Kirjoitukset avainsanalla kela

Toimeentulohakemuksesi on hylätty.

Ano työttömyysturvaa työttömyyskassasta. Mikäli työssäoloehto ei ole täyttynyt, ano työttömyysturvaa Kelalta.

Terveisin Kela

Nuori on ymmällään. Ihan ymmärrettävästi.

Voin niin arvata, miten tässä tulee käymään. Itsehän tuntiduunarina pelaan vastaavaa peliä joka kuukausi. Nuorella vain ei ole iän tuomaa kokemusta. Vielä.

Työsuhde päättyi iät ajat sitten. Kesti kuukausia saada edes työtodistus. Vuokratyönantajaa ei kiinnosta entinen duunari. Vuokraajayritystä senkään vertaa. Niin kätevää - paitsi sille duunarille. Ketä kiinnostaa. Eläköön vuokratyö.

Työttömyyskassaa on jo yritetty. Sitä kiinnosti vuorolistat. Ne, jotka jäivät entisen työnantajan sähköiseen järjestelmään. Työtodistuksesta selviää tunnit ja työsuhteen kesto. Se ei riitä.

Pitää olla tieto palkasta. Sehän näkyy viimeisestä tilinauhasta. Jopa verottaja on ehtinyt päätellä saadut ansiot. Se ei riitä.

Pitää olla palkkatodistus. Se, jota entinen työnantaja ei pyynnöstä huolimatta toimittanut.

Ehkä joskus vielä. Entä jos työssäoloehto jää muutamasta päivästä, saati tunnista, vajaaksi?

Senhän Kela jo kertoikin. Ano sitten meiltä. Terveisin Kela

Entä jos työnhaku ei olekaan voimassa? Se on ollut jo monta kertaa, ja katkennut aina uudestaan ja uudestaan. Milloin mistäkin syystä. Ahdistavaa? Silloin ainakaan ei ole oikeutta työttömyysturvaan. Miltään taholta.

Siihenkin Kela kertoi vaihtoehdon, ano SITTEN toimeentuloa meiltä. Terveisin Kela

Sitähän tässä on yritetty?!

Jokaisessa päätöksessä vedotaan eri lakipykäliin. Lue, tollo, sieltä, miksi et tällä välin tarvitse euroja elämiseen.

Pallotellaan luukulta luukulle apua tarjoamatta. Teetetään turhaa tekemistä. Hakemuksia ja liitteitä. Käsittelyajat ovat viikkoja. Kuukaudet kuluvat.

Armeijassa sitä kutsuttaisiin simputtamiseksi. Se on laitonta. Työelämässä se olisi kiusaamista. Se on laissa kiellettyä.

Työelämän ulkopuolella - 

se on jopa lakiin kirjattu.

Alkaako ahdistaa?

Ahdistaisi minuakin.

Ja ahdistaakin.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

On se niin. Eikä muuksi muutu.

Osa-aikaisena työntekijänä ansaitsen vähemmän palkkaa.

Tietysti. Koska työtunteja on vähemmän. Ja muutenkin. Noh, eipä siitä enempää.

Koska palkka on pieni, olen oikeutettu yhteiskunnan tukeen.

Tietysti. Koska Suomessa tehdään niin. Ketään ei jätetä?

Paitsi, jos karenssi.

Mitä tekee kansalainen, kun ihmetyttää ja kummastuttaa.

Menee nettiin.

Tietysti.

 

”Karenssia käytetään tukien leikkaamiseen, minkä tarkoituksena on taloudellisen sanktion tuottaminen, millä pyritään rankaisemaan etuuden saajaa siitä, ettei hän virkamiehen mielestä ole noudattanut lain päämäärää.

Karenssia karenssin nimisenä käytetään Suomessa työttömyyskorvauksien yhteydessä, jossa pisimmät karenssit vastaavat kahden kuukauden, 60 päivän, tuloja eli joissain tapauksissa 1/6 vuosituloista.

