Kirjoitukset avainsanalla hoiva-ala

Lehdestä osui silmiin tekstinpätkä, jossa pohdittiin, mitä tehdä pitkäaikaistyöttömille, kun heidän työelämäkelpoisuutensa on työnantajan kannalta mennyttä. Mitä se kelpoisuus edellyttää? Miten sen voi menettää? Aiheuttaako työtön itse työnhakunsa pitkittymisen – vai joku muu taho?

Ratkaisu löytyy kuitenkin vanhustenhoidosta. Elinikä pitenee ja työttömien määrä kasvaa. Kuningasidea on yhdistää nämä kaksi. Joissain kunnissa tätä on jo kokeiltukin.

Leikitään vähän. Tai ei leikitä. Tänään vietetään kansallista pelipäivää. Siis pelataan.

Pelin hahmoina ovat

Vanhus, joka pelkää kovakätisiä hoitotoimenpiteitä, mutta vielä enemmän hän pelkää yksinäisyyttä. Ja sitä, että kukaan ei hoida eikä auta. Siksi hän ei valita. Tai jos valittaa, se kuitataan höperyydeksi. Eikä se kuitenkaan enää kauaa ole valittamassa kohtelustaan.

Hoitaja on kutsumusammatissaan. Kaiken kiireen ja loputtoman tehostamisen keskelläkin hän jaksaa katsoa vanhusta lämpimin silmin ja koskettaa lempeästi hoitotehtävässään. Ehtii hän halatakin joskus. Hän on ammattitaitoinen ja osaa oikeat otteet hauraan vanhuksen käsittelyssä.

Joskus väsyneenä hänen mieleensä hiipii ajatus, kannattiko kouluttautua alalle, jossa ammattitaitoa ei arvosteta. Kun työtä voisi teettää myös kenellä tahansa työttömistä.

Työtön voi olla metallipajan rasvakoura, kaupan kassa, kokki, tarjoilija, trukkikuski, pakettien tai papereiden pyörittäjä, insinööri, tilastotieteilijä tai minkä tahansa muun alan ammattilainen. Mutta jolta saattaa täydellisesti puuttua kyky empatiaan tai kokemus vanhuuden ja sairauden kohtaamisesta.

 Hänet voitaisiin silti määrätä hoitamaan vanhuksia. Koska hänelle ei tarvitse maksaa palkkaa. Kun ei ole soveltuvaa tutkintoa. Mutta sietäisi edes jotain tehdä oikeuttaakseen olemassa olonsa. Ja työmarkkinatukensa.

Nyt pelilauta on valmis. Yhdistä hahmoihin sanat arvoton, arvottomampi, arvottomin. Kokeile eri yhdistelmiä.

Mihin järjestykseen nappulat asettuvat laudallesi? Kuka hahmoista sinun mielestäsi ansaitsee adjektiivin superlatiivimuodon?

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan, että kohina korvien välissä välillä vaimenisi. Tekstieni aihepiirit vaihtelevat mielikuvituksen tuotteista havaintoihin ympäristöstä. Joissain teksteissäni saattavat vilahtaa kertojaääninä myös koiramme. Työelämää käsittelin aiemmin ulkopuolisena, sivustakatsojana. Allina kalliolla. Nyt työttömyys jäi taakse - ainakin osittain. Mutta kallion viisto pinta pitää Allin silti varuillaan.

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat