Siinä se kauniina kimmeltää. Läpimitaltaan 28 senttiä, ehjänä, uudenveroisena, tunteita herättämättömänä, tarpeettomana, valmiina heitettäväksi roskiin. Tai ei sentään roskiin, länsimaisen omatuntoni kolkutus kehottaa viemään sen kirpputorille, josta sen joku ehkä löytää, ehkä ei. Todennäköisesti se pölyyntyy jonkin aikaa hyllyssä, sitten se nakataan menemään. Hetken joku miettii, voisiko sen laittaa lasinkeräykseen, mutta huomaa metalliset osat ja pistää sekajätteen joukkoon. Kasarinkannen matka jatkuu kaatopaikalle - anteeksi jätteidenkäsittelylaitokselle - ja siihen minun tietämykseni loppuukin. En tiedä mitä sen jälkeen tapahtuu tuolle esineelle, joka valmistettiin liian kestäväksi allaan nopeammin kuluvaan, vaikkakin pinnoitukseltaan kaiken kestäväksi mainostettuun kasariin.

Surullisen kasarinkannen elämä sai juuri uuden merkityksen. Se on projektini ensimmäinen esine. Projektini nimi on 365 esinettä kevyempi elämä ja se on myös tämän blogin nimi. Täytän tänään 49 vuotta ja aion seuraavan vuoden aikana luopua joka päivä yhdestä esineestä. Siis nettoluopua, jos hankin kaksi esinettä, luovun neljästä, matematiikkaa, jota juuri ja juuri ymmärrän. Mihinkään kierrätysiloitteluun en aio ratketa, vaan pyrin entistä tarkemmin harkitsemaan jokaista ostosta. Noin viikoittain listaan tänne huushollista poistuneet esineet kuvin ja muutamin lausein.

Kyse on tietenkin paljon muustakin kuin tavarasta. Me pula-ajan lasten lapset olemme hämillämme, kun ahdistumme siitä, mitä vanhempamme tavoittelivat. Esineisiin liittyy monenlaisia tunteita, muistojakin. Aion vuoden aikana luopua myös jostakin sellaisesta, jonka dokumentointi kuvin ja tekstein on hiukan kasarinkantta merkityksellisempää. En tiedä, kuinka projekti etenee, tiedän vain, että tänään minulla on yksi kansi vähemmän ja yksi projekti enemmän.

Kommentit (6)

Pii
Liittynyt29.2.2016

Aion seurata.

Itse tein 365-projektin v2014 ja se teki koko elämälle hyvää..... ja enempi 3650 siitä tuli. Mielenkiintoista! 

Jokainen voi olla kokki

Arja - Kodin Kuvalehti
Liittynyt12.8.2014

Hienoa! Onnea uudelle blogille ja uudelle haasteelle myös täältä KK:n toimituksesta! Laitan ensimmäisen postauksesi myös KK:n Facebook-kavereille, jotta he osaavat alkaa seurata päivityksiäsi.

Railakas

Kansi omaan käyttöösi: käännä toisinpäin ja kerää siihen sammalta ja mustikan paljaita varpuja sekä puolukan lehdellisiä varpuja sekä y k s i kanervaruukku. Ympärille muutama luonnonkivi jotta pysyy paikallaan. Kanervakippojen sekamelska peittää alleen hienot kivet ja niiden edustan.

Seuraa 

Elämä ei ole projekti, se on prosessi. Tai jos se on projekti, siinä on vain yksi deadline. Mutta minä olen projekti-ihminen, pidän siitä, että asioilla on alku ja loppu, eikä kaikki ole vain vaiheessa. Tämä projekti, jossa luovun yhdestä esineestä joka päivä vuoden ajan on synttärilahja itselleni. Se alkaa kun täytän 49 vuotta. Moni pyrkii keventymään ennen viisikymppisiä, minä kevennän ainakin tavarataakkaani. Siinä sivussa voin pohtia milloin ja miksi tavarasta tuli taakka.