Karenssin perusteena on työttömyysturvalain mukainen työvoimapoliittinen lausunto, jonka antaa työ- ja elinkeinotoimiston työvoimalautakunta. Työvoimapoliittisesta lausunnosta ei saa työttömyysturvalain mukaan valittaa, mutta sen perusteella tehdystä päätöksestä saa valittaa sitten, kun päätös on annettu. EU pakotti Suomea muuttamaan karenssilainsäädäntöä, koska muissakaan EU-maissa ei ole karenssia ja Suomen karenssiohjeet olivat liian tiukkoja.” (Lainaus Wikipediasta)

”Karenssi tarkoittaa, että työnhakija menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Lainsäädännössä karenssista käytetään termiä korvaukseton määräaika.” (Lainaus TE-toimiston sivuilta)

Just. Hei! Ihan oikeesti?!? Ehe. Kiitti tuosta. Kohottavaa luettavaa.

Olen nyt lausuntoja ja päätöksiä tavatessa tullut siihen tulokseen, että tässä se vasta kovan luokan roisto istuukin. Talouselämän ketkut ja kytkyt, ne on pikkutekijöitä rinnallani. Ja kuinka paljon kaltaisiani roistoja Suomeen mahtuukaan! Onko ihme, että maa on tässä jamassa?

Ansaitsen todellakin tuplakarenssini. Ensin Kelan, ja mitäs lähdin vaihtamaan etuuden maksajaa, myös liiton taholta. Sain siis sanktion. Taloudellisen sanktion. Rangaistuksen.

Jälleen. Ja jatkossakin. Aina 400 päivän jälkeen. Uudestaan ja uudestaan.

Työttömyyteni alussa oli karenssi. Vuonna 2013. Mitäs annoin potkia itseni pihalle! Oma moka!?

Tyhmempi voi luulla, että osa-aikaisesti työllistyminen on tuomittavampaa käytöstä kuin mikään muu. Parempi olisi olla vaikka kokonaan työtön.

NIINKÖ!?

Voi mua tyhmyriä, menin vielä vaihtamaan liittoakin. Olisi ollut parempi olla koskaan liittymättä.

Mihinkään.

Miten se olikaan. Laitonta ja moitittavaa toimintaa.

Ajattelin mennä tänäänkin. Ainakin muutamaksi tunniksi.

Ihan vaikka vaan piruuttani.

Koska mä voin.

Sorry vaan.

 

Kommentit (0)

Pelastauduttuani työttömyydestä tuntitöihin olen ollut oikeutettu Kelan korvaukseen, kunhan ilmoitan tekemäni työtunnit tunnollisesti. Ja toimitan tilinauhan. Eurojen määrää tosin ei koskaan etukäteen tiedä. Niin iisii silti.

VÄÄRIN. Olikohan helmikuussa, kun posti toi Kelalta ilmoituksen ’Olet karenssilla.’ Kuukauden pätkästä korvauskelpoisia päivä olikin vain pari. Jesss.

Yritän kertoa lyhyesti. Varaa kuppi kahvia vierelle. Tai jotain kylmää juomaa. Kahvi saattaa jäähtyä.

Taisi kirjeessä olla maininta, että voisin jatkossa kääntyä myös ammattiliittoni puoleen. Kun työssäoloehto (26 kalenteriviikkoa, jolloin vähintään 18 työtuntia per viikko) on jo täyttynyt.

VÄÄRIN. Olin vaihtanut ammattiliittoa ja tiesin, ettei ehto jäsenyysaikana vielä täyty. Soitin silti liittoon. ’Älä huolehdi, kyllä me lasketaan ne viikot ja selvitellään. Laita vain hakemus liitteineen tulemaan.’

Odotin kuitenkin vielä. Laskeskelin kalenterista, milloin tuo 26 viikon ehto on varmasti täynnä. Toukokuussa oli aika.

Anoin kahden viikon jakson Kelalta ja ilmoitin siirtyväni liiton kassaan. Koska työssäoloehto/kassan jäsenyys.

