Tätä pohti KK vuonna 1978:
Tältä näytti Kodin Kuvalehti vuonna 1978.
Tältä näytti Kodin Kuvalehti vuonna 1978.

KK kaivautuu arkiston aarteisiin. Tämä miesten ja naisten eroihin pureutuva juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä vuonna 1978. 

KK:n toimitus tutki Kodin Kuvalehden vanhoja vuosikirjoja ja löysi aarteita. 1970-luvun lehdissä kirjoitettiin naisten tasa-arvotaistelusta ja sukupuolten välisistä kiistoista. Tässä jutussa pohditaan, millainen otus mies oikeastaan on ja miten naisten tasa-arvovaatimukset vaikuttavat miehiin. 

Juttu on alkuperäismuodossaan tässä:

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mies on kautta aikojen ihmetellyt millainen otus nainen oikeastaan on. Aina hän ei ole ollut varma edes siitä onko naisella sielua. Nyt on jo korkea aika kääntää tutkiva katse häneen itseensä. Millainen on mies? Miksi miehen ja naisen välillä näyttää vallitsevan ikuinen taistelu? Miksi he ymmärtävät niin huonosti toisiaan?

Historia on täynnä naistenvihaajia, jotka omien kehnojen kokemustensa perusteella parjaavat koko naissukukuntaa. Miestenvihaajiakin on varmasti ollut, mutta vuosituhansia heidän on pitänyt niellä kiukkunsa taatakseen elatuksen itselleen ja lapsilleen. Vasta sukupuolten tasa-arvotaistelu on tuonut naiset barrikadeille ja avannut heidän sanaisen arkkunsa. Nyt tulitetaan miestä täydeltä laidalta. Annetaan esi-äitienkin puolesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta osa syytöksistä ja herjoista osoittaa vain, miten täydellisen tietämättömiä naiset ovat miehen todellisesta olemuksesta. Molemmat sukupuolet tekevät kyllä saman virheen. Mies kuvittelee naiivisti, että nainen on samanlainen kuin hän itse ja nainen puolestaan hämmästyy ja loukkaantuu miehen ’oudosta’ käyttäytymisestä.

Mies ällistyy naisen voimakasta reagointia syrjähyppyyn.

Nimenomaan sukupuolisessa käyttäytymisessä syntyy hämmennystä, sekaannuksia sekä itkua ja parkua. Yleisönosastot ovat täynnä naisten katkeria kysymyksiä: Miksi mieheni meni vieraisiin? Otanko avioeron, kun mieheni on ollut uskoton jne.?

Mies puolestaan ällistyy naisen voimakasta reagointia syrjähyppyyn. Hän ei voi kuvitella edes unissaan, ettei syrjähyppy naiselle ole mikään pikkutapahtuma, vaan koko hänen tunne-elämäänsä järisyttävä katastrofi.

Ainakin miljoona vuotta mies ja nainen ovat yrittäneet viestittää toisilleen millaisia he ovat ja miten he tuntevat, mutta näyttää siltä, ettei vieläkään ole päästy puuta pidemmälle.

Mies ON erilainen kuin nainen ja nainen ON erilainen kuin mies, paitsi fyysisesti myös tunnetasolla. Jos olisimme samanlaisia, meidän kaikkien pitäisi olla hermafrodiitteja eli kaksineuvoisia ihmisiä.

– Yksilön sukupuolihan määräytyy täsmälleen hedelmöityshetkellä, huomauttaa lääketieteen lisensiaatti Ylermi Hytönen.

– Lapsen isä määrä tulevan lapsen sukupuolen. Miehen siemennesteessä on nimittäin kahdenlaisia siittiöitä, sellaisia, joissa sukupuolikromosomi on tyyppiä X sekä sellaisia, joissa vastaava kromosomi on tyyppiä Y. Naisen munasolussa on vain X-kromosomeja. Tulevan tytön kromosomisto on siis XX ja syntyvän poikavauvan XY. Mies ja nainen ovat täten erilaisia jo kromosomitasolla.

"Miesten maailma järkkyy"

– Emme tiedä missä määrin hormonit säätelevät ihmisen elämää ja käyttäytymistä. Mitä ylemmäksi noustaan eläinkunnan portaissa, sitä enemmän alkavat muut tekijät vaikuttaa. Kulttuuri, kasvatus, tunne-elämä, järki ja ympäristön odotukset painavat leimansa ihmislapseen jo pienestä pitäen. Ne ovat persoonallisuutta voimakkaasti muokkaavia aineksia.

Yleisesti ottaen miehet ovat seksinnälkäisempiä ja hyökkäävämpiä kuin naiset. On kuitenkin muistettava, että tämä ei suinkaan päde kaikissa kulttuureissa. On olemassa vielä pieniä, alkukantaisia heimonsirpaleita, joissa miesten odotetaan olevan säyseitä ja kotona viihtyviä kun taas naiset ovat ’meneviä’.

