimen sisältävässä CC:ssä, mutta valaisevan puuterin kera. Sen avulla DD kuulemma palauttaa loisteen talven harmauttamaan naamaan.

Mitä pidemmälle aakkosissa edetään, ­sitä enemmän vaikutuksia on odotettavissa. Mitä seuraavaksi? Varmasti ainakin EE eli vaikka Extreme Energy (valtavasti virtaa). Ja ehkä kosmetiikan täyttä toivetta -tunnustus: FF eli Full Fantasy.

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.