Sattuma vai lomanalushutilointiko lie puuttui peliin. Olin unohtanut siirtää juuri SEN tilinauhan kotikoneeseeni. Jouduin ilmoittamaan Kelaan, etten saa ajoissa tilinauhaa. Mutta heti, kunhan palaan työn äärelle.

VÄÄRIN. Tietotekniikka on. Järjestelmähäiriöiden takia en päässyt loman jälkeen palkkatietoihini käsiksi. KÄÄK.

Mutta huh. Määräpäivänä klo 17. Tasan. Sain vihdoin lähetetyksi tarvittavan liitteen. Jesss.

Samaan aikaan kassa vaati saada 26 viikon ajalta palkkatietoja (lisäselvitys 1). Pyysin niitä toimitettavaksi. Homma hoidossa. Jesss.

VÄÄRIN. Työttömyyskassa ilmoitti hylätystä hakemuksesta. Todistusta ei ole toimitettu määräajassa. What?!

Tiedustelin palkkahallinnolta, mistä on kysymys. Voi sentään. Posti oli hukannut kirjeen, kyllä se on lähetetty. Ajoissa. Paperikirje! Pyysin saada tiedoston itselleni sähköisenä. Ja lähetin varmuuden vuoksi sen vielä edelleen itsekin. Kyllä tämä tästä. Jesss.

Tässä välissä kahden viikon palkka oli tullut tilille: 23 euroa ja risat. Juup. Loma-ajan palkka oli maksettu jo etukäteen. Toisenlaisesta pyynnöstäni huolimatta. Noh. Olihan noita euroja vielä, niitä lomaeuroja.

Kas. Kassa vaatii tarkennusta, paljonko on paljon (lisäselvitys 2). Pyydän sitäkin toimitettavaksi. ’Juu, joskus on työlästä, joskus eivät kysele mitään’, sanoo henkilö palkkahallinnosta. Jesss. NYT pitäisi alkaa tapahtua.

VÄÄRIN. TE-toimistosta tulee ilmoitus päivittää työllistymissuunnitelmaa. Okei. Olenhan edelleen työnhakijana. Se on voimassa.

Samassa yhteydessä tulee kuitenkin ilmi, että on lähtenyt lausunto, jossa ilmoitetaan työnhakuni päättyneen. What?!

’Ei huolta’, vastaa virkailija. Se on vain muodollisuus Kelalle, kun siirryt kassaan. Tässä yhteydessä virkailija ilmoittaa siirtävänsä TE-toimiston asiakkuuteni työnvälityspalveluun. What?!

Luuserilaarissako olen siihen asti ollut? En huomannut radikaalia eroa saamissani kahdessa eri? toimintaohjeessa. ’Pidä työnhakusi voimassa…..’

Ehdin kysellä Kelaltakin, mikä kestää? ’Odotamme työttömyyskassan lausuntoa.’ Aha.

Posti tuo kirjeen. Torstaina. Tiistaisin ei kirjeitä kuljetella. Työttömyyskassa ilmoittaa hakemuksen hylätyksi. Jälleen. Koska en ole työtön. What?!

Hakeudun Kelan sivuille. Se toukokuun hakemukseni on edelleen käsittelyssä. Sivun alalaidassa komeilee: Maksueste. Perusteluna TE-toimiston lausunto: Työnhaku on katkennut. What?!

Tuon 23 euron lisäksi olen saanut seuraavalta kahdelta viikolta palkkaa 570 euroa. Sehän on enemmän kuin työmarkkinatuki! Niin onkin. Mutta olenkin tehnyt myös töitä.

Eikö muuten olisi reilua, jos kaikki palkansaajat aina välillä olisivat karenssilla. Ja toimitusjohtajat. Ja poliitikot. Suomi nousuun! Kuka euroja laskee? Hui hai ja muut särkikalat! Karenssi kuluu mukavasti jääkaapista valoa katsellessa.

Siitä puhe mistä puute  – euroista vai ymmärryksestä?

Onko rikollista olla – täyttä ymmärrystä vailla?

Ihi-ihi-ihhhi-hiiiiiii-h.

Mukavaa perrrjantaita sinulle, lukijani!

Kommentit (10)

Vierastelija
1/10 | 

Apua, ei voi olla todellista, mutta näköjään on! Kyllä menis hermo .
Ei tule tuollaista edes ajatelleeksi, kun palkka tulee joka kk tiettynä päivänä. Onneksi. (mutta koskaan ei voi tietää kuinka kauan)

Vierailija
2/10 | 

Uskomatonta touhua!!! Laittaisvat isot herrat toimittamaan samanlaisia papereita ja kuulemaan samanlaisia vastauksia....tapahtuisko jotain???

Vierailija
3/10 | 

Eli hait Kelalta soviteltua päivärahaa vai soviteltua työmarkkinatukea? Mitä tarkoitti alussa, että olit Kelan mukaan karenssilla, miksi? Mitkä päivät ovat korvauskelpoisia? Eli Kela maksoi sinulle ensin soviteltua ja sitten työssäoloehdon täytyttyä ammattiliitto soviteltua ansiopäivärahaa?

allikalliolla
Liittynyt31.10.2015

Työmarkkinatukea. Soviteltua. Sitten työmarkkinatuen 500 päivää ylittyi. Iski karenssi. Yhden kuukauden ajalta ei tullut korvausta kuin karenssin ylittäviltä päiviltä. Maaliskuusta lähtien olen oikeutettu 400 päivän peruspäivärahaan (soviteltuun). Laskuri lähti siis uudestaan alusta. Nyt vain 100 päivää lyhyempänä. Ei (uusi) ammattiliitto ole vielä suostunut, kun pitäisi olla työtön 7 työpäivän ajan, 8 peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Olen siis ilmeisesti ansainnut karenssin sekä Kelasta että nyt uudestaan liiton taholta. Ja tähän soppaan mausteeksi TE-toimiston lausunnot. Sekavaa? Niin minustakin! Mutta väittävät selkeäksi. 

Vierailija
4/10 | 

Onpa sekava systeemi, en uskonutkaan. En vieläkään ymmärrä, miten Kelan työmarkkinatuki voi ylittyä 500 pv + karenssi. En enää ihmettele, että moni suorastaan pelkää, että saa töitä, kun byrokratia iskee. Minulla on näin.

Itse olin 500 pv liiton ansiopäivärahalla. Viime joulukuussa se loppui ja aloin saada välittömästi Kelalta työmarkkinatukea. Siinähän ei ole karenssia, koska karenssi oli aikanaan, kun aloin saada ansiosidonnaista. Kelan työmarkkinatukea voi saada periaatteessa eläkkeelle saakka, siinähän ei ole kellään aikarajaa!

Nyt, jos saan osa-aikaisen työn, niin voin hakea sen lisäksi soviteltua työmarkkinatukea Kelalta. Ja työssäoloehdon (26 vkoa) täytyttyä, jos jään työttömäksi, niin saan liiton ansiopäivärahaa 400 pv. Tosin liiton ansiopäiväraha lasketaan osa-aikatyön palkasta, joten ansiopäiväraha ei minulla (51 v.) ole määrältään paljon Kelan työmarkkinatukea korkeampi ja siinä on sitten työn loppumisen jälkeen tietysti karenssi. Ja, jos saan palkkatuetun työn siitä lasketaan vain 75 % työssäoloehtoon, joten 26 vkoa ei riitä ansiopäivärahalla pääsyyn.

Jos työssäoloehto ei täyty jatkan Kelan työmarkkinatuen saamista. Kai siinäkin on sitten alussa karenssi, koska työ loppuu?

Ajattelin kysellä Kelalta netin kautta osa-aikatyöstä ja sovitellusta työmarkkinatuesta. Eli jos ole esim. 25 h/vko työssä, niin miten vaikuttaa se olenko työssä nuo tunnit kolmena vai viitenä päivänä? Palkan vaikutuksen ymmärrän ja sen pystyy laskemaan. Mutta miten byrokratia iskee siihen miten tuon 25 tunnit viikossa tekee. Saa nähdä suostuvatko selventämään ja ymmärtääkö siitä sitten mitään :(

Jaksamista.