– Länsimaisessa kulttuurissa eletään nykyään vaikeata murrosaikaa. Naiset tasa-arvoistuvat koko ajan hitaasti, mutta varmasti. Naiset, nimenomaan feministiliikkeet, hyökkäävät ja miehet ovat puolustusasemissa. Tässä vanhan tradition muuttumisvaiheessa molemmat osapuolet ovat onnettomia. Naisten tasa-arvoistuminen sekä taloudellisesti että seksuaalisesti ei ole niin yksinkertainen juttu. Miehet puolustavat kouristuksenomaisesti asemiaan samaan aikaan kun naiset hyökkäävät ja ottavat etuisuuksia – myös seksuaalisia.

Kuka on viime kädessä vastuussa miehen karkeudesta ja itsekkyydestä? Ehkäpä nainen, joka miehet kasvattaa.

Miehen maailma järkkyy ja se pitäisi naisten nyt tässä nimenomaisessa vaiheessa ymmärtää ja hyväksyä.

Mies ei toki ole mikään ’huoleton poika’ eikä hirviö, vaan ihminen, joka ei kestä yksinäisyyttä. Mies ei ole myöskään seksikone, vaikka monet naiset ovat valmiit heittämään juuri tämän herjan. Mies käyttäytyy sillä tavalla kuin hänet on opetettu käyttäytymään ja tekee sen, mitä häneltä odotetaan.

Eihän se suomalainen mies puhu eikä pussaa. Tätä monet naiset valittavat. Mutta kuka on viime kädessä vastuussa siitä, että mies ei osaa esileikkejä, on karkea ja itsekäs? Ehkäpä nainen, joka miehet kasvattaa.

"Ymmärtävä nainen ei pelota miestä eikä osoita mieltään"

Naisilla on myös omat lapsekkaat asenteensa. Monet naiset vaativat miestä olemaan tuo unelmiensa prinssi: kaikkitietävä, kaikenosaava, hyvä, hellä ja voimakas. Tästä asenteesta paistaa pikkutytön suunnaton ihailu ensimmäistä rakkauttaan – isäänsä – kohtaan.

Monet turhat riidat ja mökötykset saavat alkunsa esikoisen syntymästä. Naiselle ensimmäinen lapsi on hänen elämänsä tapaus. Onhan se tapaus miehellekin, mutta ei sillä tavalla kuin naiselle, joka lapsen synnyttää. Kun nainen huomaa, ettei mies olekaan niin hullaantunut hänen aikaansaannoksestaan, vaan vaatii huomiota itselleenkin, hän ärtyy ja loukkaantuu syvästi.

Tosiasia on, että mies ei pysty synnyttämään, vaikka olisi kuinka mukana synnytyssalissa, eikä näin ollen tunne samanlaisia tunteita kuin äiti. Mies tulee enemmän mukaan kuvaan vasta sitten kun lapsi on vähän varttunut ja sen kanssa voi puhua.

– Miehen elämän suuri tragedia on, että sukupuoliyhdyntä ei onnistu, jos miehellä ei ole erektiota. Nainen on paljon edullisemmassa asemassa. Hän ”onnistuu” aina.

– Jos mies epäonnistuu yhdynnässä syystä taikka toisesta, hän kokee sen paljon nöyryyttävämpänä tappiona kuin nainen. Tässä tilanteessa naisella on kaikki valtit kädessään. Jos nainen on myrkyllinen kieleltään, tai kääntää selkänsä tai vaikkapa vain itkee, mies lukkiutuu. Häpeä on kokonaan hänen. Ilman naisen apua hän saattaa joutua pahaan noidankehään. Edellisen epäonnistumisen muisto saa pelkäämään uutta epäonnistumista kunnes miehen koko seksuaalinen käyttäytyminen on kuin itseään toteuttava ennuste.

– Ymmärtävä nainen ei pelota miestä eikä osoita mieltään, sillä loppujen lopuksihan miehen kykenevyys on edellytyksenä molempien onnistumiselle.

– Ylivoimaisesti suurin osa miesten impotenssista johtuu psyykkisistä syistä. Mies voi olla väsynyt, huolten painama tai yksinkertaisesti vain pelätä. Silloin nainen ei saa suotta loukkaantua, vaan sivuuttaa tapahtuma rauhallisesti ja hienotunteisesti.

Mies on mies ja hänellä on miehen identiteetti. Sen kolhiminen tai murskaaminen jättää vain sirpaleet naisen omiin käsiin.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 12/1978.

Sisältö jatkuu mainoksen alla