Kun pää on jumissa etkä keksi ratkaisua ongelmaan, ota oppia näistä asiantuntijan vinkeistä.

Vinkit perustuvat IDEO-yrityksen johtajan Tom Kelleyn antamiin tietoihin.

1. Älä tee listoja

Monet elämänohjeita sisältävät jutut neuvovat, että listan tekeminen auttaa järjestämään ajatukset. Se onkin listojen ongelma: ne syntyvät aivojen vasemman, järjestelmällisen ja analyyttisen puoliskon avulla. To do -tyyppiset listat vievät toki pisteestä A pisteeseen B, mutta tärkeät välietapit unohtuvat. Kun haluat ratkaista vaikean ongelman, sinun tulisi käyttää aivojesi luovaa, oikeaa puoliskoa.

Ota oppia koululaisilta ja tee listan sijaan ajatuskartta. Etsi iso paperi ja kirjoita alkuperäinen ongelma sen keskelle. Kirjoita sitten erilaisia ratkaisuja, jotka lähtevät keskeltä ja etenevät vaihe vaiheelta aina paperin reunoihin asti. Kirjaa ylös jokainen ajatuksenjuoksusi.

Esimerkkiongelma: Haluan järjestää ystävilleni hauskat juhlat.
Ratkaisu 1: Tarjoa hyvää ruokaa – Panosta jälkiruokaan – Ei aina sitä samaa kakkua – Jotain kesäpäivään sopivaa – Tee jäätelöbaari – Osta eri makuja, kastikkeita ja lisukkeita.

2. Pidä päiväkirjaa – mutta älä millaista tahansa

Mitä asiaa kohtaan tunnet suurta intohimoa? Mitä olet syntynyt tekemään?

Tuntuuko vastaaminen hankalalta? Tee silloin kuten kirjailija Jim Collins. Hän on kirjoittanut menestyvien yritysten saloista kertovan Good to Great -kirjan, ja kertoo löytäneensä oman intohimonsa päiväkirjan avulla.

Collins työskenteli aiemmin tutkijana, muttei ollut tyytyväinen elämäänsä. Silloin hän osti uuden muistikirjan, kirjoitti oman nimensä sen alkuun ja alkoi tutkia itseään. Hän kirjoitti päiväkirjaansa joka ilta kysymykset: ”Milloin minulla oli tylsää päivän aikana? Milloin minulla oli hauskaa?” Jonkin ajan kuluttua Collins huomasi, että kaikki hänen suosikkihetkensä liittyivät muiden opettamiseen. Niinpä hänestä tuli onnellinen opettaja.

Kun kiinnität huomiota niihin hetkiin, joissa olet parhaimmillasi, saatat löytää aivan uusia polkuja.

3. Ole utelias

Keskity siihen, mitä rakastat – mutta pysy silti avoimena kaikelle mahdolliselle. Tilaa uusia aikakauslehtiä ja kuuntele radio-ohjelmia aiheista, jotka eivät yleensä kiinnosta sinua. Käy luennoilla, kuuntele äänikirjoja, etsi mielenkiintoisia nettisivuja.

Jokainen tuntee olevansa joskus jumissa. Kun innostut uusista ja yllättävistä asioista, pääset pahimpien esteiden yli.

4. Kirjaa ylös kaikki ideasi

Parhaimmat ideat syntyvät yleensä aina väärässä paikassa: suihkussa, ruuhkabussissa tai sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa. Siksi ne unohtuvat.

Yritä kirjata ylös kaikki ideasi. Kirjoita ne puhelimeesi, muistivihkoon ja kuittien tai lautasliinojen taakse. Pidä kynää ja paperia yöpöydälläsi. Tähtää mahdollisimman laajaan ideakokoelmaan, äläkä pidä mitään ajatusta liian huonona.

Kun käyt ajatuksiasi myöhemmin läpi, huomaat varmasti suurimman osan olevan käyttökelvottomia. Se ei haittaa, sillä muutamakin hyvän idean löytäminen sadan joukosta on voitto.

5. Ota oppia nuoremmilta

Ajattelemme yleensä, että meidän on otettava oppia itseämme vanhemmilta ihmisiltä. Maailma muuttuu nykyään kuitenkin niin nopeasti, että useimmilla neli- ja viisikymppisillä on vaikeuksia pysyä ajassa mukana. Nuorilta se käy sen sijaan helposti.

Jos etsit ratkaisua esimerkiksi perheesi digikuvien järjestelyyn ja säilytykseen, itseäsi nuorempi ihminen on paras apusi. Nuoret ymmärtävät nykyteknologiaa, trendejä ja popkulttuuria.

Pyydä apua lapsiltasi, nuoremmilta sukulaisilta tai työkavereilta. He puolestaan saattavat arvostaa elämänkokemustasi ja mukana tuomiasi verkostoja. Molemmat hyötyvät!

 

Lähde: oprah.com

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.

Uusiin ihmisiin tutustuminen on jatkuvaa hyvän ensivaikutelman luomista. Ei siis ihme, jos se joskus uuvuttaa, sanoo asiantuntija.

On paljon ihmisiä, jotka eivät pidä vieraille juttelemisesta. Tämä kävi ilmi, kun KK julkaisi hiljattain kolumnin "Menen kampaajalle suunnilleen yhtä mielelläni kuin hammaslääkäriin".

Yksi kampaamokammon syistä on usein pakollinen jutustelu. Työstä, säästä, joulusuunnitelmista tai ainakin siitä, millaisen tukan haluaa. Se voi tuntua uuvuttavalta. KK:n Facebook-sivuilla aiheesta keskusteltiin vilkkaasti: 

"Muuten viihdyn kyllä kampaajalla, mutta parturin viihdyttäminen tuntuu kyllä rasittavalta. Usein vetäydyn räpläämään kännykkää tai lueskelemaan lehtiä, jotta säästyy seurustelun vaivalta."

"Teen työtä, jossa puhutaan. Olisin halunnut olla hiljaa, mutta kampaajalla oli kovasti asiaa. En nauttinut yhtään."

"Onneksi itse löysin introvertin kampaajan, joka ei pakota rupattelemaan mitään tekopirteää."

Höpöttely ei ole velvollisuus

Vuorovaikutusvalmentaja Sanna Franck ymmärtää hyvin, miksi moni vierastaa small talkia.

”Uusiin ihmisiin tutustuminen on jatkuvaa hyvän ensivaikutelman luomista. Täytyy koko ajan skarpata. Se voi olla monelle raskasta”, Franck sanoo.

”Uusiin ihmisiin tutustuminen on jatkuvaa hyvän ensivaikutelman luomista.”

Vaikka tuntemattoman tai asiakaspalvelijan kanssa rupattelu on pieni arkinen ele, sillä on paljon merkitystä. Franckin mukaan jutustelu luo tunnelmaa, murtaa jäätä ja poistaa jännitystä. Joskus juttelemalla saa olennaista tietoa toisesta.

”Yksi perustarpeistamme on tulla nähdyksi ja kohdatuksi”, Franck sanoo.

”Mutta on ehdottomasti ok olla myös hiljaa, varsinkin jos menee viettämään omaa aikaa vaikka kampaajalle tai hierontaan. Ei ole velvollisuutta koko ajan höpötellä.”

Miten oman rauhan tarpeesta voisi viestiä loukkaamatta?

1. Vika on minussa, ei sinussa

Toiveesta olla rauhassa voi hyvin kertoa suoraan, kunhan ei tiuskaise tylysti. Jos ei halua pahoittaa kenenkään mieltä, varminta on vierittää syy omille niskoilleen: Nyt on niin rankka viikko takana, että sanat ovat vähissä. Olen niin väsynyt, etten jaksa oikein jutella.

”Silloin toinen ei menetä kasvojaan”, Franck sanoo.

Hänen mukaansa tärkeintä ei ole se, mitä sanoo, vaan miten sanoo.

”Kun on ensin hetken kuunnellut toista, voi sanoa vaikka, että anteeksi, minulla on ollut raskas viikko. Haluaisin nyt vain nollata ajatukset.”

”Yksi perustarpeistamme on tulla nähdyksi ja kohdatuksi.”

2. Kerro se elein

Sanna Franck ymmärtää heitäkin, joita suora puhe ujostuttaa.

”Olemme aika varovaisia sanomaan suoraan. Viestimme toiveistamme mieluummin hienovaraisesti”, Franck sanoo.

Kukapa ei olisi joskus tarttunut kännykkään, lehteen tai työpapereihin jo ennen kuin toinen ehtii avata suutaan. Se on joskus ihan riittävä viesti: nyt kaipaan rauhaa.

”Hieronnassa voi vaikka alkaa kuorsata”, Franck naurahtaa.

3. Muista, että saatat myös ilahduttaa

Moni pelkää suoraa puhetta, koska uskoo kuulostavansa tylyltä. Kampaaja, hieroja tai vieruspaikan kanssamatkustaja saattaa jutustella ihan samasta syystä – siis ollakseen kohtelias.

”On asiakaspalvelutaitoa, että osaa aistia, milloin ihminen kaipaa juttuseuraa ja milloin ei. Väärinymmärryksiä syntyy koko ajan”, Franck lohduttaa.

Ehkä asiakaspalvelijakin ilahtuu välillä hiljaisuudesta.