Kiukuttaako, harmittaako? Käännä mielesi taas hyväksi välttämällä nämä yllättävät mokat.

Virhe 1: Lopetat sen, mitä olet tekemässä.

Kun kaikki tuntuu menevän pieleen, luovuttaminen houkuttelee. Voi kuitenkin olla, että juuri harmistuneena pystyt keskittymään paremmin haastaviin tehtäviin. Australialaisessa tutkimuksessa shoppailijoille tehtiin muistitesti sekä aurinkoisina päivinä (kun he olivat iloisia) että harmaina päivinä (kun he olivat kärttyisempiä). Pahantuuliset osallistujat muistivat tarkemmin ja suoriutuivat testistä paremmin kuin iloiset ihmiset.

Älä heitä hanskoja tiskiin jos työtehtävä turhauttaa, vaan hyödynnä tunteesi ja keskity projektiin, joka vaatii kaiken keskittymisesi.

Virhe 2: Otat valokylvyn piristyäksesi.

Saavut kotiin ikävän päivän jälkeen. Tiedät, että nyt ei kannata kaivautua peittojen alle pakoon kurjaa maailmaa, ja napsaat kaikki kodin lamput päälle piristyäksesi. Väärin! Uuden tutkimuksen mukaan valo vahvistaa sekä positiivisia että kielteisiä tunteita. Koska valo yhdistetään mielessä lämpöön, kuumuuden aistiminen laukaisee tunnejärjestelmäsi. Siis: iloisena valo piristää, surullisena se tekee olon vielä kamalammaksi.

Sinun ei silti tarvitse elää pimeydessä. Kokeile himmentää kotisi valot turhauttavan päivän jälkeen, tai sytytä niistä vain pari.

Virhe 3: Uhraudut tekemään ikävät kotityöt – taas.

Jokainen uhrautuu joskus kumppanin puolesta: tiskaa mukisematta tai vie lapset kouluun toisen vuorolla. Pienet palvelukset lähentävät sinua ja puolisoasi, mutta vain silloin, kun päiväsi on ollut hyvä. Erään tutkimuksen mukaan parisuhde ei nimittäin hyödy, kun kumppanit tekivät uhrauksia toisilleen stressaavan päivän jälkeen.

Havainto voi selittyä sillä, että kun suhteen yhdellä osapuolella on ollut kurja päivä, molemmat kärsivät. Kun pinna on kireä, tiuskitte todennäköisemmin toisillenne. Pidä siis mieluummin huonon päivän jälkeen rentouttava ilta kirjan parissa ja anna puolisosi hoitaa juoksevat asiat. Muista tehdä vastapalvelus sitten, kun hänellä on ensi kerran huono päivä.

Virhe 4: Et tuo mielipidettäsi esiin.

Kun kaikki menee muutenkin pieleen, onko todennäköistä, että työkaveri ymmärtää sinun näkökulmasi? Ehkä ei, mutta keskustele siitä silti. Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että ihminen on vakuuttavampi harmistuneena kuin ollessaan aurinkoinen. Se johtunee siitä, että harmistuneena perustelet mielipiteesi konkreettisemmin kuin muulloin.

Muista tämä, kun synkistelet: nyt on hyvä hetki saada mietteesi kuulluksi. Kerro pomollesi huomaamastasi muutostarpeesta tai ratkaise parisuhteen pitkään jatkunut kina.

Virhe 5: Yrität unohtaa päivän tapahtumat.

Kurjan päivän jälkeen haluat vain, että se olisi jo ohitse. Yrität ehkä siksi aktiivisesti unohtaa ikävät tapahtumat. Toisaalta on hyvä, jos osaat päästää irti kurjuudesta – paitsi silloin, jos jokin tietty asia painaa mieltäsi. Vuonna 2010 selvisi, että kun ihmisiä neuvottiin tukahduttamaan ahdistavat ajatukset, he näkivät niistä todennäköisesti unta.

Muista siis: käy mieluummin päivän tapahtumat läpi päässäsi ennen nukahtamista. Nukut todennäköisesti paremmin ja olet huomenna jo paremmalla mielellä.

Lähde: Oprah.com

Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.
Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.

Veeti on yritetty ostaa yli 7 000 euron hintaan Venäjälle, mutta turhaan. Kissa venyttelee ja saunoo mieluummin kotona, sillä parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia.

Noiden silmien katsetta en unohda koskaan, sanoi arvovaltainen tuomari.

Hän ei puhunut mielitietystään, vaan kissasta.

Hän oli ehkä oikeassa.

Tuusulalainen Lumikissan Nopsajalka eli siperiankissa Veeti arvioitiin maailman kauneimmaksi kissaksi Haagin kansainvälisessä kissanäyttelyssä viime vuonna.

Jos Veeti osaisi puhua, se kenties opettaisi kissan elämästä seuraavat seikat. Elämänohjeet pätevät mainiosti myös ihmisiin.

1. Tee parhaasi. Veeti osaa ottaa näyttelyissä poseerausasennon ja ilmeen, jossa se näyttää parhaimmalta. Se poseeraa myös kotona, jos sattuu kuulemaan kameran napsahduksen. Sitten se lähtee muihin puuhiin. Luota, että oman parhaan tekeminen riittää. Ethän voi tehdä enempää. 

2. Koko ajan tarvitse yrittää. Kun kisat ovat ohi, Veeti makaa, venyttelee ja menee saunan jälkilöylyihin. Muista sinäkin maata, venytellä ja saunoa.

3. Parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia. Veeti juhli voittoaan katkaravuilla, joita sille ostettiin paluumatkalla laivan ravintolasta. Kotona se ummisti silmänsä nautinnosta työntäessään kuononsa kissanraksuihin. Sellaista elämä on, aika arkista, ja hyvä niin.

4. Ethän ylpisty. Veetistä on maalattu Koreassa taulu. Taiteilija löysi kissan kuvan Facebookista ja piti kissaa niin kauniina, että päätti ikuistaa sen maalaukseen. Huomio voi tehdä kenestä tahansa turhamaisen. Siksi kannattaa pitää neljä tassua tai kaksi jalkaa maassa.

5. Älä satuta muita. Veetin omistaja Jaana Sivén sanoo, ettei Veeti koskaan kynsi tai näyki ketään. Älä sinäkään tee niin.

6. Kehitä itseäsi. Veeti tekee sen kiipeilemällä kiipeilypuissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia jotakin uutta. Kiipeä, konkreettisesti tai vertauskuvallisesti. 

7. Pidä yhteyttä ystäviisi. Veetillä on kotona 11 kissakaveria. Se on jo aika paljon, mutta jokaisella pitäisi olla ainakin yksi hyvä ystävä. Toivottavasti sinullakin.

8. Muista juuresi. Voiton jälkeen Veeti on saanut kosiopyyntöjä ympäri maailmaa. Se on kutsuttu Kiinaan ja yritetty ostaa yli 7000 eurolla Venäjälle. Mutta jos rakkaat asuvat tavallisessa talossa tavallisessa taajamassa, miksi sieltä pitäisi lähteä minnekään. Pitäkööt palatsinsa.

9. Rakasta! Nuku rakkaidesi vieressä, kuten Veeti, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään. Kehrää, kun kosketus tuntuu hyvältä.

Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.
Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

Älä anna rakkauden hukkua arjen kiireisiin. Listasimme monta hyvää keinoa löytää huuma uudelleen.

1. Kosketelkaa enemmän

Pitkään yhdessä olleet parit eivät yleensä halaa tai suutele tarpeeksi. Se kannattaa, sillä ihokosketus tuottaa aivoissa oksitosiinia eli mielihyvähormonia.

Kokeilkaa halata toisianne parinkymmenen sekunnin ajan muutaman kerran päivässä. Pussailkaa pitkään ja hartaasti nopeiden hyvästelysuukkojen sijaan.

2. Pitäkää teknologiapaussi

Puoliso kertoo työpäivästään, mutta katselet puhelintasi. Kuulostaako tutulta? Tutkimusten mukaan hälyttävän moni kokee älypuhelinten häiritsevän rakkauselämäänsä.

Sopikaa, että jätätte puhelimen ja television ainakin ruoka-aikoina ja makuuhuoneessa kokonaan pois.

3. Sano kiitos

Pitkän parisuhteen rutiinien keskellä toisen pienet teot alkavat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Jos huomaat, että kumppanisi on ostanut lempijugurttiasi tai jaksanut ripustaa pyykit, kiitä häntä.

Kirjoittakaa kokeeksi joka päivä ylös kolme asiaa, josta olette kiitollisia, ja kertokaa ne toisillenne.

4. Vaihda nalkutus kehuihin

Kun asuu vuosia saman katon alla, on helppo sortua mäkättämiseen: et sitten taaskaan viitsinyt tyhjentää tiskikonetta.

Yrittäkää mieluummin keskittyä siihen, mitä toinen tekee hyvin. Puutarhakielellä se sanottaisiin näin: Kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

5. Muista harrastuksesi 

Jos suhteenne tuntuu passiiviselta, se voi johtua siitä, ettet ole tyytyväinen elämääsi. Tee säännöllisesti jotain, mistä nautit.

Kun tulet harrastuksesta kotiin innostuneena, olet myös parisuhteessa parhaimmillasi.

6. Huomioi kumppanisi kiinnostuksen kohteet

Et ehkä koskaan opi pitämään golfista tai innostumaan uusimmista älyvempaimista. Kun puolisosi tekee jotain, mistä on todella innostunut, tarkkaile häntä. Intohimo tekee ihmisestä kauniin.

7. Sovi tuplatreffit

Parisuhdeaikaa ei aina tarvitse viettää kahdestaan. Yhden tutkimuksen mukaan hyvän ystäväpariskunnan kanssa tuplatreffeillä käyminen auttoi pareja tuntemaan kiintymystä omaa kumppania kohtaan.

Kun näet puolisosi juttelevan ystävienne kanssa, saatat taas muistaa, miksi aikoinaan rakastuit häneen.

8. Flirttaile

Parisuhde on tasapainoilua: ihminen kaipaa turvaa, mutta myös jännitystä. Niiden yhdistäminen on haastavaa. Siksi hellä ja vihjaileva flirttailu kannattaa.

Saattaa tuntua hölmöltä lähettää punastuttava tekstiviesti aviopuolisolle, mutta se voi auttaa löytämään mahanpohjasta kadonneet perhoset.

9. Kerro, miltä sinusta tuntuu

Käyt kampaajalla ja vedät ylle kauneimman puserosi. Odotat, että puoliso huomaisi ja suutut, kun niin ei käy.

Parisuhteen lämmittely-yritys ei saa olla sanaton testi, jonka puolisosi voi joko läpäistä tai reputtaa. Älä oleta, että hän osaa lukea mieltäsi.

Ellet tunne välejänne läheisiksi, kerro siitä kumppanillesi. Vasta silloin voitte yhdessä pohtia, miten asia korjataan.

10. Määrittele treffi-ilta uusiksi

Treffien ei aina tarvitse tarkoittaa pöytävarausta kalliissa ravintolassa. Käykää vaikka iltakävelyllä ja jutelkaa päivästänne.

Treffit tarkoittavat aikaa, jolloin ette pidä toisianne vanhempina tai asuinkumppaneina, vaan ihmisinä, jotka olette valinneet jakamaan elämänne.

11. Älä odota mahdottomia

Nykykulttuuri on niin seksualisoitunutta, että parisuhde voi tuntua laimealta, jos se ei muistuta romanttisten elokuvien kiihkeitä kohtauksia. Kaikissa pitkissä parisuhteissa on hyviä ja huonompia ajanjaksoja. Muista, että rakkautta voi tuntea ja osoittaa monin eri tavoin.

Lähde: health.com