Tuntuuko joskus siltä, että toiset ymmärtävät sanasi väkisin väärin – ja vielä mahdollisimman pahantahtoisella tavalla? Ehkä teet jonkin näistä virheistä, tietämättäsi ja ilman pahaa aikomusta.

1. Haluat olla voittaja

Ihmissuhteissa ei ole kyse kilpailusta, ei ainakaan pitäisi olla. Silti keskustelusta, neuvottelusta ja ihan arkisesta juttelustakin tulee helposti kisa, jossa jokainen yrittää todistaa olevansa oikeassa. Ketään ei siinä tuoksinassa ehdi kiinnostaa, mitä toinen sanoillaan tarkoittaa.

Jos haluat kaverin oikeasti kuuntelevan, puhu me-kieltä: ”ME olemme tiimi, ME pohdimme tätä ongelmaa ja ratkaisemme sen, yhdessä.”

Ja jos olet väärässä, myönnä se. Se ei ole heikkoutta. Se on merkki siitä, että olet kypsä aikuinen, jolla on varaa olla rehellinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Et katso silmiin

Käsi ylös: oletko koskaan selannut puhelinta samalla, kun toinen on puhunut sinulle? Tai näpytellyt läppäriä? Katsellut telkkaria? Kukapa ei olisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokainen on ollut myös vastapuolella, yrittämässä puhua ihmiselle, jonka katse on kiinni missä tahansa muussa mutta ei keskustelukumppanin silmissä. Siinä tulee halju olo.

Vanha kunnon kultainen sääntö pätee tässäkin: tee toiselle niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän.

3. Keskeytät ja puhut päälle

Miltä tuntuu, kun puheesi keskeytetään? Vaikka kuinka koettaisi ymmärtää, että toinen on vain innostunut ja siksi malttamaton, päälle puhuminen harmittaa. Se kertoo, että keskeyttäjän mielestä hänen asiansa ja mielipiteensä ovat tärkeämpiä.

Sellainen viesti ei totta tosiaan edistä ihmisten välistä ymmärrystä.

4. Eleesi puhuvat muuta kuin sanat

Nojaudutko kohti ihmistä, jolle puhut? Vai vetäydytkö hänestä pois ja kiedot vielä käsivarretkin puuskaan, jotta hän pysyisi mahdollisimman loitolla?

Jos asento ja ilmeet puhuvat toista kuin sanat, keskustelukumppani luottaa vahvemmin ruumiinkieleen. Sellaisia me ihmiset olemme.

5. Et näytä, että haluat ymmärtää toista

Tuleeko joskus tunne, ettei puhekaveri kuule, mitä hänelle sanoo? Hän ynähtelee ja murahtelee jotain vastaukseksi, mutta ei näytä oikeasti kuuntelevan. No joo, samaa tulee tehdyksi itsekin.

Lääke tähän on a) kuunteleminen ja b) sen osoittaminen, että on kuunnellut. Se onnistuu niin, että toistat kaverin keskeisen sanoman. Esimerkiksi näin: ”Ymmärsinhän oikein: sanoit, että sinua huolestuttaa aina, kun olen myöhässä?”

6. Teet oletuksia kesken puheen

Oletko joskus kaveria kuunnellessasi pyöritellyt silmiäsi ja ajatellut: ”Ei jaksaisi tuotakaan kuunnella, kun tiedän jo etukäteen, mitä hän aikoo sanoa!”

Ehkä tiedätkin, ehkä et. Joka tapauksessa älä tee niin. Puhujasta tuntuu inhottavalta, jos hänestä tehdään oletuksia, vaikka hän ei ole vielä saanut asiaansa sanotuksi.

7. Annat tunteen viedä

Suututtaa niin, että voisi räjähtää!

Joo. Tuttu tunne. Mutta suurimmassakin tunnekuohussa tärkeintä on se, mitä tekee. Ei se, mitä tuntee.

Älä päästä tunteita kuskin paikalle. Laske kymmeneen tai poistu hetkeksi hengittämään, mutta älä anna tunteiden ryöpsähtää ulos suustasi. Silloin sinun ei tarvitse katua eikä selitellä jälkeenpäin.

8. Et kysy tarkentavia kysymyksiä

Sellaiset lauseet kuin ”kerro lisää” tai ”miltä se sinusta tuntui?” tuntuvat keskustelukumppanista hyvältä. Ne kertovat, että välität siitä, mitä hän sanoo.

9. Puhut lähinnä itsestäsi

Jos puhut aina vain itsestäsi ja perheestäsi ja jaksamisestasi ja siitä, mitä sinulle on tapahtunut, alat väistämättä vaikuttaa vähän itsekeskeiseltä tyypiltä.

Varmasti elämäsi on kavereittesikin mielestä jännittävää ja monipolvista. Silti tuntuisi kivalta, jos välillä kysyisit, mitä heille kuuluu. Ja kuuntelisit vastauksen.

10. Arvostelet persoonaa, et asiaa

Ei näin: ”Että voitkin olla tyhmä/jääräpää/tylsimys/aina tuollainen!”

Vaan näin: ”Olen ihan eri mieltä. Minusta tuo on väärin.”

Jos haluaa aidosti keskustella eikä riidellä, kannattaa kertoa, mistä asiasta on eri mieltä ja miksi. Kukaan ei ole vielä muuttunut älykkääksi, joustavaksi, kiinnostavaksi tai aivan uudenlaiseksi sillä, että joku on haukkunut tai arvostellut häntä.

11. Odotat muiden lukevan ajatuksiasi

Me naiset taidamme syyllistyä tähän useammin kuin miehet? Puhumme epäsuorasti, annamme ymmärtää, vihjaamme – ja loukkaannumme, kun viesti ei mene perille.

Niin se vain on: jos haluaa tulla ymmärretyksi, on uskallettava puhua suoraan.

12. Vesität sanasi

Vesitetty puhe on tällaista: ”Anteeksi, taidan häiritä? Sano vain, jos et juuri nyt ehdi kuunnella. Ehtii tämän myöhemminkin.” Tai: ”Tämä on varmaan ihan tyhmä idea. En tiedä, kannattaako tätä sanoakaan.”

Lauseet antavat puhekumppanille vallan sanoa, että ”en ehdi kuunnella” ja ”parempi, kun hiot idean ensin loppuun ja tulet sitten puhumaan”.

Älä luovuta valtaasi toiselle. Sinulla on oikeus kertoa asiasi anteeksi pyytelemättä.

Lähde: Lifehack.org

Lue myös

8 keinoa, joilla vaiennat syyllistäjän

Näin pidät puolesi nujertamatta muita

12 asiaa, joita henkisesti vahvat ihmiset eivät tee

5 tapaa parantaa itsetuntoa

Sisältö jatkuu mainoksen alla