Iltasyöminen lihottaa, ja kännykän akku pitää aina ladata täyteen. Onkohan noin? Arjessa elää koko joukko uskomuksia, jotka eivät kestä tarkempaa tarkastelua.

"Hämärässä lukeminen heikentää silmiä. Pahimmassa tapauksessa niin paljon, että tarvitsee silmälasit."

Pahinta, mitä hämärässä lukemisesta voi seurata, on päänsärky. Silmät väsyvät helpommin, koska hämärässä yksinkertaisesti näkee huonommin. Mitään pysyvää haittaa silmille ei kuitenkaan aiheudu hämärässä lukemisesta. Silmä lepää sitten, kun ihminen nukkuu.

"Iltasyöminen lihottaa, koska kropan aineenvaihdunta hidastuu yötä kohden."
Liiallinen energian saanti lihottaa. Ei ole mitään merkitystä, mihin vuorokauden aikaan energiaa eli kaloreja on saatu liikaa. Jos paastoaa koko päivän ja syö vasta illalla, on nälkä yleensä päässyt kasvamaan niin suureksi, että tulee helposti ahmittua aivan liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Jos juo sekaisin eri alkoholilaatuja, seuraavana päivänä on kauhea krapula."
Krapulaan vaikuttaa ennen kaikkea juodun alkoholin määrä, ei se, juoko eri viinalaatuja sekaisin. Usein kuitenkin tuntuu, että krapula on pahempi sekajuomisen jälkeen, sillä useampaa laatua juodessa tulee helposti juotua enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tummien viinojen juominen voi sen sijaan tuoda pahemman krapulan, sillä tummissa alkoholijuomissa, kuten punaviinissä, viskissä ja konjakissa, on käymisprosessin jäljiltä enemän epäpuhtauksia. Ne kuormittavat kroppaa, ja silloin myös krapula voi olla hiukan pahempi.

"Jos ei juo paljon vettä, elimistö ei puhdistu eikä toimi parhaalla mahdollisella tavalla."
Ihminen pärjää varsin hyvin vähemmälläkin nesteellä. Suositus on pari litraa nestettä, mutta nesteen ei tarvitse olla vettä. Se voi olla vaikka teetä, olutta tai keittoa. Nestettä saa myös ruuasta, esimerkiksi hedelmissä on vettä noin 95 prosenttia.

"Jos meikkejä ei pese pois ennen nukkumaanmenoa, on naama aamulla täynnä näppyjä ja finnejä."
Jos iho on terve, ei haittaa, vaikka meikkejä ei aina muistaisikaan pestä. Usein sanotaan, että meikit on pestävä, koska ihon pitää hengittää. Sana on kuitenkin hiukan väärä, sillä iho itsessään ei hengitä. Happea saadaan suun ja nenän kautta, ja niistä se kulkeutuu verisuonten avustuksella ympäri kehoa.

"Lehdet pitää haravoida syksyisin, koska muuten alla oleva ruohikko ja muut kasvit kuolevat."
Koivunlehtiä ja muita kevyitä lehtiä ei ole tarpeen haravoida, ellei niitä ole pihalla kymmenen sentin kerrosta. Kevyt kerros voi jopa olla hyväksi pihanurmelle. Perennapensaiden ja puiden alla olevat lehdet tulisi jättää tyystin rauhaan. Maatuessaan lehdet tuovat ravinteita maahan ja istutukset voivat silloin paremmin.

Sen sijaan vaahteran lehdet muodostavat paksun ja liiskaisen kerroksen, jonka alla nurmi kärsii. Helpoin konsti on silloin ajaa lehdet ruohonleikkurilla sipuksi.

"Hampaat pitää harjata kahdesti päivässä, tai muuten vanhana ei ole hampaita lainkaan."
Jos hampaat harjaa kerran päivässä ja puhdistaa samalla hammasvälit, se on takuulla parempi kuin kaksi hutaisten tehtyä harjausta päivässä. Suurempi riski hampaille on jatkuva välipalojen napsiminen. Mitä enemmän ja useammin syö, sitä enemmän hampaiden pinnalle kertyy haitallista plakkia.

"Jos kännykkää ei lataa koskaan täyteen, akun kapasiteetti pienenee eikä akku kestä enää mitään."
Uusissa matkapuhelimissa käytetään yleisesti Li-ion-teknologiaa, eikä akkua ole tarpeen ladata täyteen.  Edes uusille puhelimille suositeltu täyteen lataus ei ole tarpeen litium-akkua käyttävälle matkapuhelimelle.

"Jos nielee purukumia, voi saada suolisolmun eli suoli menee tukkoon."
Purkan voi huoletta nielaista silloin tällöin, sillä se tulee todennäköisesti ulosteen mukana samanlaisena kuin se oli nielaistaessa.

Joskus voi tosin käydä niin, että purkkaa ruuan tavoin nielevä, yleensä lapsi, kehittää itselleen niin kutsutun purkkakiven. Se voi syntyä, jos useita purukumeja juuttuu jostain syystä yhteen ja ne muodostavat möykyn suolistoon.

Lue myös

Onko kaikki äidin syytä? 15 vastausta kysymyksiin, joita et ole kehdannut terapeutilta kysyä.

Näin sokerittomuus vaikuttaa kehoosi.

Seitsemän vinkkiä suomalaiselle miehelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla