Kirjoitukset avainsanalla muutto

Siro neitonen on peräisin Viipurista vuodelta 1940. Siihen aikaan Viipuri oli iso kaupunki. Vilkas ja kansainvälinen. Lappu neitosen käsivarressa kertoi äidin saaneen esineen 17-vuotiaana. Löysin sen kolme vuotta sitten kaapista. En muista nähneeni sitä koskaan aiemmin.

Kuten niin moni muisto, on tämäkin saanut kolhuja. Nokkaansa nosteleva oli kokenut Marie Antoinetten kohtalon. Kaula oli katki. Oliko se hajonnut jo evakkotaipaleella vai vasta myöhemmin? Silti se oli säästetty. Kaikki nämä vuosikymmenet.

17-vuotiaana sain tämän sormuksen. Siihen kuuluva rannekorukin on yhä olemassa. Sen yksi lenkki on pettänyt. Heikoin lenkki. Kuinkapa muuten. Pitäisi korjata, kuten niin moni asia elämässä. Pitäisi.

Pellavankukka.

Hämäläisen kunnan vaakunakukka. Perhe on viettänyt siellä kesiä niin kauan kuin muistan. Ja pidempäänkin, jo ennen mua. Myöhemmin seudusta tuli karjalaisen äitini kotikunta. Ystävät ja sukulaiset olivat hajaantuneet ensin evakossa ympäri Suomea, myöhemmin kadonneet elämän pyörityksessä.

Avioituessaan äiti jäi pois työelämästä. Niin oli tapana. Perhe kasvoi ja elämä vei. Kun isä jäi eläkkeelle, kesäkoti muuttui myös talvikodiksi. Evakko pakkasi jälleen kerran elämänsä ja muistonsa.

Olen nyt samanikäinen kuin äitini oli muuttaessaan Hämeeseen.

Avioiduttuani kävin töissä. Niin oli tapana. Perhe kasvoi ja elämä vei. Nykyään ajankuvaan kuuluu myös tauot työelämässä. Kun se tapahtuu omasta tahdosta, ollaan between jobs. Muuten sitä sanotaan työttömyydeksi. Pirullinen tila. Vaikka olen takaisin työssä – muistijälki ei häviä.

Puolisko jäi eläkkeelle. Pohti puolitosissaan muuttoa maaseudulle. Hämeeseen.

EI!

Äitini elämää en halua. Tai siis.

Siis ei. Eihän meidän kahden elämänpolut yks yhteen ole. Lähellekään. Maailma on muuttunut niin paljon. Silti. Vaikka miten pohdin, en ole valmis. Mun koti on pääkaupunkiseudulla. On aina ollut.

Syyssateen roimiessa ikkunaa on oivallinen hetki tehdä vertailua.

Onhan landella kesällä kaunista ja mukava talloa saunapolkua pihan poikki. Teepä sama talvella.

Kesällä on mukava piipahtaa kylillä ja kaupassa. Reilut kymmenen kilsaa sinne ja takaisin. Teepä sama talvimyräkän mylviessä ja viiman paiskoessa ajotiet umpeen.

Kesällä on kiva käydä rantakävelyllä. Teepä sama marraskuussa hyhmäisen sateen vihmoessa. Olematonta piennarta pitkin, valaistusta ei ole.

Kun tulee ilta, ikkunan takana on p-i-m-e-ä-ä. 

Kesällä on kiva lepuuttaa korvia hiljaisuudessa, kunnes se soi. Jos talvella on lunta, hiljaisuus karjuu korvat lukkoon.

Olen siis vielä töissä. Kilometrien työkeikat vaihtuisivat kymmeniin kilometreihin. Kymmenet satasiin. Kelissä kuin kelissä. Pimeällä ajaminen ei muuten ole mun juttu. Ollenkaan.

Kuntoni on vielä kohtuullinen. Entä iän karttuessa lisää, vanhuuden kremppojen iskiessä?

EI!

Nostan lippistäni kaikille maaseudun asukkaille. Citykettu suhaa osan vuodesta eestaas,  sinne ja takaisin.

Ainakin toistaiseksi.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan, että kohina korvien välissä välillä vaimenisi. Tekstieni aihepiirit vaihtelevat mielikuvituksen tuotteista havaintoihin ympäristöstä. Joissain teksteissäni saattavat vilahtaa kertojaääninä myös koiramme. Työelämää käsittelin aiemmin ulkopuolisena, sivustakatsojana. Allina kalliolla. Nyt työttömyys jäi taakse - ainakin osittain. Mutta kallion viisto pinta pitää Allin silti varuillaan.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat