Kiivin kuori ei vaikuta houkuttelevalta, mutta pienellä käsittelyllä siitäkin tulee aivan syötävää.
Kiivin kuori ei vaikuta houkuttelevalta, mutta pienellä käsittelyllä siitäkin tulee aivan syötävää.

Kiivin kuori on täynnä hyviä vitamiineja. Näillä vinkeillä kuorien syöminen onnistuu kutittelevista karvoista huolimatta.

Useimmat meistä syövät kiivistä vain hedelmälihan. Tutkimusten mukaan hedelmä kannattaisi kuitenkin syödä sellaisenaan, kuorineen päivineen. Saattaa kuulostaa hassulta, mutta kiivin kuori tekee hyvää:

1. Sen sisältämä kalium auttaa säätelemään hormoneja, verenpainetta ja verenkiertoa.

2. Sen sisältää flavonoideja, jotka vahvistavat vastustuskykyä, helpottavat allergioita ja jopa ehkäisevät syöpää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Sen alfalinoleenihappo sekä omega3-rasvahapot parantavat sydämen ja verisuonten terveyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Siinä on paljon A-, C- ja E-vitamiineja. A-vitamiini edistää kasvua, vahvistaa vastustuskykyä ja näköä. C-vitamiinia tarvitaan haavojen paranemiseen sekä sidekudoksen ja luuston kasvuun. E-vitamiini suojelee solukalvoja ja tehostaa aivojen toimintaa.

Näin saat kuoresta syömäkelpoisen

Kiivin kuoren syöminen voi tuntua epämiellyttävältä sen pienten karvojen vuoksi. Karvoihin jää myös kiinni likaa ja torjunta-aineita.

Tämä ongelma on helppo ratkaista: liota kiiviä muutama minuutti vedessä, johon on lisätty vähän valkoviinietikkaa. Huuhtele sitten hedelmä ja hiero sen pintaa puhtaalla kankaalla – näin pääset enimmistä karvoista eroon.

Kiivi toimii mainiosti myös soseutettuna. Lisää sitä smoothieen tai mehuun.

Kiiviä voi lisätä myös muuhun ruokaan. Puristettuna tai viipaloituna se mureuttaa lihaa ja murskattua kiiviä voi lisätä vaikkapa muffinitaikinaan.

Lähde: Lifehack.org

Toisin oli ennen

Muistui tästä mieleni jo edesmenneen ystäväni kertomus liki sadan vuoden takaa. Köyhä kainuulainen pienviljelijäperhe, lapsia monta ja pihassa pysyi hengissä vain yksi omenapuu - hyvä, että edes se! Koska vähäiset omenat olivat arvokasta ravinnonlisää, sai raskainta työtä tekevä isä syödä omenan päivässä. Omenoita säilytettiin maakellarissa pitkälle talveen. Isä söi siis omenan ja sen hartaudella ja ohuelti poistetut kuoret ja siemenkodan ympärys jaettiin lapsille, jokainen sai maistiaisen! Ehkä ne pienet päivittäiset vitamiiniannokset olivatkin lasten saamissa kuorissa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla