Syyllistäjä tietää, miten hän saa muut tuntemaan olonsa kurjaksi. Tällaisia keinoja hän käyttää – ja näin taistelet niitä vastaan.

1 Hän iskee vastasyytöksellä

Kun kerrot syyllistäjälle, miltä hänen käytöksensä tuntuu, hän kääntää sanasi ylösalaisin.

Sinä: ”Minua suututtaa, kun unohdit merkkipäiväni.”

Syyllistäjä: ”Surullista, että uskot minun unohtaneen. Ehkä minun olisi pitänyt kertoa sinulle, millaista minulla on viime aikoina ollut. En halunnut huolestuttaa sinua. Mutta olet oikeassa, minun olisi pitänyt jättää murheet hetkeksi (tässä kohdassa syyllistäjä saattaa puristaa pari kyyneltä) ja keskittyä sinuun. Olen niin pahoillani.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sanojen takaa kuulet, ettei hän todellisuudessa ole yhtään pahoillaan, mutta mitäpä tuohon voi sanoa? Kohta jo lohduttelet häntä ja pyydät anteeksi, kun et ole huomannut, miten vaikeaa hänellä on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neuvo: Usko vaistoosi. Jos syyllistäjän vastaus tuntuu paskapuheelta, se on sitä. Sinulla on oikeus olla vihainen.

2 Hän sanoo kyllä ja ei

Jos pyydät syyllistäjältä palvelusta, hän suostuu aina. Sen jälkeen hän alkaa huokailla raskaasti.

Sinä: ”Et taidakaan haluta tehdä sitä, mitä pyysin?”

Syyllistäjä: ”Totta kai haluan! Miksi väität tuollaista? Millaisena sinä minua oikein pidät?”

Jos et pidä varaasi, hän tekee sinut hulluksi kaksoisviestinnällään.

Neuvo: Jos syyllistäjä sanoo ”kyllä”, tartu siihen. Älä kiinnitä huomiota huokailuun ja muuhun kiemurteluun. Jos hän ei oikeasti halua tehdä, mitä pyysit, hänen on sanottava se sinulle suoraan.

3 Hän saa sinut epäilemään järkeäsi

Syyllistäjä sanoo yhtä, ja myöhemmin hän vakuuttaa sinulle, että sanoikin jotain aivan muuta. Taitavimmillaan hän väittää mustaa valkoiseksi niin sujuvasti, että alat epäillä aistejasi. Ja järkeäsi.

Neuvo: Kirjoita hänen nähtensä muistivihkoon tai puhelimeen kaikki, mitä hän väittää tai lupaa. Kerro hänelle, että muistisi on tullut niin hataraksi, että haluat kaiken varalta tehdä muistiinpanoja siitä, mitä sovittiin.

4 Hän on manipuloinnin mestari

Syyllistäjä ei kerro tarpeistaan suoraan. Hän saa haluamansa manipuloimalla, siis syyllistämällä tai heittäytymällä uhriksi.

Mieluiten hän antaa muiden taistella ja käydä riidat puolestaan, vaikka ei koskaan pyydä sitä avoimesti. Kun sitten erehdyt tekemään niin, hän vakuuttaa silmät pyöreinä: ”En todellakaan odottanut, että teet tuollaista puolestani!”

Neuvo: Älä tee hänen likaisia töitään. Sano, että luotat sataprosenttisesti siihen, että hän kykenee selvittämään asiansa itse.

5 Hän ei pelaa reilusti

Syyllistäjä puhuu selkäsi takana. Ilmiömäisen taitavasti hän saa muut kertomaan ”totuudet”, joita ei itse halua sinulle sanoa. Sinulle hän puhuu juuri sitä, mitä haluat kuulla, mutta hänen tekonsa vesittävät kaiken.

Esimerkiksi hän sanoo, että ”tietenkin voit ottaa opintovapaata ja suorittaa tutkintosi loppuun, tuen sinua ehdottomasti.”

Kun sitten pänttäät tenttiin, koti on kaaoksessa, lapsia pitää kuskata harrastuksiin ja koiralla on kupla otsassa hän istuu ahterillaan ja katsoo televisiota.

Ja sanoo: ”Pitäisikö kaiken elämän pysähtyä vain, koska sinulla on tentti?”

Neuvo: Itke. Huuda. Raivoa. Se ei auta, mutta voi helpottaa oloa.

6 Hänellä on aina vaikeampaa

Päätäsi voi särkeä kovasti, mutta kerropa se syyllistäjälle: hän kertoo migreenikohtauksestaan, joka oli viedä hengen. Äitisi voi käyttäytyä joskus hankalasti, mutta ei häntä voi verratakaan syyllistäjän äitiin, jonka touhut ovat siis jotain aivan pöyristyttävää.

Kenelläkään ei saa olla vaikeampaa kuin syyllistäjällä. Jos yrität väittää muuta, hän loukkaantuu ja antaa ymmärtää, että olet itsekäs.

Neuvo: Älä tuhlaa aikaasi inttämiseen. Puhu huolistasi jollekulle toiselle.

7 Hän myrkyttää ilman kaikilta

Kun syyllistäjää surettaa tai suututtaa, se ei jää salaisuudeksi. Hän levittää tunteensa koko perheeseen tai työyhteisöön. Muut oppivat, että ilmapiiri kohenee nopeimmin, kun kaikki alkavat lepytellä syyllistäjää ja koettavat saada hänet paremmalle mielelle.

Neuvo: Et ole vastuussa kenenkään toisen mielentiloista. Siispä sinun ei tarvitse jatkuvasti lohduttaa, tyynnytellä tai lepyttää syyllistäjää.

8 Hän avautuu liian nopeasti

Monesti syyllistäjän tunnistaa tästä: olette tuskin esittäytyneet toisillenne, kun hän jo kertoo jotain hyvin henkilökohtaista itsestään. Tarkoituksena on luoda luottamusta – ja saada sinut koukkuun, tuntemaan myötätuntoa. Kun ihminen on niin liikuttavan avoin, voiko hän olla muuta kuin herkkä, tunteellinen ja haavoittuva?

Neuvo: Varo varhaista avautujaa. Hän on yhtä haavoittuva kuin pitbull-terrieri ja valmis käyttämään sinua hyväkseen heti, kun pystyy.

Lähde: Lifehack.org

Lue myös

6 keinoa, joilla selviät energiasyöpöstä

Näin pidät puolesi nujertamatta muita

6 tapaa lopettaa uhrautuminen

Energiavaras vie voimat

Sisältö jatkuu mainoksen alla