Vierailija
5/10 | 

Jos olet vaihtanut ammattiliittoja "lennossa" eli olet ollut maanantaina liiton A jäsen ja tiistaina liiton B jäsen niin voit ansaita työssäoloehdon molempien aikana.

Blogeissa mainitaan välillä hintoja.  Tällä kertaa olen samoilla linjoilla.

Onnekseni en ole tarvinnut lääkäriä kovin usein viime vuosina. Nyt olen kuitenkin työllistänyt terveydenhoitohenkilöstöä (Osta työtä Suomeen!? Jeee.  – Eikäku, julkinen puolihan on vain kustannus – voih, vohkin siis yhteisiä verorahoja käyttäessäni terveyskeskusta. Ettäs kehtaan!)

Silti. Yhden kuukauden aikana kolme lääkärikäyntiä á 16,40 = 49,20 euroa. Siihen päälle lääkkeet 41 euroa. (Osta suomalaisia tuotteita! Jeee. – Eikäku, vain yksi kolmesta lääkkeestä on valmistettu Suomessa. Voih. Siis vain pieni jeee. )

Silti. Tämä pikkuvaiva vaatii parantuakseen yhteensä vähintään n. 90 euroa. Onko se nyt kovin paljon? No ei. Jos on tuloja, mistä maksaa.

Samaan aikaanhan moni työssäkäyvä on saanut jopa erikoislääkäritasoista terveydenhoitoa työnantajaltaan ilmaiseksi.  - No se työnantaja saa Kelalta korvauksen jaloudestaan. Kuuluuhan kansan työterveyttä tukea. Ja etenkin yrityksiä, jotka tekevät kaikkensa. Rahan eteen.

Saamani työmarkkinatuki on verojen jälkeen 550 euroa kuukaudessa. Juu, vedin veroprosentin niin alas, että maksan tästäkin hurjastelusta mätkyt sitten ensi vuonna. Ettäs kehtaankin lainata köyhältä valtiolta rahaa omiin kotkotuksiini!

Mutta siis tuo 90 euroa on 550 eurosta 16,36 prosenttia. Minusta aikas paljon – yhden kuukauden tuloista. (Vertailun vuoksi sama prosentti 2500 euron nettokuukausipalkasta olisi 409 euroa. ) Saa korjata, jos laskimeni laski väärin ;) Juu.

Kelalta en tule saamaan euroakaan. Mikään tähän asti ostamistani lääkkeistä ei kuulu peruskorvattaviin. Ja siten alkuomavastuurajani on edelleen täydet 50 euroa. Huonolla tuurilla nykysysteemin mukaisesti kun voi joutua ostamaan vuodessa sadoilla euroilla lääkkeitä saamatta yhtään euroa lääkekorvausta.

Selvyyden vuoksi täytyy mainita, että olen hyväosainen pitkäaikaistyötön! (Hah ha. Onpas aika outo sanapari, eikö vain?) Juu. Mutta siis, on puolisko, joka maksaa ruuan ja kaiken muunkin pöytään ja kotiin jajaja….

Mutta. Jos olisin yksin tuon reilun 500 euroni kanssa – niin olisihan sitä aika lailla Liisana ihmemaassa, kun pienikin vaiva syöksisi nuotituksen uusiksi ja talouden täyteen katastrofiin.

Kelaa toisille vähän – jos yhtään.                        

Kommentit (2)

Seuraa 

Kirjoitan, että kohina korvien välissä välillä vaimenisi. Tekstieni aihepiirit vaihtelevat mielikuvituksen tuotteista havaintoihin ympäristöstä. Joissain teksteissäni saattavat vilahtaa kertojaääninä myös koiramme. Työelämää käsittelin aiemmin ulkopuolisena, sivustakatsojana. Allina kalliolla. Nyt työttömyys jäi taakse - ainakin osittain. Mutta kallion viisto pinta pitää Allin silti varuillaan.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat