Omenavartaloinennainen on yleensä rintava ja mahaakin on jonkin verran kertynyt, mutta reidet ja nilkat ovat usein kapeat. Vaatteiden on hyvä olla väljiä, mutta ei kuitenkaan ylisuuria telttoja.

MATERIAALIT

Kankaan tulee olla ryhdikästä, mutta samalla laskeutuvaa. Tönkköjä materiaaleja, kuten paksuja ja pörröisiä neuleita on syytä välttää.

Isoja kuvioita tulee karttaa, mutta pieni, tasainen kuvio on täysin sallittu ja se myös usein kiinnittää huomion kankaaseen eikä vartaloon. Kaikenlaiset poimutukset, röyhelöt ja kuosit ylävartalossa suurentavat, joten pysy yksinkertaisella linjalla.

PUSEROT
Omenavartaloisen ei missään nimessä kannata pukeutua poolokaulukseen vaan pääntiet saavat olla avonaisia ja mieluiten v-mallisia.

Suosi simppeleitä ja avaria päänteitä. Syvään uurretut ja kauluksettomat yläosat tuovat rintojen muodot kauniisti esiin ja antavat vaikutelman kapeammasta ja pidemmästä kaulasta.  Kauluspaita kannattaa jättää ylhääl-ä napittamatta ja pukea sen alle toppi. V-muotoinen kaula-aukko on paras runsaspoviselle.

HOUSUT
Housuissa voi olla hiukan alaspäin kapenevat lahkeet ja pitkät omenavartaloiset voivat käyttää myös leveneviä lahkeita, jotka tasapainottavat vartalon mittasuhteita.

TAKIT
Muista ryhdikäs hartialinja bleisereissä ja vältä rintataskuja. Yksiriviset takit ovat parempi valinta, sillä kaksiriviset leventävät.

Unohda lyhyet ja pulleat untuvatakit. Jakku pidetään mieluiten auki.

SALAISET ASEET
Asun värityksen tulee olla yhtenäinen. Linjat eivät saa katketa vartalon leveimpään kohtaan. Pystylinjoja kannattaa korostaa, ja esimerkiksi huivi niskan taakse heitettynä toimii hyvänä katseenkiinnittäjänä, eikä huomio kiinnity keskivartaloon.

Pukeutuminen lähtee alusasuista, oikean kokoiset ja tukevat liivit ovat kaiken a ja o. Juhlapukeutumisessa hyvä ja tukeva alusasubody on ehdoton salainen ase.

Korolliset kengät tekevät ihmeitä, ryhti paranee ja pituutta tulee muutama sentti lisää, mikä toimii hoikentavana elementtinä.

KORUT
Korut on hyvä valita vartalon mittasuhteiden mukaan, jolloin ne tasapainottavat ja korostavat vartaloa hyvällä tavalla.Omenavartaloisen kannattaa hakea oman pyöreytensä vastapainoksi koruissa kulmikkuutta. Vältä lyhyitä, kaulan linjan katkaisevia kaulakoruja ja kietoudu keskipitkiin, yksinkertaisiin ja vaikkapa monikerroksisiin ketjuihin. Pitkät ja kapeat korvakorut sopivat muhkean yläosan pariksi. Jätä suuret rintakorut korulippaaseen.

Varo, etteivät korut jää liian lähelle kaulaa tai rintojen korkeimmalle kohdalle. Tämä vain lisää pyöreyttä.

Kirsi Haikalan suunnittelema pienen pyöreän naisen mallisto julkaistiin Suuri Käsityö -lehdessä 4/2011.

Hoitoaineen levittämisen jälkeen hiukset kannattaa suojata pyyhkeellä ennen löylyihin astumista.
Hoitoaineen levittämisen jälkeen hiukset kannattaa suojata pyyhkeellä ennen löylyihin astumista.

Liian kuumassa saunassa hoitoaineen teho saattaa heiketä.

Saunassa mieli rentoutuu, ja samalla on ihana helliä hiuksia hoitoaineella. Löylyissä hoito ehtii vaikuttaa mukavan pitkään.

Vaan hetkinen! Joskus kuulee varoitteluja siitä, ettei saunan kuumuus tee hiuksille hyvää.

Saako lauteille siis mennä hoitoaine päässä, parturi-kampaaja Marja Liimatainen?

”Saa mennä. Yleisesti ottaen lämpö tehostaa hoitoaineen vaikutusta.”

Mutta jos saunassa ottaa kovat löylyt, hoitoaineen vaikutus voi kuitenkin huonontua, Liimatainen huomauttaa.

”Kuumissa löylyissä kostea hius ja kosteuttavia ainesosia sisältävä hoitoaine voivat reagoida hiuksen kannalta haitallisesti.”

Jos hoitoaine päässä menee lauteille, hiukset kannattaisikin suojata lämmöltä. Se onnistuu esimerkiksi kietomalla ne pyyhkeeseen.

Toinen vaihtoehto on saunoa maltillisesti, jotta lämpö ei pääse kuumentamaan hiuksia ja hoitoainetta liiaksi.

Hoitoaine päässä kannattaa saunoa maltillisesti.

”Silloin saunassa kannattaa olla ilman, että heittää kauheasti löylyä”, Liimatainen sanoo.

Liimatainen muistuttaa, että hoitoaine ja muut hiustuotteet pitäisi myös säilyttää niin, ettei saunan lämpö pääse kuumentamaan niitä.

”Saunan löylyhuone ei ole oikea säilytyspaikka pesu- ja hoitotuotteille, sillä tuotteiden säilyvyys, koostumus ja hoitoteho kärsivät liiallisesta kuumuudesta, samoin kuin jäätymisestä.”

Älä pidä hiuksia pyyhkeessä koko iltaa

Ihanan saunahetken jälkeen on kiva kääräistä pyyhe päähän ja mennä sohvalle tai terassille vilvoittelemaan. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin pyyhkeen kietoo turbaaniksi päähän. Sitä ei saisi kääntää kovin tiukaksi.

”Jos pyyhe käännetään liian tiukalle, hius jää sinne väliin ja hiukseen tulee kierre.”

Jos hius vielä pääsee kuivumaan kierteisenä pyyhkeen sisään, sen joustavuus voi huonontua.

”Kun joustonvaraa ei ole ja hiukseen kohdistuu äkillinen veto esimerkiksi takkua harjatessa, nykäisy voi katkaista hiuksen.”

Siksi pyyhe kannattaa kietoa löysähkösti ja ottaa pois päästä heti, kun se on ehtinyt imeä suurimmat kosteudet pois hiuksista. Hiusten ei saisi antaa kuivahtaa pyyhkeen sisällä, Liimatainen sanoo.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.